Projekt

Obecné

Profil

Předběžná otázka #32094

Aktualizováno uživatelem Milan Daďourek před více než 3 roky(ů)

Velevážená rozhodčí komise, 
 mám tady pro vás důležitou otázku týkající se implementace pravidel v souvislosti se vznikajícím pirátským institutem. 
 V zakládací listině institutu coby zapsaného ústavu vystupuje strana (Piráti) jako zakladatel. Zakládací listina neřeší, jak vypadá rozhodovací proces v rámci zakladatele. Ze zákona (ZPS, zákon č. 424/1991 Sb.) jedná za stranu statutár a jeho mandát k tomuto jednání mohou regulovat jen předpisy strany. 
 Jelikož nechceme rozhodování pro výkon role zakladatele ústavu nechat na samotném statutárovi strany, nýbrž rozdělit mezi orgány strany, bude potřeba napsat tzv. Předpis o institutu, který toto bude v rámci vnitrostranického fungování řešit. Typicky se tak bude jednat o vymezení působnosti jednotlivých orgánů strany - RP, RV, CF a možná dalších - při rozhodování v kontextu fungování pirátského institutu: volby, jmenování a odvolání členů správní rady, změna zakládací listiny ústavu, apod.). 

 Otázka zde zní: Spadá tvorba a schválení takovéhoto předpisu do působnosti Celostátního fóra dle pasáže Stanov Čl. 8, odst. (6) písm. a)? (Tedy “Celostátní fórum dále schvaluje další předpisy k úpravě vnitrostranických poměrů”) 

 Díky moc za odpověď! 

 ### Odpověď RK na předběžnou otázku 

 **Schválení tázaného „předpisu o institutu“ spadá do působnosti CF, pokud jeho obsahem bude úprava činnosti orgánů strany v rámci jejich působnosti svěřené Stanovami. 
 Případné rozšíření působnosti orgánů nad rámec Stanov lze provést pouze jejich změnou. Bez úpravy Stanov také CF není oprávněno předpisem přímo zasahovat do záležitostí jiných právnických osob než je Česká pirátská strana.** 

 Více viz odůvodnění níže.

Zpět