Projekt

Obecné

Profil

Úkol #41342

uzavřený

Dotaz na odměny dodavatelům

Přidáno uživatelem Luboš Kudláček před více než 1 rok. Aktualizováno před asi 1 rok.

Stav:
Dokončen
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
-
Cílová verze:
-
Začátek:
23.01.2023
Uzavřít do:
% Hotovo:

20%

Odhadovaná doba:
Typ práce:
Organizační struktura:
Ne
Smlouva:

Popis

Zdravím PKS,
až teď jsem si všiml, že v uzavřeném bodu na vašem jednání 19. 10. 2022 došlo k rozhodnutí o mimořádných odměnách dodavatelům za práci v kampani ke komunálním volbám. Bylo to na stejném jednání, kdy jsem upozornil, že budeme žádat peníze pro MS Českobudějovicko - https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?p=822406#p822406

Rád bych se nyní jako člen z principiálních důvodů zeptal na důvod rozhodnutí, proč jsem já jako dodavatel žádnou ani symbolickou odměnu od kraje nedostal. Jsem z toho zmatený, protože si nejsem vědom toho, že bych neodváděl činnost nad domluvený rámec dle smlouvy a mám naopak pocit, že mě v tom PKS nechalo bez zájmu o to, jak se mi jako dodavateli kraje pracuje. Když mi tedy dáte odpověď na tuto otázku, možná mi to mnohé objasní.

Děkuji.

Aktualizováno uživatelem Luboš Kudláček před asi 1 rok

Zdravím PKS,
sepsal jsem stručné vysvětlení, můj pohled a jakousi obhajobu mé dodavatelské činnosti. Původně jsem to chtěl dát na fórum, ale říkám si, že umístění na Mrak je plně dostačující. Mým cílem je vyrovnání se s minulostí, abychom mohli bez předsudků spolupracovat v budoucnosti.

Zde to je: https://mrak.pirati.cz/f/3479706

Aktualizováno uživatelem Luboš Kudláček před asi 1 rok

  • Stav změněn z Nový na V řešení (diskutuje se)

Aktualizováno uživatelem Tomáš Válek před asi 1 rok

  • % Hotovo změněn z 0 na 20

Ahoj Luboši,

Pokusím se odpovědět za sebe, nicméně PKS je kolektivní orgán, takže to každý vnímá jinak, ber to prosím v úvahu. Zároveň také děkuji za konstruktivní přístup a široké vysvětlení.
V prvé řadě musím předeslat, že odměny nejsou nárokové, technicky dle PO nemůžou být ani vydávány nad rámec zasmluvněné práce, (aby se nejednalo o švarcsystém), a jak to vnímám, tak jsme jimi „pokryly“ alespoň část práce, která byla odvedena mimo rámec domluveného úvazku. Ještě tedy jinými slovy a nerad bych, aby to vyznělo příkře, odměna není automaticky očekávatelná platba, dodavatelům nepřísluší hodnotit, zda jeden dostal více a druhý méně a ani nemohou přidělení odměny vyžadovat.
Z těchto důvodů tu nebudu rozebírat, kdo dostal odměnu v jaké výši, za sebe můžu říct, že jsme se snažili jednat dle nějakých objektivních kritérií, nicméně se nejedná o způsob porovnání práce mezi dodavateli, takže ti takto ani nemůžu odpovědět. Už jen pro začátek, každý dodavatel má jiný úvazek, jiný typ smlouvy, jiné zadání, takže těžko můžu říct, že u všech platí to stejné. Pokud by ses tedy chtěl zeptat jako člen KS, proč třeba Sandrik dostal odměnu 5K, tak cítím jako povinnost ti podat vysvětlení, pokud se ale ptáš jako dodavatel kraje, proč někdo dostal odměnu a proč ty jsi ji nedostal, tak jak jsem výše popsal, to za mě není přípustné se k tomu vyjadřovat.
Co je ale samozřejmě OK, je ptát se jako dodavatel, proč jsem odměnu nedostal. Odměnou jsme se snažili ohodnotit práci vykonanou pro krajské sdružení jako celek, případně pro MS napříč krajem. Odměny místních mediálních spojek (pokud použiju terminologii) si řešila jednotlivá MS samostatně (zde navíc šlo ve všech ostatních případech o dobrovolnou práci bez jakéhokoli úvazku), mám konkrétně znalost o tom, že Tábor odměnil svého dobrovolníka, stejně tak i Písek. Zároveň jako předseda MS Prachaticko ti můžu dodatečně nabídnout odměnu tisíc korun z našeho rozpočtu za tvou pomoc při korekturách, zbytek kampaně jsem odpracoval převážně sám (kromě placené grafičky), takže u nás nebyl dobrovolník k odměňování (přijde mi hloupé odměňovat čelné kandidáty). Zbylé kandidátky to měly vesměs podobně, jako člen PKS neznám rozsah tvého zapojení do budějovické kampaně, snažil jsem se účastnit vašeho štábu, kde jsem jednou byl, ale posléze pro mě již nebylo časově možné se tomu věnovat a stejně tak jsem úplně necítil, že bych zde byl vítaný, což je ale samozřejmě věc MS, to nezpochybňuji. Obecný úzus, o kterém jsme v PKS diskutovali, tedy byl, že odměnu za samotnou práci na kampaň na své kandidátce si mají řešit jednotlivé MS.
K tvé práci krajské mediální spojky mi je samozřejmě líto, že si v průběhu svého působení nedostával dostatečný feedback a neměl jsi pravidelný guidance ani prostor k růstu. Tvým „gesčním“ členem PKS byl Kolis, který dle svých slov s tebou opakovaně alespoň řešil průkazné vykazování práce, údajně bez výsledku. Z toho důvodu, že i mně jako členovi PKS chyběly informace o tvé práci, jsem tě v říjnu kontaktoval a sám za sebe se od tebe snažil dostat feedback na tvoji práci. Věděl jsem také, že vstupujeme do rozpočtově složitého období, což je vidět na nově sestavovaném rozpočtu, stejně tak očekávám kvalitativní změnu s novým systémem KKMO a centralizaci mediálního krajského standardu, což jak chápu, ti při tvé práci také chybělo.
Jako člen PKS jsem uvažoval tak, že náplní práce krajského dodavatele v oblasti médií v uplynulém roce bylo kromě výstupů z klubu práce na kampani pro všechny kandidátky a také na krajských projektech, což byla loni senátní kampaň. Mé očekávání by bylo asi takové, že KMO bude mít jako základní náplň prezentaci klubu, která ale bude kvůli komunálu lehce upozaděná, dále bude primárně převodní pákou mezi CVŠ a jednotlivými kandidátkami, kterým bude rovnoměrně dle velikosti pomáhat předávat knowhow ze švédského stolu CVŠ, dále se bude věnovat senátní kampani, která byla vedena na krajské úrovni, tedy jako kampaň kraje a následně se zapojí do volebních štábů kandidátek, které to budou potřebovat.
Pokud jsou mé informace přesné, tak do senátní kampaně ses nezapojoval či jen velmi okrajově, z Písku jsme dostali zpětnou vazbu, že jsi odmítnul jim pomoci s prací na novinách, od menších kandidátek jsem také neměl zprávy, že bys jim systematicky prošlapával cestu, například jim pomohl domluvit bannery a podobně. Vím, že ses účastnil jednání CVŠ, ale informace následně rovnoměrně neproudily k jednotlivým štábům, pouze tam, kde ses osobně účastnil, což byl částečně Tábor a zejména CB. Zároveň neberu jako úplně dotažené, dotázat se plošně a neosobně lídrů kandidátek v březnu nebo dubnu na spolupráci s jejich kampaní a následně již neočekávat, že by mohli chtít v průběhu léta a září pomoct a podpořit.
Aby mě nechápal špatně, já jsme rád, že v tobě CB měli oporu a že jsi jim táhl kampaň a nezpochybňuji úsilí, které si zde musel vyvinout. Přesto jak jsem se snažil výše vysvětlit, toto úsilí by mělo být oceněné z MS CB, ne ani tak z kraje (situace by byla jiná, kdyby kandidátka zazářila a získala 15% a 8 mandátů).
Tohle je tedy přibližně směr toho, jakým způsobem jsem o dané věci uvažoval.
Zeptám se tě pro jistotu, zda myslíš, že jsme tě měli odměnit z rozpočtu kraje a pokud ano, tak za jaké tvé úsilí a v jaké výši?

Děkuji (a i když to bude těžké, snaž se prosím brát tuto odpověď nedefenzivně, snažil jsem se ti upřímně odpovědět a nemazat ti místo toho med kolem pusy)

Aktualizováno uživatelem Luboš Kudláček před asi 1 rok

Ahoj, Tomáši,
upřímně děkuju za tu odpověď. Předem chci říct, že mi zde opravdu nejde o peníze a i kdybys mi chtěl nějaké dát za Volary, jak píšeš, musel bych je odmítnout. U těch odměn obecně z mého pohledu o peníze vlastně nejde, vnímám to jako postoj PKS a vyjádření poděkování dodavatelům. Pokud to ale osobně vnímáš jinak a skutečně jste to posuzovali z jiného úhlu pohledu, beru to na vědomí. Stejně tak si uvědomuji složité rozpočtové období a střet zájmů v případě mého působení na pozici předsedy MS Českobudějovicko.

Co ale nemůžu vzít na vědomí a srovnat se s tím, jsou konkrétní fakta o mé práci. Pokud si někdo myslel, že náplní práce KMO je to či ono, tak to měl KMO říct. Přečti si prosím tu koncepci, podle které jsem měl pro kraj pracovat.

Vezmu to v konkrétních bodech.

  1. Nesouhlasím s tím, že náplní práce KMO je práce na senátní kampani, senátní kandidát má mít svůj vlastní tým, což bylo několikrát zdůrazňováno. Celá senátní kampaň byla oddělena od komunální. Navíc zde došlo k přímému maření mé snahy ze strany kanceláře, když mi bylo zakázáno pro Martina dělat placené posty na krajské stránce, a to z administrativních důvodů. Do té doby jsem jich několik stihl udělat a na kampani se podílel, například jsem posílal tiskové zprávy, tedy dělal práci KMO.

  2. Nevím o tom, že by KMO měl být primárně převodní pákou mezi CVŠ a jednotlivými kandidátkami – to je snad úlohou manažerů/koordinátorů, co s tím má KMO společného nechápu, je to mimo obor a kompetence, i přesto jsem to ale dělal tam, kde byl zájem, viz také záznam o mnou posílaných e-mailech na jednotlivé týmy – https://docs.google.com/document/d/1hUMud4Nsj6J1LW7N1I_QhlWDT1Scg6lnsqlTIz-ZEqs/edit?usp=sharing

  3. Reporty o činnosti dle parametrů domluvených s Kolisem jsou zde v uzavřeném úkolu v redmine https://redmine.pirati.cz/issues/38506

  4. Jestli někdo z Písku říká, že jsem odmítl pomoc s prací na novinách, tak je to za mě lež (naopak jsem se tam na sílu vecpal s tím, že udělám korekturu) a v tomto případě těžko už někdy může dojít k narovnání mých osobních vztahů, to ale není k řešení PKS…

  5. Domlouvání bannerů a další nemediální věci pro menší kandidátky jsou zcela mimo kompetence KMO, vůbec to s tou prací nesouvisí. Ani mi o to nikdo neřekl.

  6. Jak je také vidět v záznamu e-mailů, není pravda, že bych se nikoho následně nedotazoval, co potřebuje. Že jsem se tedy od jara nezajímal, to jsem se asi jen nepřesně vyjádřil.

Na závěr, Tomáši, nemohl jsem sám sebe odměnit v MS CB, ani ve snu by mě nenapadlo na ty peníze pro sebe sahat.

Ano, myslím si, že mi měl dát kraj například stejnou částku, jakou dostal jiný dodavatel s nejnižší odměnou. A za jaké úsilí? Dělal jsem manažera kampaně v krajském městě včetně přípravy všech materiálů, podílel se na senátní kampani, spouštěl reklamy na sociálních sítích na všechna města s kandidátkou (sám jsi viděl, že jsem spustil asi 350 reklam za tu dobu kampaně), pro Tábor jsem navíc spouštěl Google reklamy na YouTube, posílal jsem tiskové zprávy o kandidátkách, za své vlastní peníze bez zájmu o proplacení cesťáků, abych ušetřil krajský rozpočet, jsem jezdil po kraji (Tábor, Třeboň), po ČB a do Prahy, chodil jsem sám z kraje na jednání s CVŠ, aniž by to bylo náplní mé práce, nutil všechny bez zájmu doplňovat CVŠ potřebné tabulky, posílal maily na ostatní, psal obsah do novin v Soběslavi, příběhy Humans of Piráti, dělal korektury všeho možného a k tomu dělal výstupy krajskému zastupitelskému klubu. Myslím, že PKS mi mělo dát odměnu za to, že jsem ve stěžejních částech kampaně pracoval i víc než 12 hodin denně, to vše s vědomím toho, že to nikdy nebude zaplaceno, že to dělám bez zájmu většiny členské základny a za nejnižší hodinovou sazbu pro dodavatele v kraji.

Aktualizováno uživatelem Tomáš Válek před asi 1 rok

Ještě jenom stručně k těm bodům pro doplnění:

1.) Tady se neshodneme, ale chci se ještě zeptat, když si chtěl dělat Martinovi posty a nemohl si na to použít záměr pro krajský mediální rozpočet, proč si nepřišel za PKS, abychom to vyřešili? Převést peníze a schválit záměr není nic složitého, Jirka Kárský jinak dělá svou práci, nemůžeme o něm říkat, že něco někomu maří ze zlé vůle.

2.) CVŠ řeší kampaň, KMO se stará o mediální prezentaci (tedy vede kontinuální kampaň). Nevím s kým jiným více, by to souviselo.

3.) Tady jsme se asi nepochopili, tohle není hodinový výkaz práce, jaký odvádějí všichni další dodavatelé a který se s tebou údajně Kolis snažil domluvit. Teď už je to jedno, takhle ale nevypadá hodinový výkaz činnosti.

4.) Nemůžu soudit, k tomu se musí vyjádřit někdo z Písku.

5.) Pomoc s bannery (grafika, kontakt, provedení) je samozřejmě věcí mediální odboru. Použil jsem to jen jako příklad, ale přesně tohle je věc, kterou má KMO členům v kraji usnadňovat.

6.) Jak jsem uvedl, na základě informací, které mám a které mi byly řečeny (a jak je vidět třeba o bod výše) jsem neviděl snahu proaktivně pomáhat konkrétním kandidátkám sám od sebe. Hodně lidí za nás kandidovalo prvně a ani nemohli tušit, co všechno kampaň může obnášet. Podobně jako se KoKS věnuje nováčkům a provádí je naším systémem, tak i KMO (IMHO) má pomoci zvládat alespoň základní věci a vést je k nim. Tohle je za mne asi nejzásadnější, pokud má dostat někdo odměnu, tak právě proto, že se sám zvednul a o své vlastní vůli začal vykonávat něco pro další.

Děkuji také za tvoji reakci.

Aktualizováno uživatelem Veronika Kovářová před asi 1 rok

Ahoj,
jen se chci ohradit vůči tomu, co je napsáno výše, jelikož to opravdu není pravda:
Nevím, od koho jsi měl, Tomáši, informaci, že Luboš nepomáhal se senátní kampaní.
Na všech schůzkách senátního týmu, který jsme poskládali na koleni jsme byli všichni přítomni - Luboš, Niki, Klárka, Sandrik i já. To Ti může Martin K. potvrdit, sem tam se přihlásili i další, velmi sporadicky. Ale nás 5 s Martinem jsme byli v kontaktu celé léto plus září a pracovali na úkolech.

Aktualizováno uživatelem Tomáš Válek před asi 1 rok

K senátní kampani jsem vycházel z informací přímo od Luboše, plus (je to samozřejmě už pár měsíců) v podobném duchu se vedla diskuse i na listopadovém PKS. Jestli jsem nebyl přesný, tak se omlouvám, přece jen se vracíme k několik měsíců staré události, takže se každý může dopustit nepřesnosti.

Aktualizováno uživatelem Veronika Kovářová před asi 1 rok

Jasný, já bych jen nechtěla, aby byla černě na bílém nějaká nepravda, bez korekce. Rozumím, že paměť není dokonalá.

Aktualizováno uživatelem Luboš Kudláček před asi 1 rok

Tomáši,
moje vysvětlení je myslím dostatečné a trvám na něm, další drobnosti nechci za sebe řešit kromě bodu jedna, aby nedošlo k omylu, protože IMHO používáš argumentační fauly, já jsem nepsal nic o tom, že by nějaká konkrétní osoba mařila kampaň, a už vůbec ne ze zlé vůle, to jsi si úplně vymyslel, myslel jsem tím naší vnitřní byrokracii (viz "z administrativních důvodů") a můžu si o ní myslet a říkat co chci.

Aktualizováno uživatelem Tomáš Válek před asi 1 rok

"Navíc zde došlo k přímému maření mé snahy ze strany kanceláře"

  • jestli si myslel někoho jiného než Jirku Kárského, třeba Lucku Spáčilovou (nevím, jestli byl v FT v létě i někdo další), pořád jde o konkrétní osobu.

Jinak argumentační faul jsi použil sám, říci, že někdo nemá pravdu, protože se dopustil argumentačního faulu bez toho, aniž bys to upřesnil, je sám faul https://bezfaulu.net/argumentacni-fauly/manipulativni-obsah/falesny-rozhodci/

Aktualizováno uživatelem Luboš Kudláček před asi 1 rok

Mimochodem několik měsíců poté to řešíme proto, že jsem si náhodou všiml těch odměn. Jinak pokud jsi měl takové zásadní výhrady, tak jsi mi je mohl a rozhodně (jako člen PKS) měl říct. Věřím tomu, že bych se z takové zpětné vazby poučil. Já taky nejsem vševěd, abych věděl, že někdo na menším městě potřebuje pomoct třeba v generátoru grafiky. Takových věcí je celá hromada a já jsem prostě pomohl s tím, co kdo po mě chtěl.

Aktualizováno uživatelem Luboš Kudláček před asi 1 rok

K té kanceláři tedy ještě jednou: Nemyslel jsem žádnou osobu, ale byrokracii ve straně.

Aktualizováno uživatelem Luboš Kudláček před asi 1 rok

  • Organizační struktura nastaven na Ne
  • Stav změněn z V řešení (diskutuje se) na Dokončen
  • Fronta změněn z Podání na Úkol

Ahoj,
myslím, že zde již bylo řečeno dost na to, aby byl naplněn původní důvod toho, proč jsem se ptal. Dovolím si to tedy zavřít.

Také k dispozici: Atom PDF