Projekt

Obecné

Profil

Úkol #3365

Aktualizováno uživatelem Jan Loužek před asi 8 roky(ů)

Pro potřeby Mikulášova mediálního průzkumu a vydání TZ bylo kontaktováno několik institucí ohledně toho, jak reagují na účinnost zákona o Registru smluv. Výsledky byly následující: 

 * **Magistrát** → Od Dr. Jordána bylo zjištěno, že v pondělí 27. 6. byl připraven materiál na jednání Rady, který se touto věcí zabýval. Odboru informatiky bylo nařízeno, aby zajistil server na hosting pro zveřejňované smlouvy pro městské části a městské firmy. Bude upraveno nařízení ředitele, které se zpozdilo kvůli metodice MVČR, vydané teprve před 14 dny. Cca 7. července by mělo být hotové nařízení ředitele, které bude postihovat záležitost zveřejňování smluv, včetně detailního popisu toho, jak mají úředníci jednotlivé smlouvy ukládat (formáty aj.) Celý postup bude takový, že Centrální evidence smluv zůstane zachována, ale bot bude jeji obsah exportovat do Registru smluv. Nové smlouvy budou zasílány datovou schránkou Ministerstvu vnitra. V úterý 28. 6. se uskutečnila schůzka na MHMP se zástupci OBISu, kde bylo diskutováno, zda-li software celou proceduru zvládne. Nyní se Magistrát obává toho, aby 2,5 tisíce úředníků zvládlo tento workflow co nejrychleji 

 * **Praha 10** → Jaroslav Novák (právník tajemníka MČ Praha 10) informoval, že smlouvy budou zveřejňovány v zákonné lhůtě. Ode dnešního dne všechny smlouvy s hodnotou nad 50 000 Kč budou odesílány na MVČR jejich datovou schránkou. Tajemník se účastnil setkání s Děvěrovou dne 30. 6. ohledně této problematiky, ale tam mu nebylo sděleno, co vlastně Magistrát chystá. Praha 10 očekává, že od 14. 7. ji Magistrát zajistí technickou podporu (nejspíš onen hostingový server).  

 * **Dopravní podnik** → v pondělí 4. 7. představenstvo společnosti schválí směrnici, na základě ní bude Dopravní podnik zveřejňovat smlouvy v Registru smluv podle zákona o Registru smluv a na základě které bude uvádět co z těch smluv zveřejní. Tím skončí současný režim zveřejňování smluv, který platí dnes.  

 * **PRE** → Tiskový mluvčí Petr Holubec uvedl, že zákon pro jejich společnost neplatí, protože jsou soukromá společnost, kterou Praha vlastní zprostředkovaně. Právní oddělení PRE tento závěr potvrdilo. 

 * **TSK** → Odpovědná paní Nejedlová sdělila, že "zajisté učiní potřebné kroky, zákony je třeba dodržovat".    Později bylo sděleno velmi vágně, že problém budou řešit, nejspíše ale budou odkázáni ve všem na MHMP. 

 * **Pražská plynárenská** → Spojení se nezdařilo 

 * **Pražské služby** → Spojení s panem Ivanem Křepinským, který je odpovednou osobou, se nezdařilo.. 

 * 8. **Univerzita Karlova** → záležitost vyřešila prostřednictvím Opatření rektora č. 18/2016, které je účinné od 1. 7. 2016 http://www.cuni.cz/UK-7544.html

Zpět