Projekt

Obecné

Profil

Podání #38824

uzavřený

KVALIKOM

Přidáno uživatelem Martin Kákona před asi 2 roky(ů). Aktualizováno před asi 2 roky(ů).

Stav:
Dokončen
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
Začátek:
16.03.2022
Uzavřít do:
16.09.2022
% Hotovo:

0%

Odhadovaná doba:

Popis

Ahoj, pisu to sem, protoze jsem nenasel podatelnu pro nase vladni angazma.

Jde mi o nasledujici politicky prusvih.
Radnicni periodikum Sobeslavska hlaska ziskalo prvni misto v soutezi radnicnich periodik. Podrobnosti viz zde: https://www.musobeslav.cz/urad/informace/sobeslavska-hlaska-se-zucastnila-souteze-radnicni-listy-roku-2410cs.html

Tezko si dokazu predstavit radnicni periodiku, ktere by vice stranilo vladni koalici v cele s ODS nez Sobeslavska Hlaska. Nejhorsi na tom je, ze se soutez uskutecnuje pod zastitou Ministerstva pro mistni rozvoj.

Pred casem jsme si nechali udelat nezavisly audit tohoto radnicniho periodika:
https://hlasnatrouba.cz/periodikum/Sob%C4%9Bslav/Hl%C3%A1ska/Audity

Dopadl katastrofalne a to se jeste do auditu nedostaly nejvetsi perly, protoze byl vyber hodnocenych cisel udelan opravdu nezavisle podle nahodneho vyberu, ktery ovsem zrovna minul nejproblematictejsi cisla.

Je treba rict, ze jsme v Sobeslavi v opozici a ze nase nazory sirime pomoci vlastnich PL a pomoci letaku. Delaji to tak i ostatni obcanske skupiny, protoze jiny, nez nazor radnice, neni v Sobeslavske Hlasce pripustny.

Potrebujeme, aby Ministerstvo pro mistni rozvoj prezkoumalo pravidla souteze a od souteze spolku KVALIKOM se DISTANCOVALO. Celou situaci vidim jako zasadni problem v nadchazejicich komunalnich volbach.

Jeste dodam, ze predseda spolku KVALIKOM, Vít Novák je mluvčím prezidentské kanceláře.

Prosím o rychlou a účinnou pomoc.
Děkuji.

Aktualizováno uživatelem Martin Kákona před asi 2 roky(ů)

info, jak reagoval KVALIKOM:

---------- Forwarded message ---------
Od: info@kvalikom.cz
Date: st 16. 3. 2022 15:57
Subject: Re: Soběslavská hláska
To: Miloš Bučinský bucinsky@gmail.com

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz a informace, které jsou pro nás velmi přínosné.

Předně, v okrese Tábor jsme hodnotili dvě periodika. Z těchto dvou periodik vzešla na základě hodnocení lépe Soběhlavská Hláska, a na tomto hodnocení skutečně trváme. Druhým hodnoceným periodikem byl zpravodaj města Jistebnice.

Co se týká tématu objektivity a vyváženosti. Postupujeme tak, že se zaměřujeme na přítomnost prostoru pro všechny zastupitele, a to alespoň formou "okénka zastupitelů". Pakliže se v daném roce v některém z vydání tento prostor objeví, předpokládáme, že v jiných číslech chybí proto, že redakce o otištění nebyla žádána, což se v jiných municipalitách děje poměrně často - zastupitelská okénka chybí jednoduše proto, že zastupitelé nedodali text. Nechceme zbytečně ubírat body tam, kde se nemusí jednat o chybu redakce.

To, co popisujete Vy, je samozřejmě mírně odlišná situace. Píšete, že články dodáváte, ale jsou buďto otištěny v zákonně nejzazším termínu či s komentářem. Bohužel nic z toho neodporuje zákonu, byť je logické, že v dnešní rychlé době je takovýto postup přinejmenším sporný, na druhou stranu se ale o takovýchto případech nemáme jak dozvědět, protože v našich silách určitě není kontaktovat všechny zastupitele a ptát se jich na jejich zkušenost. Tímto způsobem postupujeme běžně - zastupitelé se na nás mohou obrátit, a my s jejich zpětnou vazbu pracujeme při případném hodnocení.

Co se týká práce redakce při běžných tématech a článcích, zde je opět trochu jiná situace. Obecně při hodnocení nepovažujeme za důvod ke srážce bodů skutečnost, že v článcích nezaznívá opoziční názor, neboť takovou povinnost nestanovuje zákon.

Čeho si všímáme a proti čemu vystupujeme, je nadměrné užívání fotografií politických představitelů, vyhýbání se zásadním tématům, umísťování úvodníků starosty na titulní stranu a podobně.

Mohu nicméně přislíbit, že v případě účasti zpravodaje v letošním ročníku (výsledky budou v září tohoto roku) se na situaci, kterou popisujete, zaměříme podrobněji.

Děkuji a přeji krásný den

Vít Novák

---------- Původní e-mail ----------
Od: Miloš Bučinský bucinsky@gmail.com
Komu: info@kvalikom.cz
Datum: 13. 3. 2022 10:37:41
Předmět: Soběslavská hláska
Dobrý den,

dozvěděl jsem se, že radniční periodikum Soběslavská Hláska ve Vaší "soutěži" získala titul nejlepšího Radničního periodika v okrese Tábor. Chtěl bych se Vás zeptat na podrobnosti, především mi jde o to kde dohledám to, jak dopadli ostatní města v okolí a proč zrovna Soběslav vyhrála.

Sám jsem v této obci zastupitelem a rozhodně nesouhlasím s tvrzením, že je obsah nestranný. Realita je taková, že paní redaktorka si sama NIKDY nezjišťuje názory politické opozice. V novinách tedy nenajdete jiný než proradniční názor.

Co se týče našich vlastních kritických názorů, tak je zcela vyloučené, aby paní redaktorka otiskla kritický článek, se kterým by vedení města nesouhlasilo. Jedinou možností otisku jsou články zastupitelů, které otisknout musí. Realita je ale taková, že články nás zastupitelů vychází vždy až po 3 měsících (tedy v zákonně hraničním termínu) a ať je náš názor jakýkoliv tak je vyargumentován panem starostou takovým způsobem, že z autora původního článku udělá blbce, kterého nikdo nemůže brát vážně. I z tohoto důvodu poslední dva roky utichlo z naší strany posílání článků, protože to prostě nemá cenu a raději si naše názory šíříme jinak efektivněji. A aby si paní redaktorka sama zjistila názor zastupitelů se určitě neděje.

Jako příklad bych mohl uvést pár rychlých případů:

Článek Svoboda projevu Martina Kákony 12/2017 https://www.musobeslav.cz/modules/file_storage/download.php?file=52848aec%7C540
Čánek Budoucnost demokracie v Soběslavi 12/2019 https://www.musobeslav.cz/modules/file_storage/download.php?file=52848aec%7C540 (otištěn o 3 měsíce později, původní článek zastupiteli neotisknut vůbec !!)
Článek Po dlouhé pauze 12/2019 (stejné číslo jako výše, kdy po tlaku otiskli několik článků opozice. Můj článek o činnosti IT komise poslán v září k otištění do říjnového čísla a vyšel v prosinci). Mimochodem na základě tohoto článku byla následně IT komise města zrušena.
https://www.musobeslav.cz/modules/file_storage/download.php?file=52848aec%7C540
Před dvěma lety bylo hodnocení Hlásky rovněž předmětem auditu od Oživení. To tehdy konstatovalo, že v novinách zcela chybí diskuze a že noviny informují pouze o politice radnice. I v dalších parametrech si tehdy Hláska nevedla příliš dobře.
https://hlasnatrouba.cz/periodikum/Sob%C4%9Bslav/Hl%C3%A1ska/Audity

Druhou otázkou, kterou bych na Vás měl je, jakým způsobem a na základě čeho jste došli k tomu, že hodnotíte Soběslavskou Hlásku jako nestrannou. V případě zájmu mohu dodat podrobnější důkazy proč tomu tak rozhodně není.

Miloš Bučinský

Aktualizováno uživatelem Martin Kákona před asi 2 roky(ů)

vzhledem k odpovedi je podle meho nazoru neudrzitelne, aby Ministerstvo pro mistni rozvoj tento spolek podporovalo

Aktualizováno uživatelem Denisa Horáková před asi 2 roky(ů)

  • Přiřazeno nastaven na Martin Kákona
  • Stav změněn z Nový na Dokončen

Ahoj,

dotaz byl již téměř před měsícem předám na MMR, jedná se o jeho agendu. V případě dotazů kontaktuj sekretariát Ivana Bartoše.

Také k dispozici: Atom PDF