Projekt

Obecné

Profil

Střednědobý cíl #20472

Aktualizováno uživatelem Veronika Oušková před více než 4 roky(ů)

Splnění programového cíle “Podpoříme provozovatele občerstvení, aby nepoužívali jednorázové plasty..” 

 **Nápad** - Implementace širšího pirátského programu; podpora trendu k zero waste 

 **User story** - Uvědomuji si, jak nezodpovědné je nadužívání jednorázových plastů, chci svůj odpad redukovat, ale když vyrazím někam na akci, do hospody, a nebo si chci dát rychlé kafe, tak se nevyhnu plastovým kelímkům, do nápojů mi cpou plastová brčka atp. 

 **Kontext** - Používání jednorázových obalů, plastů zejména, není in. Prioritně je Je potřeba najít cesty k redukci odpadů na straně radnice, např. omezení jednorázových kelímků na akcích města. města (abychom šli příkladem). Následně podniknout další kroky - vyhledat můžeme zkusit najít provozovatele občerstvení, kteří již něco pro redukci odpadu podnikli (abychom mohli dávat za příklad i je a propagovat pozitivní příklady mezi místními živnostníky.  

 ukázat, že cesty již někdo prošlapává), poté oslovit relevantní místní provozovatele a doporučit jim konkrétní opatření pro redukci odpadu.  
 Nějaké tipy lze hledat např. Zde: https://www.plastjepast.cz/wp-content/uploads/2018/09/GREENPEACE_prirucka.pdf 

 **Politické řešení** -  

 politické řešení bude možná potřebné na počátku (při realizaci opatření pro snížení množství jednorázových obalů na radnici), následně je to již jen o aktivní komunikaci směrem k provozovatelům. 

 **Programová opora** - Programový cíl #20169 “Zredukujeme jednorázové plasty“ 

 **Spojenci** -  

 občané, kteří budou sami ve svých oblíbených podnicích změny vyžadovat 

 **Odpůrci** - 

 politicky asi ne, ztroskotat to může nejpravděpodobněji na nezájmu provozovatelů občerstvení  

 **Navrhované kroky (milníky)** -  
 1) vytipovat kritická místa v činnosti radnice a dle možností řešit. část z nich vyřešit (tj. dostat se do pozice, že můžeme sami sebe dávat za příklad)  
 2) najít již existující pozitivní příklady mezi místními podniky (s cílem mít někoho, koho můžeme dávat za příklad)  
 Naformulovat prioritní doporučení; vyhledat kontakty na podniky, které mají velkou produkci jednorázového odpadu, informovat je a napomoci propagovat místní živnostníky, kteří dobrovolně jednorázový plastový odpad redukují 
 3) průběžná propagace aktivit 

 požádat je o přijetí opatření  
 Pozitivní odezvy popsat; naši aktivitu zpropagovat  

 **Odhad celkových nákladů** - personální náklady v řádu člověkodnů člověkodnů; finační náklady zřejmě vzniknou z opatření vedoucích ke snížení množství jednorázového odpadu na úrovni radnice - cca nižší desetitisice Kč? 

 **Mediální rizika** -  

 když půjdeme příkladem, tak asi ne 

 **Předpokládané výsledky** - Budeme bráni jako ti, kdo plní svůj program. Přispějeme k řešení celosvětového problému s nadbytkem plastového odpadu.

Zpět