Projekt

Obecné

Profil

Úkol #39720

Aktualizováno uživatelem Lucie Spáčilová před téměř 2 roky(ů)

_Úvod_ 
 Rozdíl mezi volbami na úrovni kraje (krajské, sněmovní, prezidentské) a mezi komunálními z pohledu povinností zmocněnce je: 
 * v komunálních volbách se nepodává souhrně jedna kandidátní listina 
 * v komunálních volbách je tvořena mnohem častěji a v hojné míře koalice 
 * **v komunálních volbách je velmi zásadní pečlivě se dohodnout s koaličním partnerem na spolupráci zmocněnce a náhradníka zmocněnce** 

 Dle volebního zákona|https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2001-491| patří mezi úkoly zmocněnce delegování členů OVK: 
 **§ 17**  
 (3) Delegování členů a náhradníků podle odstavce 2 se provede tak, že se jejich seznam osobně doručí nebo zašle starostovi, a to v listinné podobě nebo v elektronické podobě; o osobním doručení se sepíše úřední záznam nebo se potvrdí převzetí. Seznam musí obsahovat jméno a příjmení, datum narození, adresu místa trvalého pobytu člena, popřípadě náhradníka, případně přechodného pobytu, jde-li o cizince podle § 4 odst. 1, a jméno a příjmení zmocněnce politické strany, politického hnutí nebo koalice nebo jiné volební strany, ledaže jde o nezávislého kandidáta, popřípadě jméno a příjmení osoby, která je k tomuto úkonu zmocněncem pověřena a která kopii tohoto písemného pověření k seznamu přiloží; v případě nezávislého kandidáta jeho jméno a příjmení. Dále může seznam obsahovat telefonní číslo, adresu pro doručování nebo adresu elektronické pošty člena, popřípadě náhradníka a údaj, do které okrskové volební komise mají být delegovaní členové a náhradníci zařazeni; pokud tento údaj chybí, zařadí je do okrskových volebních komisí starosta. Seznam podepíše zmocněnec politické strany, politického hnutí nebo koalice nebo jiné volební strany, ledaže jde o nezávislého kandidáta, osoba, která je k provedení delegování členů a náhradníků podle odstavce 2 zmocněncem pověřena, nebo nezávislý kandidát. 

 Souhrn těchto zákonných povinonstí lze dohledat i na www.mvcr.cz 

 Jakým způsobem se delegace provede? 

 Seznam delegovaných členů a náhradníků se 
 * osobně doručí starostovi; o osobním doručení se sepíše úřední záznam nebo se potvrdí převzetí nebo 
 * zašle starostovi, a to v listinné nebo elektronické podobě. 
     
 Seznam obsahuje jméno a příjmení, datum narození, adresu místa trvalého pobytu člena, popřípadě náhradníka, a jméno a příjmení zmocněnce volební strany, popřípadě jméno a příjmení osoby, která je k tomuto úkonu zmocněncem pověřena a která kopii tohoto písemného pověření k seznamu přiloží; v případě nezávislého kandidáta jeho jméno a příjmení. 
 Seznam může dále obsahovat telefonní číslo, adresu pro doručování nebo adresu elektronické pošty člena, popřípadě náhradníka a údaj, do které okrskové volební komise mají být delegovaní členové a náhradníci zařazeni; pokud tento údaj chybí, zařadí je do vybraných okrskových volebních komisí starosta. 

 Seznam podepíše zmocněnec politické strany, politického hnutí nebo koalice, případně zmocněnec jiné volební strany, nebo osoba, která je k provedení delegování členů a náhradníků zmocněncem pověřena, anebo nezávislý kandidát. 

 _Co to tedy v praxi znamená_ 

 **1)** Delegace do OVK lze centrálně řešit jen za předpokladu že: 
 * je zmocněncem člen strany 
 * zašle zmocněnec naší nebo koaliční kandidátní listiny pověření do datové schránky člena AO 
 Šablony pověření k delegování najdete zde|https://wiki.pirati.cz/ao/sablony/volby#delegace_do_okrskovych_volebnich_komisi_ovk 
 Počet kandidátních listin ať už za naši stranu nebo koalici je největší za poslední tři roky a samotná delegace nemá vliv na vývoj systému registrací do OVK, který se za tu dobu značně posunul. 
 Je tedy bezpodmínečně nutné, aby se vám v místě (kde bude Administrativní odbor pověřen k zaslání delegací prostřednictvím ovk.pirati.cz), zavázal zmocněnec i jeho náhradník, že nebudou do delegování členů OVK už nijak zasahovat, nijak ho ovlivňovat a pokoušet se ho jakkoliv měnit. 
 V opačném případě by mohlo dojít na několika místech ke změnám o kterých Administrativní odbor nebude vědět nebo by je nemohl nijak ovlivnit. 
 Příklad z praxe: Zmocněnec XY pověří člena AO k delegování členů a náhradníků OVK, takže Česká pirátská strana propaguje možnost pomoct nám ohlídat volby, v obci Kocourkov se zaregistruje 10 zájemců, tedy plný počet možný osob k delegování. Člen AO odešle delegační listinu s těmito 10 zájemci, ale úřad mu ji vrátí, protože ve 3 komisích došlo ke změně a zmocněnec, který v obci Kocourkov taky bydlí nahlásil jinou, vlastní cestou změnu. Pro nás to tedy znamená, že 3 zájemci musí být kontaktování registrátorem (KoKS) a je potřeba se omluvit + vysvětlit, že jinam je už delegovat nemůžeme, protože je po zákonném termínu a registrační systém už je uzavřen. 
 **Prosím, čtěte opravdu až sem a pečlivě se ujistěte,že pokud zvolíte tuto možnost, prověříte spolehlivost svých zmocněnců opravdu důkladně.** 

 **2)** Registrace do OVK a delegace zmocněncem 
 * centrálně Centrálně budeme registrovat zájemce o práci v OVK 
 * po Po ukončení registrací **15.8.2022**  
 - vygenerujeme sezman přihlášených osob (delegační listinu) prostřednictvím ovk.pirati.cz,  
 - tento seznam umístíme do složky na Mrak (bude zpřístupněna KoKS a PKS), které seznam vytiskne a předá zmocněnci 
 Zmocněnec tedy nemusí shánět členy OVK, o to se postaráme centrálně a současně bude moci doplnit ještě před odevzdáním na úřad (**nejpozději 24.8. do 16:00**) místní zájemce, kteří nezvládnou registraci přes náš systém. 

 Centrálně tedy budeme pomáhat: 
 * se zajištěním registrací (podpora s registrací, kontrola dat před předáním úřadu, průběžné informování zájemců - výzva k aktualizaci osobních údajů před zasláním úřadu, info k 1. zasedání OVK, rozeslání manuálu člena OVK)  
 * s podporou zmocněnců, kde budou podávat delegace do OVK sami(je možné se domluvit na pravidelné schůzky nebo vytvořit chatovací vlákno na Zulipu) 
 * s delegací v místech, kde pro to budou splněny podmínky 

Zpět