Projekt

Obecné

Profil

Podání #39110

Aktualizováno uživatelem Bára Soukupová před asi 2 roky(ů)

Vážený republikový výbore, 

 vzhledem k faktickým obtížím, kterým čelí mnoho našich sdružení při sestavování kandidátních listin do komunálních voleb předkládám tuto novelizaci volebního řádu, která adresuje hlavní problémy, a to: 
 1. velké obtíže při snaze obsazovat 2. a 3. sedminu kandidátní listiny volbou 
 2. obtíže se seznámením se s kandidujícími při volbě v situacích, kdy zodpovědné oblastní fórum je násobně větší než daná obec, kde má proběhnout volba. 

 Problémy byly původně diskutovány na [Zulipu](https://zulip.pirati.cz/#narrow/stream/9-Republikov.C3.BD-v.C3.BDbor/topic/volebn.C3.AD.20dohled) a navržené znění pak [konzultováno v rámci předpisové skupiny RV](https://zulip.pirati.cz/#narrow/stream/525-RV---p.C5.99edpisov.C3.A1-skupina/topic/Novela.20V.C5.98). 

 Návrh má podporu centrálního volebního koordinátora Pavla Štěpánka, který apeluje na urychlené schválení právě kvůli probíhajícím primárkám a špatně řešitelným situacím, které dnes vznikají. Proto navrhuji i projednání tohoto návrhu v referendu.  

 **Navržené usnesení**: 
 > Republikový výbor mění [Volební Volební řád, §20a Komunální volby](https://wiki.pirati.cz/rules/vr#a_komunalni_volby) volby následovně: 
 > 1. Vkládá se nový bod 2, který zní "Pokud je území příslušného oblastního sdružení větší než území obce, do jejíhož zastupitelstva se volí, může oblastní fórum rozhodnout o konání primárních voleb pouze mezi členy, případně i registrovanými příznivci, bydlícími v dané obci. V takové případě je nutné takto sestavenou kandidátní listinu potvrdit usnesením příslušného oblastního fóra." 
 > 2. Stávající bod 2 se přečísluje jako nový bod 3. 
 > 3. Za nový bod 3 se vkládá nový bod 4, který zní: "Příslušné oblastní fórum může kvótu podle § 8, odst. 6 snížit na 1/7, nejméně však na dvojnásobek současného počtu zastupitelů zvolených za Českou pirátskou stranu v obci, do jejíhož zastupitelstva se volí." 
 > 4. Body 3 a 4 se nově přečíslují jako body 5 a 6. 

 [Plné znění s vyznačením změn](https://docs.google.com/document/d/1wQOCOYnIUG4hZ-J2UcMNHKyXeQiAEsMG5Kn2BBFoQ38/edit?usp=sharing) 

 Prosím o podporu projednání tohoto návrhu v referendu.  

 

Zpět