Projekt

Obecné

Profil

Přihláška projektu #21509

Aktualizováno uživatelem Adam Komenda před asi 5 roky(ů)

Na co potřebujeme peníze: Novou romactovou metodu chceme naučit Piráty (a Romy) v dalších obcích s pirátskými zastupiteli a zastupitelkami a rozšířit jí tak do dalších obcí a krajů.  

 Na přípravu strategického dokumentu, manuálu pro obce, které se rozhodnou pro tuto metodu začleňování a zároveň podkladového materiálu k materiálu pro mpsv a mmr, pro který potřebujeme data a zpětnou vazbu a reálné zkušenosti pirátských zastupitelů na místní úrovni.  



 Z participativního rozpočtu chceme hradit cestovné a náklady pirátského romact experta Míry. 
 Náklady práce místní komunitní pracovní skupiny (tj. pronájem prostor pro pravidelné schůze, drobné občerstvení během schůzí) 
 Náklady na uspořádání komunitních dnů - součástí metodiky Romact je i uspořádání společné akce, která je většinou celodenní a skládá se z komunitního úklidu (tj. je třeba uhradit pronájem kontejneru), programu pro děti a aktivit pro dospělé.  

 U programu Romactu klademe velký důraz na trvalou udržitelnost. Během období, kdy Míra bude do nové lokality Romactu dojíždět, pomůže se vstupem do komunity a se získáním její důvěry a s vybudováním vzájemného vztahu, pomůže se založením místní komunitní pracovní skupiny a především vyškolí z řad místních Pirátů nového facilitátora, který po konci Mírovi minimálně dvojměsíční podpory bude dál samostatně s komunitní pracovní skupinou a jejími výstupy pracovat.  
 V projektu se plánuje angažovat i náš poslanec František Navrkal, který bude pomáhat s lobbováním na místní úrovni,    s prezentací projektu a zároveň je jedním z jeho dvou garantů.  

 Společenská prospěšnost: Chudinská ghetta, situace romských komunit a neefektivnost současné politiky integrace Romů v ČR je jedním z klíčových sociálních problémů České republiky. Podaří-li se Pirátům nastartovat nový, funkční způsob sociální integrace, půjde o vysoce společensky prospěšnou věc. 

 Cílová částka – finanční náročnost: 
 Minimální částka 45 000 za- tuto částku dokážeme nastartovat Romact ve 2 lokalitách a dám místním Pirátům a Pirátkám 2 měsíční podporu při práci s místní romskou komunitou.  

 60 000 - za tuto částku dokážeme prodloužit dobu podpory místních Pirátů na 3 měsíce 

 70 000 za tuto částku dokážeme nastartovat Romact ve 3 lokalitách a dáme jim 3 2 měsíční podporu při práci s místní romskou komunitou.  

 85 000 za tuto částku dokážeme nastartovat Romact ve 3 lokalitách a dáme jim 4 2 měsíční podporu při práci s místní romskou komunitou. 

 Odkazy:  
 https://opavsky.denik.cz/zpravy_region/vitkov-romact31082016.html  
 http://www.romea.cz/cz/zpravodajstvi/domaci/romove-ve-vitkove-zadarmo-opravili-obecni-hriste  
 https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/v-chanove-novy-pristup-k-zaclenovani.html  
 https://www.piratskelisty.cz/clanek-2466-most-tlaci-na-vystavbu-cunkodomku-i-pres-odpor-piratu-romove-prisli-s-petici  

 http://www.coe-romact.org/  

Zpět