Projekt

Obecné

Profil

Mediální výstup #16070

Aktualizováno uživatelem Jakub Michálek před více než 5 roky(ů)

Piráti interpelovali premiéra Babiše, aby zvýšil platy prosazují přizpůsobení platů ve veřejném sektoru a dorovnal tak růst průměrné mzdy. ekonomice, tedy trhu práce, včetně jednodušších možností obcí, jak vyplácet peníze nad základní tarif, aby zaměstnance udržely. Současně ale musí růst produktivita práce. 

 Na poslance Michálka se obrátila asistentka soudce z Brna, která si stěžovala na to, že má menší plat než prodavačka v Lidlu. Michálek v interpelaci Babiše upozornil, Piráti upozornili jak podhodnoceni jsou asistenti soudců a některé další vysokoškolské profese placené úředníci placení z veřejných rozpočtů. Pro vysokoškoláky, kteří se stanou Kvalifikačním předpokladem pro 10. platovou třídu je vysokoškolské vzdělání, tzn.:    pro úředníky obce, územního samosprávného celku je nástupní plat    v 10. platové třídě s již vyžadovaným vysokoškolským vzděláním, pouze 18.810,- Kč. Úřady mají už dnes velký problém přilákat mladé schopné lidi. Po opakovaných výzvách se vláda nakonec dohodla s odbory na růstu platů ve veřejném sektoru a v srpnu letošního roku 2018 došlo k navýšení platových tarifů. mzdy. 

 Další zdroje: 
 * Blesk.cz: [Pracovat ve státním? Lepší peníze má i prodavačka v Lidlu, kritizují Piráti Babiše 
 ](https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/535025/pracovat-ve-statnim-lepsi-penize-ma-i-prodavacka-v-lidlu-kritizuji-pirati-babise.html) 
 * Tisková zpráva: [Dorovnejte platy ve veřejném sektoru, digitalizujte, zvyšte produktivitu a snižte počty úředníků](https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/komentar-michalek-platy-stat.html) 
 * [Interpelace předsedy vlády o neutěšené platové situaci některých profesí ve státní sféře](https://redmine.pirati.cz/issues/9662) úředníků samospráv](https://redmine.pirati.cz/issues/9662) 
 * iHned.cz: [Vláda se dohodla s odbory na růstu platů ve veřejném sektoru. Nejvíc přidáno dostanou lidé s nízkými výdělky](https://domaci.ihned.cz/c1-66231370-vlada-se-dohodla-s-odbory-na-rustu-platu-ve-verejnem-sektoru-tarif-se-od-ledna-zvedne-o-pet-procent)   

Zpět