Projekt

Obecné

Profil

Mediální výstup #30316

Aktualizováno uživatelem Aleš Vopat před asi 4 roky(ů)

Navrhujeme změny podmínek pro tisíce Praha, 31. března 2020 – Poslanci Pirátů Petr Třešňák a Lukáš Kolářík se dnes obrátili na ministra vnitra Jana Hamáčka dopisem, v němž navrhli řešení problémů přeshraničních pracovníků, tzv. pendlerů. Situaci pendlerů pracujících za hranicemi. Aktuální stav totiž umožňuje skupině přeshraničních pracovníků skupiny C, která má nyní možnost pracovat pouze v režimu turnusů 21 dní + 14 dní karanténa. Pro množství karanténa, považují za problematickou, protože jejich podmínky jsou pro mnoho odvětví nerealizovatelné. Navrhovaným řešením Pirátů je ale tento systém nerealizovatelný. Proto jsme ministru Hamáčkovi adresovali návrh řešení pomocí “chytré karantény”. proto tzv. chytrá karanténa pro pendlery a jejich rodiny. Situace se dotýká desítek tisíc lidí a jejich domácností. 

 Tisková zpráva: *„Do turnusového modelu navrženého vládou se zapojí jen velmi málo pendlerů. Zajistit ubytování na souvislou dobu 21 dní není v silách mnoha zahraničních zaměstnavatelů. A následná čtrnáctidenní karanténa bude likvidační jak pro zaměstnance, tak zaměstnavatele,“ komentoval situaci Petr Třešňák, poslanec za Karlovarský kraj, ve kterém je mnoho lidí na práci v zahraničí ekonomicky závislých. „Řešením může být i takzvaná chytrá karanténa, která by pendlerům umožnila nadále cestovat do zaměstnání. Ačkoli za normálních okolností jsou jakékoli šmírovací systémy zasahující do osobních svobod neakceptovatelné, v této situaci mohou být přínosem. Pokud však budou pod dostatečnou kontrolou, dobrovolné a časově omezené,“* dodal Třešňák. 

 * [Piráti navrhli systémové řešení Jak uvedl Lukáš Kolářík, poslanec za Jihočeský kraj, který eviduje další desítky tisíc pendlerů, bude se problém dotýkat i českého sociálního systému: „Pokud skončí velká část pendlerů na úřadech práce, bude to znamenat další dlouhodobou zátěž pro pendlery, chtějí „chytrou karanténu“](https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/chytra-karantena-pro-pendlery.html) 
 náš sociální systém. Podmínky pro pendlery typu C jsou přitom mnohem přísnější než pro pendlery typu A, kteří pracují ve zdravotnictví, a jsou tedy mnohem rizikovější skupinou. Chceme pendlery skupiny C zařadit do karanténního systému, ve kterém by cestovali pouze do práce a jinak by během pobytu v ČR byli v karanténě, a to včetně celé rodiny. Tím zajistíme ochranu zdraví obyvatel i ekonomické zájmy samotných pendlerů. Bylo by to i lidské gesto, nevidět rodinu 21 dní je opravdu dlouhá doba.“

Zpět