Projekt

Obecné

Profil

Mediální výstup #17316

Aktualizováno uživatelem kristyna plasilova před asi 5 roky(ů)

Pokud projde návrh Jakuba Michálka, dostanou poslanci při dvou neomluvených absencích pouze poloviční měsíční plat a náhrady. Zákon o platech představitelů státní moci, který to stanoví, byl přijat už v roce 1995. K takovým sankcím se ale nikdy nepřistoupilo, protože poslanci nezřídili žádný orgán, který by o omluvenkách rozhodoval. Piráti se rozhodli tento přístup změnit. 

 Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek navrhuje po více než 20 letech účinnosti tohoto zákona aktivovat ustanovení, které se dosud nepoužilo. Pro tento návrh získal Michálek širokou podporu. 

 V této věci mají Piráti i podporu předsedy Sněmovny Radka Vondráčka. 


 Další zdroje: 
 * [Tisková zpráva](https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/klicove-body-piratu-na-schuzi-snemovny.html) 
 * [Komentář pirátského poslance Jakuba Michálka: Konec nesmyslných výhod a výsad, prosadili jsme kontrolu omluvenek poslanců](https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/konec-nesmyslnych-vyhod-a-vysad-poslancu-komentar-jakuba-michalka.html)  
 * Novinky.cz:[Bič na poslance po 20 letech ožije. Za absence přijdou o plat](https://www.novinky.cz/domaci/495871-bic-na-poslance-po-20-letech-ozije-za-absence-prijdou-o-plat.html) 
 * iDnes.cz: [Široká shoda. Za dvě neomluvené absence poslanci přijdou o půl platu](https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/poslanci-plat-kraceni-platu-neomluvene-absence.A190129_131713_domaci_kop) 
 * Týden.cz: [Sněmovna neprojednala peněžité postihy za neomluvené absence](https://www.tyden.cz/rubriky/domaci/politika/snemovna-neprojednala-penezite-postihy-za-neomluvene-absence_512185.html) 
 * iDnes.cz: [Politik na nemocenské má mít také nižší plat, navrhl Pirát Michálek](https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/michalek-platy-politiku-nemocenska.A181010_152054_domaci_kop)

Zpět