Projekt

Obecné

Profil

Mediální výstup #16070

Aktualizováno uživatelem Jakub Michálek před více než 5 roky(ů)

Piráti interpelovali premiéra Babiše, aby zvýšil platy ve veřejném sektoru a dorovnal tak růst průměrné mzdy. Současně ale musí růst produktivita práce. 

 Na poslance Michálka se obrátila asistentka soudce z Brna. Jako vysokoškolačka měla Brna, která si stěžovala na to, že má menší plat než prodavačka v Lidlu. Michálek v interpelaci Babiše upozornil, jak podhodnoceni jsou asistenti soudců a některé další vysokoškolské profese placené ze státního. z veřejných rozpočtů. Pro vysokoškoláky, kteří nastoupí jako úředníci na městském úřadě, se stanou úředníky obce, je nástupní plat    pouze 18.810,- Kč. Úřady mají už dnes velký problém přilákat mladé schopné lidi a konkurovat růstu mezd v soukromém sektoru. lidi. Po opakovaných výzvách se vláda nakonec dohodla s odbory na růstu platů ve veřejném sektoru a v srpnu roku 2018 došlo k navýšení platových tarifů o 7 až 15 % podle profese. tarifů. 

 Další zdroje: 
 * Blesk.cz: [Pracovat ve státním? Lepší peníze má i prodavačka v Lidlu, kritizují Piráti Babiše 
 ](https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/535025/pracovat-ve-statnim-lepsi-penize-ma-i-prodavacka-v-lidlu-kritizuji-pirati-babise.html) 
 * Tisková zpráva: [Dorovnejte platy ve veřejném sektoru, digitalizujte, zvyšte produktivitu a snižte počty úředníků](https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/komentar-michalek-platy-stat.html) 
 * [Interpelace předsedy vlády o neutěšené platové situaci některých profesí ve státní sféře](https://redmine.pirati.cz/issues/9662) 
 * iHned.cz: [Vláda se dohodla s odbory na růstu platů ve veřejném sektoru. Nejvíc přidáno dostanou lidé s nízkými výdělky](https://domaci.ihned.cz/c1-66231370-vlada-se-dohodla-s-odbory-na-rustu-platu-ve-verejnem-sektoru-tarif-se-od-ledna-zvedne-o-pet-procent)   
 * Peníze.cz: [Státní zaměstnanci si polepší. O kolik se jim zvednou platy?](https://www.penize.cz/mzda-a-plat/345785-statni-zamestnanci-si-polepsi-o-kolik-se-jim-zvednou-platy)   

Zpět