Projekt

Obecné

Profil

Mediální výstup #17316

Aktualizováno uživatelem Jan Vrobel před asi 5 roky(ů)

Sněmovna schválila návrh Jakuba Michálka, poslanci doslanou při dvou neomluvených absencích pouze poloviční měsíční plat a náhrady. Zákon o platech představitelů státní moci, který to stanoví, byl přijat už v roce 1995. K takovým sankcím se ale nikdy nepřistoupilo, protože poslanci nezřídili žádný orgán, který by o omluvenkách rozhodoval. Piráti se rozhodli tento přístup změnili.  

 změnit. 

 Sněmovnou přijaté usnesení, které dohledem nad omluvenkami pověřuje Organizační výbor Sněmovny, je zásadním krokem k tomu, aby občané začali vnímat své politické zástupce nikoliv jako elity s vlastními pravidly a výsadami, ale jako své reprezentanty odpovědné za výkon funkce v zájmu občanů. Přesně tak, jak stanoví i slib, který všichni poslanci skládají na začátku svého funkčního období. 

 Pokud nebude poslanec řádně omluven dva jednací dny v měsíci ze zasedání pléna nebo výboru, měl by následující měsíc přijít o polovinu platu a náhrad. Pokud nebude řádně omluven nejméně čtyři dny, neměl by dostat výplatu žádnou. 

 Další zdroje: 
 * [Komentář pirátského poslance Jakuba Michálka: Konec nesmyslných výhod a výsad, prosadili jsme kontrolu omluvenek poslanců](https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/konec-nesmyslnych-vyhod-a-vysad-poslancu-komentar-jakuba-michalka.html)  
 * [Registr smluv a pivo pro vodáky jdou do třetího čtení. Sněmovna také začala kontrolovat docházku poslanců](https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/kontrola-dochazky-registr-smluv-vodaci-27schuze.html)  
 * Seznam zprávy: [Poslanci si schválili, kdo je bude hlídat. Za čtyři absence bez omluvenky přijdou o plat](https://www.seznamzpravy.cz/clanek/poslanci-si-schvaluji-kdo-je-bude-hlidat-za-ctyri-absence-bez-omluvenky-prijdou-o-plat-66035)  
 * Novinky.cz:[Bič na poslance po 20 letech ožije. Za absence přijdou o plat](https://www.novinky.cz/domaci/495871-bic-na-poslance-po-20-letech-ozije-za-absence-prijdou-o-plat.html) 
 * iDnes.cz: [Široká shoda. Za dvě neomluvené absence poslanci přijdou o půl platu](https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/poslanci-plat-kraceni-platu-neomluvene-absence.A190129_131713_domaci_kop) 
 * Týden.cz: [Sněmovna neprojednala peněžité postihy za neomluvené absence](https://www.tyden.cz/rubriky/domaci/politika/snemovna-neprojednala-penezite-postihy-za-neomluvene-absence_512185.html) 
 * iDnes.cz: [Politik na nemocenské má mít také nižší plat, navrhl Pirát Michálek](https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/michalek-platy-politiku-nemocenska.A181010_152054_domaci_kop)

Zpět