Projekt

Obecné

Profil

Přihláška projektu #21491

uzavřený

Komunitní zahrada na Severní Terase

Přidáno uživatelem Lukáš Blažej před více než 4 roky(ů). Aktualizováno před asi 4 roky(ů).

Stav:
Dokončen
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
Cílová verze:
Začátek:
29.06.2019
Uzavřít do:
01.12.2019
% Hotovo:

20%

Orgán:
Kancelář strany
Věcné podmínky:

Řešitel disponuje veškerým vybavením potřebným pro realizaci projektu.

Veřejně prospěšný účel:

Projekt reaguje od začátku na lhostejnost části obyvatel sídliště k veřejnému prostoru. Zahazování odpadků, psí exkrementy a ničení majetku – to byla běžná realita na pozemku současné komunitní zahrady. Tato situace byla do značné míry způsobena slabým vztahem místních k lokalitě svého bydliště. Účelem komunitní zahrady je rozbít anonymitu sídliště a vytvořit vztah obyvatel ulic sousedících s pozemkem zahrady ke svému okolí, aby si začali více všímat svých sousedů, ale i prostranství mezi paneláky. Důvodem je přesvědčení, že budoucnost sídliště je závislá do značné míry na jeho obyvatelích – pouze pokud budou mít místní k lokalitě kladný vztah, budou se zajímat o to, co se s ní děje.

Oproti původní situaci dosáhneme naší činností toho, že budou mít uživatelé kultivované zázemí pro své komunitní aktivity, rádi bychom se zbavili vandalských projevů na pozemku a v jeho okolí, čehož dosáhneme i tím, že pozemek budeme využívat a budeme si všímat, co se děje kolem.

Věříme, že projekt bude v obyvatelích vzbuzovat kreativitu – měli jsme před sebou pozemek, který byl anonymní, bez ducha, lidé si přes něj pouze zkracovali cestu – rádi bychom, aby mu společně s námi dali tvář a probudili ho k životu. Chceme v lidech probudit představivost tak, aby začali více vnímat veřejný prostor kolem sebe, více začali chodit pěšky, nebo jezdit na kole a jiných bezmotorových dopravních prostředcích. Veřejný prostor na nás působí na nevědomé úrovni, proto je velmi důležité zjemňovat tvrdé panelákové sídliště zelenými plochami jako bude právě naše komunitní zahrada.

Také bychom chtěli v lidech vzbudit zamyšlení – o ekologické zodpovědnosti – nejde jenom o to vypěstovat si zeleninu, ale také o koloběh vody v krajině, jak může být narušen neustálým zastavováním a zpevňováním ploch ve městech, dále o tom, že dobrovolná práce má smysl, a v neposlední řadě o tom, že vyžití si mohou lidé zorganizovat sami, že nemusejí jen čekat, až jim město připraví akci v parku. O tom všem s lidmi diskutujeme během našich veřejných akcí a doufáme, že je namotivujeme, aby se rozhodli také vzdělávat o tom, jak se žije v jiných městech a co vše je možné svépomocí a spoluprací vybudovat.

Cílovými skupinami jsou: rodiče na rodičovské dovolené – ti získají v zahradě nejen bezpečné místo pro hry svých dětí, ale i možnost vzdělávat environmentálně své děti a vést je ke smysluplnému trávení volného času. V rámci budoucího mobiliáře počítáme např. s ptačími budkami, zahrada tak může být i cílem procházek a pozorování ptáků. Předpokládáme, že pro rodiče a jejich děti bude přínosem vzájemné setkávání, ale také sdílení zkušeností napříč generacemi se seniory. Senioři – ti získají v komunitní zahradě prostor pro realizaci svých zahrádkářských potřeb, aniž by se museli namáhavě starat o mnoho metrů čtverečních vlastní zahrady nebo řešit administrativu při pronájmu pozemku. Právě vyvýšené záhony jsou ideální pro lidi s věkovým nebo pohybovým omezením. Další cílovou skupinou jsou děti z mateřských škol a žáci základních škol na sídlišti a jejich rodiče, kteří tím získají rozšířenou možnost aktivit ať už během vyučování nebo ve volném čase. Konkrétně MŠ Větrná využívala v sezoně 2018 šest záhonů.

Prioritně směřujeme náš projekt na cílové skupiny z ulic sousedících v dochozí vzdálenosti od pozemku zahrady, tzn. ulice Mírová, Větrná, Burianova, Marvanova, dále Werichova, Maková, Zvonková, Oblá a další. Lidé ze vzdálenějších konců sídliště jsou také vítaní, protože mohou do budoucna založit další zahrady ve svých sousedstvích poté, co se u nás tzv. rozkoukají.

Výzva k podpoře:

Podpořte fungování první komunitní zahrady v Ústí nad Labem. V současnosti v ní má záhony 18 lidí a je pouze potřeba uhradit pachtovné.

Minimální částka:
10000
Maximální částka:
15000
Vysoutěžená částka:
Smlouva:

Popis

Vzhledem k tomu, že letošní PaRo má sloužit k naplnění veřejného příslibu poslat 450 tisíc na veřejně prospěšné účely, oslovil jsem subjekt stojící zcela mimo stranu, konkrétně spolek Žížala na Terase, který provozuje komunitní zahradu.

Pro představu o vzhledu a využívání zahrady můžete prohlédnout fotky v médiích (https://ustecky.denik.cz/zpravy_region/foto-komunitni-zahrada-zizala-na-terase-zahajila-novou-sezonu-20180419.html, https://ustecky.denik.cz/zpravy_region/foto-komunitni-zahrada-zizala-na-terase-rozjela-druhou-sezonu-20190420.html) nebo na facebooku https://www.facebook.com/pg/zizalanaterase/photos/.

Komunitní zahrada je provozována obyvateli sídliště Severní Terasa v Ústí nad Labem. Nachází se na pozemku města využívaném na základě pachtovní smlouvy se Statutárním městem Ústí nad Labem. V tuto chvíli je zahrada (převážně díky Nadaci Partnerství a Ústecké komunitní nadaci) vybavena zahradním domkem, nářadím, nádržemi na dešťovou vodu, kadibudkou s chemickou toaletou, ohništěm, pískovištěm apod. Zatímco sehnat investiční dotace není obtížné, sehnat prostředky na platbu pachtovného je v dotačních projektech prakticky nemožné.

Aktuální počet osob využívajících komunitní zahradu je 18 a členský příspěvek je 500Kč na rok. Pachtovné činí 9891Kč, tudíž ho nelze uhradit z členských příspěvků spolku a s ohledem na ekonomickou situaci v Ústí by navýšení členského příspěvku vedlo k úbytku členů. V dalších letech je v plánu využití portálu darujme.cz nebo projektu EPP - pomáhej pohybem. Pachtovné pro tento rok však zahrada není schopna pokrýt.

Prostředky z participativního ropočtu by byly použity přímo na úhradu pachtovného. Případný přebytek by byl použit pro důstojnější zviditelnění podpory Pirátů v rámci zahrady, napířklad umístěním lavičky s logem.

Aktualizováno uživatelem Vojtěch Pikal před více než 4 roky(ů)

  • Orgán změněn z Administrativní odbor na Kancelář strany
  • % Hotovo změněn z 0 na 10
  • Přiřazeno nastaven na Lukáš Blažej
  • Uzavřít do nastaven na 01.12.2019

Místo AO dávám kancelář - přece jen se jedná o finanční záležitosti a převody.
Smysl by dávalo asi i rovnou RP.

Prosím o nastínění, jak bude dosaženo nadregionálního významu projektu.

Aktualizováno uživatelem Lukáš Blažej před více než 4 roky(ů)

Projekt lze využít jako dobrý příklad komunitní zahrady v ostatních regionech, ale samotná podstata nadregionální význam nemá.

Aktualizováno uživatelem Aleš Krupa před více než 4 roky(ů)

Lukáši, bylo by možné zapracovat na tom aspektu nadregionálního významu? Třeba následnou publikací "pilotního projektu" a sdílením zkušeností s dalšími sdruženími?

Aleš

Aktualizováno uživatelem Lukáš Blažej před více než 4 roky(ů)

Ahoj Aleši, bylo, ale přišlo by mi to dost samoúčelné. Projekt jsem vybral tak, aby splňoval naše požadavky (poslání "špinavých" peněz na veřejně prospěšné účely nespojené se stranou). Know-how nám myslím rádi předají nad rámec projektu a rádi pomůžou i se základním zahrad jinde.

Aktualizováno uživatelem Aleš Krupa před více než 4 roky(ů)

Dobře, projekt schvaluji.

Aktualizováno uživatelem Vojtěch Pikal před více než 4 roky(ů)

  • % Hotovo změněn z 10 na 20
  • Stav změněn z Nový na V řešení (diskutuje se)

Ok, přihlášku možno průběžně doplňovat, zajímal by mě třeba výsledek projektu a způsob jakým bude zveřejněn.

Čekáme na termín hlasování.

Aktualizováno uživatelem Vojtěch Pikal před více než 4 roky(ů)

  • Stav změněn z V řešení (diskutuje se) na Čeká se na 3.osobu

Aktualizováno uživatelem Aleš Krupa před asi 4 roky(ů)

  • Stav změněn z Čeká se na 3.osobu na Dokončen

Také k dispozici: Atom PDF