Projekt

Obecné

Profil

Střednědobý cíl #20438

Aktualizováno uživatelem Michal Macek před asi 5 roky(ů)

**Nápad** Zasedání zastupitelstva jsou pro normálního občana strašně dlouhá a nestravitelná. 

 **User story** Jako občan chci nejen mít teoretickou možnost se zúčastnit jednání zastupitelstva, ale i reálnou možnost, že se můj bod projedná rozumně a v čase, kdy si to občané mohou dovolit (tj. ne v 15:30 ani 00:15 například). Jako zastupitel chci přijímat odpovědná rozhodnutí, nikoli trávit hodiny nad zbytečnými průtahy. 

  

 **Kontext** Situace je složitá. Na jednu stranu jednání zastupitelstva protahují provozní věci, které je záhodno odstranit, na druhou stranu nesmí být osekána demokratická diskuse, rovný přístup občanů k zastupitelům apod. Navíc jednání upravuje zákon. 

 **Politické řešení** Pečlivě rozebrat, co jednání zdržuje, které části je možné digitalizovat nebo optimalizovat. Prozkoumat příslušný zákon a další právní úpravy. Navrhnout alternativní model a projednat ho jak s koalicí, tak s opozicí. Navrhnout zároveň ústupky z pozice koalice. Pohlídat si demokratické minimum ad. principy. 

 **Programová opora** Částečně programový cíl #20129 viz rodičovský úkol. 

 **Spojenci** Aktivní občané otrávení dlouhým čekáním, až se něco na zastupku stane. Pravděpodobně koaliční partneři. 

 **Odpůrci** Opozice. Občané, kterým drhnoucí proces zastupitelstva vyhovuje. 

  

 **Navrhované kroky (milníky)** 

 **Odhad celkových nákladů** 

 **Mediální rizika** Opozice bude křičet, že saháme do zaběhaných řádů a chceme je krátit na jejich možnostech dělat opoziční politiku. Toto je třeba opečovat. 

 **Předpokládané výsledky** Zasedání zastupitelstva budou zkrácena, zefektivněna, občan si na nich nebude trhat vlasy a zastupitel si udrží rodinný život.

Zpět