Projekt

Obecné

Profil

Předběžná otázka #39508

uzavřený

Člen (předseda) jiné strany/hnutí ve vyjednávacím týmu Pirátské strany v MČ Brno-Královo Pole

Přidáno uživatelem Lukáš Doležal před téměř 2 roky(ů). Aktualizováno před téměř 2 roky(ů).

Stav:
Dokončen
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
Začátek:
31.05.2022
Uzavřít do:
Spisová značka:
Datum podání:
08.06.2022

Popis

Ahoj,
v Brně-Králově Poli došlo k situaci, kdy členem vyjednávacího týmu za Českou pirátskou stranu je člen (dokonce předseda) jiné politické strany / hnutí Idealisté Vojtěch Vašák a vyjednává potenciální koalici v této městské části. Zařadit do vyjednávacího týmu člena konkurenčního hnutí, který může při vyjednávání ovlivňovat podmínky pro Piráty (a členy a členky strany) mi připadá nezvyklé a bizarní a proto by mě zajímala odpověď rozhodčí komise na tento postup.

Rovněž mám pochyby o tom, že zmíněný předseda Idealistů reprezentuje zájmy Pirátské strany, když ve zvýšené míře navštěvuje zasedání dalších politických konkurentů Pirátů, v minulosti byl členem ČSSD a na kandidátce přímých konkurentů pirátských kandidátek (v komunálních volbách do Zastupitelstva města Brna v roce 2018 figuroval na kandidátce Žít Brno a v krajských volbách v Jihomoravském kraji v roce 2020 byl na kandidátce Spolu pro Moravu - TOP 09, Strana Zelených, Idealisté, Liberálně ekologická strana a Moravské zemské hnutí).

Další členové vyjednávacího týmu jsou Marek Fišer (lídr kandidátky a člen Pirátů), Michal Škerle (člen Pirátů, bývalý člen ČSSD) a zmíněný Vojtěch Vašák (Idealisté, dříve člen ČSSD).

Prosím rozhodčí komisi o vyjádření v této předběžné otázce. Děkuji.


Soubory

Idealisté_předsednictvo.PNG (30.7 KB) Idealisté_předsednictvo.PNG Lukáš Doležal, 31.05.2022 14:13
Vašák_ČSSD.jpg (94.2 KB) Vašák_ČSSD.jpg Lukáš Doležal, 31.05.2022 14:15
Vašák_Zelení.png (3.17 MB) Vašák_Zelení.png Lukáš Doležal, 31.05.2022 14:29

Související úkoly

související s rozhodčí komise - Dlouhodobý úkol #40088: Předběžné otázky řešené RK ve volebním období od r. 2021DokončenViktor Derka

Akce

Aktualizováno uživatelem Viktor Derka před téměř 2 roky(ů)

  • Datum podání nastaven na 02.06.2022
  • Přiřazeno nastaven na Viktor Derka

Přiřazuji věc sobě.

Aktualizováno uživatelem Viktor Derka před téměř 2 roky(ů)

  • Datum podání změněn z 02.06.2022 na 08.06.2022
  • Stav změněn z Nový na Dokončen

Rozhodčí komise přijala 8.6.2022 následující usnesení:

Podatel vznesl dne 31. 5. 2022 předběžnou otázku směřující k výkladu, zda je v pořádku zapojení člena jiné strany do vyjednávacího týmu České pirátské strany v městském obvodu Brno-Královo pole.

Předběžná otázka se odkládá.

Odůvodnění:

Předběžná otázka se v souladu s § 11 odst. 3 jednacího řádu RK odkládá, neboť nesměřuje do výkladu předpisu, naopak usiluje o poskytnutí komentáře k podatelem vykreslené a veskrze konkrétní situaci. K takovému postupu není RK stanovami zmocněna, neboť předběžná otázka ve smyslu čl. 13 odst. 3 písm. e) stanov musí být zaměřena na výklad konkrétního ustanovení stanov či vnitřních předpisů, nejedná se o obecné poskytování komentářů k aktuálním tématům, ani o institut k potvrzení či vyvrácení řádnosti konkrétního konání či nekonání. K takovému postupu je určeno řízení o stížnosti, která musí být zaměřena buďto vůči konkrétnímu usnesení některého orgánu nebo určité osobě, bude-li zde pochyb, zda svým konáním neporušila stranické předpisy či stanovy. V uvedené věci je postup mimo řízení o stížnosti nemožný rovněž z toho důvodu, že účast členů jiných stran ve vyjednávacích týmech za Českou pirátskou stranu není předpisy upraven a přezkum by vyžadoval provedení dokazování.

Aktualizováno uživatelem Viktor Derka před téměř 2 roky(ů)

Také k dispozici: Atom PDF