Projekt

Obecné

Profil

Střednědobý cíl #20470

Aktualizováno uživatelem Veronika Oušková před více než 4 roky(ů)

Splnění programového cíle “Podpoříme hospodaření s dešťovou vodou, například informováním občanů o využití dotačního programu Dešťovka, aby voda neodtékala do kanalizace. Budeme iniciovat výstavbu retenční nádrže na spodní vodu tekoucí z drenáží kolem Komořanského tunelu.” 

 **Nápad** - Implementace širšího pirátského programu; adaptace na klimatickou změnu 

 **User story** -  

 Je sucho, neprší, prý se otepluje zeměkoule a mě to trápí. Co pro to můžu dělat? Uschne mi zahrada? Uschnou stromy na sídlištích? Kde se vezme voda na zálivku? 

 **Kontext** - ve veřejném zájmu je, aby s dešťovou vodu zodpovědně nakládali všichni - občané i radnice. Existuje možnost získat dotace v řádu statisíců až miliónů Kč z dotačního programu pro obce, tzv velká dešťovka. Působit edukativně směrem k občanům, jít příkladem občanům a podporovat také občany je v zachytávání a využívání dešťových vod. 

 **Politické řešení** - 

 **Programová opora** - Programový cíl #20163    “Podpoříme hospodaření s dešťovou vodou“ 

 **Spojenci** - měnící se klima, občané, Hana Jandová 

 **Odpůrci** -  

 popírači klimatické změny 

 **Navrhované kroky (milníky)** -  

  
 1) iniciovat realizaci semináře pro občany na téma hospodaření s dešťovou vodou a o možnostech čerpání dotací ze SFŽP (https://www.dotacedestovka.cz/, ideálně opakovaně každý rok)  
 2) vytipování lokalit pro menší opatření na úrovni obce (nadzemní nádrže na dešťovou vodu, drenáže, vsakovací průlehy, změna managementu travních ploch, budování tůněk apod ) a následná realizace malých opatření (alespoň 5 x) 
 2) 4) vytipování lokalit pro velká opatření a navržení projektu (retenční nádrž u Komořanského tunelu?; retenční nádrž u Sofijského náměstí?; zelená střecha na některé z budov ZŠ, MŠ či městského úřadu?) - zajištění financí na opatření velkého typu (ideálně dotace) 
 3) připravit k realizaci 5) realizovat alespoň jedno velké opatření opatření) 
 4) podpořit občany ve využití dešťové vody - např. formou grantů a osvětou o možnostech dotací. 
 5) průběžná 6) propagace dílčích aktivit 

 **Odhad celkových nákladů** - personální náklady v řádu týdnů; finanční náklady - opatření menšího typu a edukační činnost v řádu desetitisíců Kč, velká opatření mohou jít do milionů, ale realizovala by se jen v řádu statisíců až nižších milionů. případě, že na ně získáme dotaci.  

 **Mediální rizika** -  

 nedostatečné srážky; špatně provedené opatření 

 **Předpokládané výsledky** - Budeme bráni jako ti, kdo plní svůj program. Přispějeme k adaptaci na klimatickou změnu.  

Zpět