Projekt

Obecné

Profil

Předběžná otázka #33657

Aktualizováno uživatelem Milan Daďourek před více než 3 roky(ů)

1) Vážená a milá rozhodčí komise, 

 rád bych v obecné rovině ujasnil práva registrovaných příznivců na informace v rámci jednání Pirátské strany. 

 Ze stanov, čl. 4, bodu 3 vyplývají práva RegP účastnit se diskuzí v rámci Pirátské strany a podílet na výběru kandidátů pro volby do veřejných funkcí. Toto právo ovšem může být registrovanému příznivci fakticky kráceno několika způsoby: 
 - fyzickým omezením přístupu na jednání (např. v případě online jednání) 
 - poskytnutím informací nezbytných pro informovaný výběr pouze členům 

 Zárověň, je-li příznivec dle svého názoru krácen na těchto právech, je zde při použití standardních opravných prostředků (podání ke KK, členský podnět) nebezpečí z prodlení: jednání může být mezitím uzavřeno bez účasti vyloučených, a opravným prostředkem tedy fakticky nejde dosáhnout nápravy vadného stavu. Proto je myslím záhodno ujasnit také, jaký vztah má případná stížnost k již probíhajícímu jednání (viz otázka č.3) 

 Tudíž si dovolím položit ctěné RK tyto otázky: 

 1) V jakých případech vyplývá z uvedeného předpisu pro registrované příznivce stejné právo na účast v jednání/informace, jako pro členy? 
 2) Na čí straně leží "důkazní břemeno" v případě nejasnosti? Jsou tato práva příznivce automatická, pokud svolavatel jednání neprokáže důvody pro vyloučení, nebo je tomu naopak? 
 3A) 3) Pokud již jednání probíhá a registrovaný příznivec podá oficiální cestou (podatelna) stížnost na krácení svých práv: 
     - Má tato stížnost odkladný účinek na zahájení/ukončení jednání? 
     - Zakládá stížnost právo na účast v jednání/informace v předmětném jednání? 
 3B) 
     - Pokud je dodatečně prokázáno porušení práv RegP, stává se tím jednání a následné kroky částečně nebo úplně neplatné? 

 ### Odpověď RK Jako modelový příklad uvádím jednání o předvolební koalici se STAN z října 2020: 
 1) Registrovaní příznivci podle Stanov nemají práva stejná se členy, nýbrž přiměřená. Účast na jednání a přístup https://redmine.pirati.cz/issues/33096    (omezení přístupu k informacím konkretizují příslušné jednací řády a vnitřní předpisy. jednání) 
 2) Stěžovatel v případě takového sporu musí prokázat, že došlo https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?p=722143#p722143 (omezení přístupu k zásahu do jeho práv. Je na orgánu, který je odpůrcem, aby prokázal, že šlo o zásah informacím, viz odkaz v souladu s rozhodným právem. příspěvku) 
 3A) Podání stížnosti nemá odkladný účinek a nezakládá práva v jednání. K dosažení uvedeného lze navrhnout předběžné opatření dle §12 RŘ. 
 3B) Podotázka se odkládá dle §11 odst. 3 JdŘ RK. 
 Více viz odůvodnění níže.

Zpět