Projekt

Obecné

Profil

Úkol #29533

Aktualizováno uživatelem Zuzana Freitas Lopesová před téměř 4 roky(ů)

**User story**: Kvůli mimořádné situaci začíná masové propouštění v určitých odvětvích. Hrozí shlukování lidí na pobočkách Úřadu práce. Pro řadu z nich bude ztráta výdělku znamenat nejen existenční problém, ale třeba i hrozbu ztráty bydlení. Někteří žijí z měsíce na měsíc a budou potřebovat dávku mimořádné okamžité pomoci. Tisíce rodičů musely zůstat doma s dětmi, které nemohou do školy. Budou doma několik měsíců, ošetřovné se ale vyplácí pouze na 9 (resp. 16) dní. OSVČ nebo lidé pracující na dohody na ně nemají nárok vůbec. Senioři a lidé s hendikepem v pobytových zařízeních jsou obzvlášť zranitelní. Nákaza je pro ně kritická. Lidé bez domova nemají kde trávit karanténu.  

 **Kontext**: Opatření související s koronavirem budou dlouhodobější a velmi zatěžující pro celou zemi, denně se objevují další okruhy, podněty a problémy, které úřady neřeší nebo řeší polovičatě nebo nedostatečně. Od začátku pandemie tedy sbíráme podněty a snažíme se je posouvat, předávat nebo navrhovat řešení. 

 **Politické řešení**: MPSV vydává návrhy zákonů a opatření, která mají situaci řešit. Zákony ovšem nemyslí na vše, proto připomínkujeme a navrhujeme PN, která by nedostatky odstranila. Zároveň komunikujeme s ministerstvem a úřadem práce o způsobu zajištění chodu této instituce. 

 **Programová opora**: z Dlouhodobého programu: "Sociální péče. Je úkolem státu pomoci lidem v obtížné sociální situaci. Zejména jde o zajištění potřeb občanů s postižením, nemocných, seniorů, rodin s dětmi či dětí bez rodičů a vytvoření systému sociálního bydlení. Konkrétní sociální služby stát nutně zajišťovat nemusí. Mohou být zajištěny v domácí péči, sociálními zařízeními, církvemi, charitou nebo komunitními aktivitami." 

 **Navrhované kroky**:  
 * Ošetřovné - navýšení věkového limitu obecně, u hendikepovaných, střídání pečujících, ošetřovné pro OSVČ a dohodáře  
 * Úřady práce - distanční vyřizování žádostí (příjem žádostí nejen poštou, ale i emailem, bez elektronického podpisu) 
 * Pokračování ve výplatách tak, jak je podáno v I. kvartále - tedy bez nutnosti návštěvy ÚP.  
 * Dávka mimořádné okamžité pomoci - aplikace paragrafu 2 odst. 4 zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ÚP by podle něj měly posuzovat jen aktuální měsíc.  
 * Lidé bez domova    jak můžeme posílit prevenci šíření koronaviru a možnost zajištění karantény, provoz nocleháren a denních center, náhradní dočasné ubytování  
 * DPČ a DPP - zejména DPČ se z různých důvodů používají jako náhražka zaměstnanecké smlouvy (učitelé, překladatelé ad). Stát zatím ale poskytuje podporu pouze zaměstnancům a OSVČ. 
 * OBDP - osoby bez zdanitelného příjmu - nemají úlevy např. co se týče zdravotního pojištění, přitom o brigády v současnosti přišli. 
 * Ochranné pomůcky a další opatření v sociálních službách - zamezení ohrožení seniorů, pracovníků soc. služeb a dalších. 
 * Distribuce pomůcek neakreditovaným poskytovatelům služeb 
 * Změna působnosti sociálních služeb a možnost převedení zaměstnanců kvůli podpoře seniorů a dalších ohrožených skupin (krátkodobé převody zaměstnanců dle potřeby, změna oborů činnosti bez smlouvy s uživatelem 
 * Zajištění péče o děti zdravotníků a dalších pracovníků v první linii (dětské skupiny apod.) 
 * Podpora online psychologického poradenství 
 * Informovanost - je zásadní pro chod úřadů, zdravotních a sociálních zařízení i občanů ohrožených krizí - zřízení webového rozcestníku. 
 * Exekuce a insolvence - lhůty, případně odklady (z důvodu ztráty zaměstnání, výdělku...) 
 * Home office ve státní sféře 
 * Práva pacientů a klientů sociálních služeb - krizová opatření nesmí jít proti základním ústavním právům každého jedince 

 **Realizované kroky**: 
 * 11.3.2020 - odeslány podněty ministryni Maláčové [otevřeným dopisem](https://drive.google.com/open?id=1i6vbh10j6P3KgXf7XpIyGt8_rEmjMKn5KE9mBw0uXGo) 
 * 16.3.2020 další [otevřený dopis](https://drive.google.com/open?id=13W-nw2i8U4fXQh1CMd_ufUS9GcDewcShvWAzu3n2x58) ministryni Maláčové   
 * Ošetřovné - na schůzi Sněmovny 24.3. bylo podáno pět [pozměňovacích návrhů](https://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=8&t=784), na **měsíční výplatu** ošetřovného (vláda nakonec řeší metodickým pokynem), příspěvek pro osoby na **DPČ a DPP** (nebylo schváleno), možnost **střídání rodičů** více než jednou (**schváleno**), navýšení věkového limitu pro osoby s postižením (podávalo více stran, **schváleno**), ošetřovné pro * * problematika **OSVČ** - řeší nakonec MPO, ačkoli není stále jasné, jak přesně budou postupovat živnostenské úřady při vyřizování příspěvku 
 * Olga Richterová iniciovala dále debatu se senátory, kteří podpoří např. návrh pro DPČ. 
 * Aktivní komunikace s GŘ ÚP - Olga Richterová a Ondřej Profant organizují pomoc s **přípravou zjednodušených [elektronických formulářů](https://bit.ly/2WSslxi)** pro příjem žádostí v krizovém režimu 
 * 20.3. spuštění **informačního webového rozcestníku**: [koronavirus.pirati.cz](https://koronavirus.pirati.cz/) - usnadnění přístupu ke krizové, psychologické a další pomoci. Obsah řeší Zuzana Freitas, technické řešení Jitka Novotná. 26.3. spuštěna AJ verze rozcestníku (Vojtěch Horáček). Web dále aktualizujeme, chystáme úpravy a rozšíření.  
 * Olga dala na MPSV podnět na vydání metodického pokynu k dávce **mimořádná okamžitá pomoc** (MOP), aby ji šlo z důvodu vážné mimořádné události využít na překlenutí celého období uzavření škol. Aby ji tak mohly využít i osoby samostatně výdělečně činné a samoživitelé přivydělávající si například na DPP a DPČ, u nichž prokazatelně dojde k podstatnému poklesu příjmu. Prakticky jde o aplikaci paragrafu 2 odst. 4 zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, který se má vztahovat na vážné mimořádné události. 
 * Olga s týmem pro obranu práv pacientů (zejm. Ágnes Němečková) navrhla [výjimky z opatření](https://koronavirus.mzcr.cz/wp-content/uploads/2020/03/Mimo%C5%99%C3%A1dn%C3%A9-opat%C5%99en%C3%AD-z%C3%A1kaz-n%C3%A1v%C5%A1t%C4%9Bv-pacient%C5%AF-ve-zdravotnick%C3%BDch-za%C5%99%C3%ADzen%C3%ADch-a-za%C5%99%C3%ADzen%C3%ADch-soci%C3%A1ln%C3%ADch-slu%C5%BEeb-s-v%C3%BDjimkami-1.pdf), které zapovídalo plošně přítomnost třetích osob u porodů, u umírajících, zákonných zástupců u malých dětí.   
 * Sběr podkladů pro další jednání o podpoře lidí na DPČ (sebráno na 300 200 příkladů).  
 * Lidé bez domova - řeší MHMP 

Zpět