Projekt

Obecné

Profil

Předběžná otázka #26432

Aktualizováno uživatelem Milan Daďourek před asi 4 roky(ů)

Dle Stanov si mohou orgány strany schvalovat jednací řády. A organizační jednotky (tj. oblastní sdružení) mohou vydávat předpisy, podle nichž vykonávají své pravomoci: 

 > Čl. 6 Obecné zásady 
 > (1) Orgány strany si schvalují jednací a případně volební řády, které vydávají v souladu s obvyklými demokratickými zásadami, zejména s ohledem na rovnost hlasů. V jednání orgánů strany se uplatňuje presumpce správnosti. 
 >  
 > (2) Při posuzování platnosti předpisů vydaných různými kompetentními orgány se uplatní zásada hierarchie. Organizační jednotky strany se v mezích vnitřních předpisů spravují samy; mohou vydávat předpisy, podle nichž vykonávají své pravomoci. 

 To dále rozvíjí a upřesňuje OŘ: 

 > § 5 Postupy a pravidla 
 > (2) Tým je oprávněn vydat svůj jednací řád, pracovní rozpočet, strategii pro svěřenou oblast, vyhlášku nebo jiná pravidla závazná pro daný postup. Pravidla musí být v souladu s předpisy i pravidly vydanými nadřízeným týmem. Měla by respektovat samosprávu týmů a svobodu jednotlivců a zasahovat do nich jen v odůvodněných případech. 

 Zde se mluví o souladu s předpisy i pravidly vydanými nadřízeným týmem. Ten definují pro organizační jednotky Stanovy: 

 > Čl. 5 Orgány a organizační jednotky 
 > (2) Organizační jednotky strany jsou oblastní sdružení vytvořená na územním principu: oblastní sdružení jsou krajská sdružení a místní sdružení. Místní sdružení vyvíjí činnost v rámci příslušného krajského sdružení a je mu podřízeno. Člen podřízeného oblastního sdružení je tak též členem nadřízeného oblastního sdružení. 

 A v souladu s tím a pro další týmy také OŘ: 

 > § 6 Nadřízený tým a jeho dohled 
 > (1) Nadřízený tým je v rámci dané působnosti ten, který ji vykonává na některé vyšší úrovni. Nadřízeným týmem je zejména každý úkolující tým. 

 **Otázky:** 

 1) Může MS, které vyvíjí činnost v rámci KS a je mu podřízeno, vydat vlastní Jednací řád, který není v souladu s Jednacím řádem KS? 
 2) Může MS, které vyvíjí činnost v rámci KS a je mu podřízeno, vydat vlastní Jednací řád, který není v souladu s Jednacím řádem KS v odůvodněném případě? 
 3) Může KS, které nevyvíjí činnost v rámci CF, ale je mu podřízeno, vydat vlastní Jednací řád, který není v souladu s Jednacím řádem CF? 
 4) Může KS, které nevyvíjí činnost v rámci CF, ale je mu podřízeno, vydat vlastní Jednací řád, který není v souladu s Jednacím řádem CF v odůvodněném případě? 
 5) Může KS vydat Jednací řád závazný i pro MS, které vyvíjí činnost v rámci daného KS a je mu podřízeno? 
 6) Může KS vydat Jednací řád závazný i pro MS, které vyvíjí činnost v rámci daného KS a je mu podřízeno v odůvodněném případě? 
 7) Může oblastní AO, který nevyvíjí činnost v rámci celostátního AO, ale je mu podřízen, vydat vyhlášku, která není v souladu s vyhláškou vydanou celostátním AO? 
 8) Jak se ve výše uvedených případech (pokud jsou možné) řeší kolize? 


 **Zkrácená odpověď RK na předběžné otázky:** 
 (1-6) MF může vydat vlastní jednací řád bez ohledu na jednací řád KF. Stejně tak KF může vydat vlastní jednací řád nezávislý na jednacím řádu CF. KF ani PKS nejsou oprávněny vydat jednací řád závazný pro orgány MS. 
 (7-8) Oblastní AO je podřízen celostátnímu AO a v rámci své činnosti je vázán vyhláškami vydanými celostátním AO. Nemůže vydat vlastní vyhlášku/pravidla, která by byla v rozporu s vyhláškou celostátního AO. Kolize nenastanou, neboť se vždy uplatní norma vyšší právní síly. 

 Více viz odůvodnění níže.

Zpět