Projekt

Obecné

Profil

Mediální výstup #16070

Aktualizováno uživatelem Jakub Michálek před více než 5 roky(ů)

Piráti prosazují přizpůsobení platů ve veřejném sektoru ekonomice, tedy trhu práce, včetně jednodušších možností obcí, jak vyplácet peníze nad základní tarif, aby zaměstnance udržely. Současně ale musí růst produktivita práce. 

 Piráti upozornili jak podhodnoceni jsou úředníci placení z veřejných rozpočtů. Kvalifikačním předpokladem pro 10. platovou třídu je vysokoškolské vzdělání, tzn.:    pro úředníky územního samosprávného celku je nástupní plat v 10. platové třídě s již vyžadovaným vysokoškolským vzděláním, pouze 18.810,- Kč. Úřady mají už dnes velký problém přilákat mladé schopné lidi. Po opakovaných výzvách se vláda nakonec dohodla s odbory na růstu platů ve veřejném sektoru a v srpnu letošního roku došlo k navýšení mzdy. 

 Další zdroje: 
 * Blesk.cz: [Pracovat ve státním? Lepší peníze má i prodavačka v Lidlu, kritizují Piráti Babiše 
 ](https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/535025/pracovat-ve-statnim-lepsi-penize-ma-i-prodavacka-v-lidlu-kritizuji-pirati-babise.html) 
 * Tisková zpráva: [Dorovnejte [Komentář předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka: Dorovnejte platy ve veřejném sektoru, digitalizujte, zvyšte produktivitu a snižte počty úředníků](https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/komentar-michalek-platy-stat.html) 
 * [Interpelace předsedy vlády o neutěšené platové situaci úředníků samospráv](https://redmine.pirati.cz/issues/9662) 
 * iHned.cz: [Vláda se dohodla s odbory na růstu platů ve veřejném sektoru. Nejvíc přidáno dostanou lidé s nízkými výdělky](https://domaci.ihned.cz/c1-66231370-vlada-se-dohodla-s-odbory-na-rustu-platu-ve-verejnem-sektoru-tarif-se-od-ledna-zvedne-o-pet-procent)   

Zpět