Projekt

Obecné

Profil

Předběžná otázka #44322

uzavřený

Co je personální hlasování?

Přidáno uživatelem Vojtěch Pikal před 29 dny(ů). Aktualizováno před 22 dny(ů).

Stav:
Dokončen
Priorita:
Nízká
Přiřazeno:
-
Začátek:
08.04.2024
Uzavřít do:
Spisová značka:
Datum podání:
08.04.2024

Popis

Ahoj rozhodčí komise, měl bych pár otázek na výklad pojmu "hlasování v personálních věcech", resp. práva hostujících členů.

1) Jsou procedurální hlasování v rámci primárních voleb (např. hlasování o námitce, hlasování o velikosti čela, hlasování o volebním systému či jiné úpravě způsobu volby) "hlasováním v personálních věcech", resp. může se jich s hlasovacím právem účastnit hostující člen sdružení? (Viz. článek 4 odst. (3) Stanov.)

2) Jsou hlasování v o usnesení v rámci primárních voleb, jak je identifikuje volební řád (zejména hlasování o odvolání kandidáta či náhradníka, zrušení kandidátky nebo o doplnění kandidátky o další kandidáty - viz. § 8 odst. (3) a odst. (6) ) "hlasováním v personálních věcech", , resp. může se jich s hlasovacím právem účastnit hostující člen sdružení?

[Pokud by to příliš nekomplikovalo nebo neoddálilo odpověď, stejná věc by mě zajímala z hlediska práva Registrovaných příznivců účastnit se takových hlasování, pokud organizující předsednictvo určí, že příznivci mohou hlasovat; viz. Čl. 7 (5) e) Stanov.]

Podpůrně k výkladu ještě upozorním na ustanovení Čl. 6 odst (6) Stanov:

Celostátní fórum a oblastní fóra hlasují tajně v osobnostních hlasováních a primárních volbách a kdykoliv o to některý člen požádá;

které staví hlasování v primárních volbách a v osobnostních věcech do stejné kategorie, ale zjevně jako oddělené pojmy.


Související úkoly

související s rozhodčí komise - Předběžná otázka #40620: Hostující členové a jejich právaDokončenFrantišek Navrkal17.10.2022Akce
související s rozhodčí komise - Předběžná otázka #24290: hlasování hostujícího členaDokončenMilan Daďourek06.11.2019Akce

Aktualizováno uživatelem Vojtěch Pikal před 29 dny(ů)

Aktualizováno uživatelem Vojtěch Pikal před 29 dny(ů)

Aktualizováno uživatelem Milan Daďourek před 25 dny(ů)

Já asi nerozumím tomu, kde je prostor pro dvojí výklad ve světle odpovědi na obdobnou PO, kterou jsi sám propojil? (A díky za to.)
" Požadavek nehlasovat v personálních věcech je potřeba vztáhnout na hlasování v celém jednání , které řeší personální otázky. "
Z toho je zřejmé, že jde i o procedurální hlasování v tomto jednání, nebo se ho dotýkající. Že primárky jsou personální věc mi připadá nesporné.

Prostě účelem té výluky v personálních věcech je, aby hostující člen neovlivňoval personální otázky ve dvou OS. Ani nepřímo (třeba procesním návrhem). Viz i odůvodnění PO #24290 ( ...Není při tom rozhodující, že konkrétní hlasování není volbou, ale pouze výběrem nebo schválením procesu volby, případně jeho zahájením. Hlasování také není možno vykládat restriktivně - nelze připustit ani například členský podnět na odvolání předsedy místního sdružení, který získal podporu na základě hlasů hostujících členů.... )

(Věc RegP je jiná (nejsou hostující), i tam jsou imho už odpovězené PO, a moc nejasnosti předpisů nevidím.)

Aktualizováno uživatelem Milan Daďourek před 25 dny(ů)

  • Priorita změněn z Vysoká na Nízká
  • Stav změněn z Nový na Čeká se na podatele

Aktualizováno uživatelem Vojtěch Pikal před 25 dny(ů)

V době položení dotazy mi ty předchozí odpovědi nebyly známy. (Ano, asi jsme měl nejdříve hledat.)

V jejich rámci je myslím výklad zcela zřejmý a otázku klidně stahuji.

Aktualizováno uživatelem Milan Daďourek před 24 dny(ů)

Děkuju moc. Hlavně za to, že jsi to dohledal. Asi by mi to docela trvalo.

Aktualizováno uživatelem Vojtěch Pikal před 22 dny(ů)

  • Stav změněn z Čeká se na podatele na Dokončen

On mě nasměroval Tomáš Pastirčák, takže díky patří jemu.

Také k dispozici: Atom PDF