Projekt

Obecné

Profil

Podání #43830

otevřený

Návrh ideového dokumentů - příjmy pirátských politiků z funkce mimo funkci

Přidáno uživatelem Vojtěch Pikal před 3 měsíc(ů). Aktualizováno před 3 měsíc(ů).

Stav:
Nový
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
-
Začátek:
27.01.2024
Uzavřít do:
% Hotovo:

0%

Odhadovaná doba:

Popis

Ahoj,

asi by bylo fajn na nějaké platformě probrat a nastavit, jak se mají naši politici v nějakém etickém minimu stavět k příjmům ze své politické funkce, které nejsou přímo odměnou za výkon funkce ani se na ně nelze dívat jako na dary (což už máme ošetřeno ve volebním kodexu).
Jedná se typicky o vedlejší osobní příjmy, které má politik k dispozici díky tomu, že byl stranou navržen do nějaké veřejné funkce, či je stranou promován.

Mám pár reálných příkladů:

1) Typické speeker fees, což nevím, jestli moc u nás je, ale jinde to existuje. Odměna za vystoupení na veřejné události/konferenci - https://en.wikipedia.org/wiki/Speaking_fee
2) Neziskovka si vás pozve, aby jste mluvili na besedě se studenty a kvůli svým vnitřním pravidlům vám za to prostě musí dát 1000,- Kč (reálná osobní zkušenost)
3) Máte osobní prezenci na sociální síti, kde vám sociální síť nabízí, že můžete monetizovat a budete dostávat peníze.
3a) Tady do toho vstupuje moment, kdy vám ten profil třeba pomáhá opečovávat mediální oddělení strany nebo vaši asistenti příslušní k funkci
4) Na vlastní značku provozujete jinou monetizaci, třeba prodej merchen nebo nebo nějakou crowdfundigovou věc.
5) Sami se rozhodnete pro monetizaci nějaké svého profilu na sociálnních sítích (též viz 3a).

Asi nejdřív požádám o nějaké přidělení kam s tím.

Aktualizováno uživatelem Jiří Hlavenka před 3 měsíc(ů)

Já tedy příliš nerozumím zadání - tedy co znamená to "jak se k tomu stavět". Jednak je tu velmi pestrá škála příjmů, některé určitě vůbec nijak nesouvisejí s "funkcí", ať už to znamená cokoli. Vojta uvedl pár příkladů, může jich být dalších dvacet a nebudeme u konce.
Jednak pak jde k tomu "stavění se": co se žádá, vymyslet nějaká "etická doporučení", nebo přímo pravidla hry? Etická doporučení, jak víme, u nás nejsou nijak vymahatelná a jejich porušení prakticky nijak postihovatelné (viz nedávno diskutovaná pravidla). Též mně úplně není jasné, zda toto téma je vyvoláno nějakou skutečnou potřebou (problémem, situací...), nebo jen zda jde o potřebu mít na všechno nějaké předpisy.
Přijde v tomto předkladatel - nevím Vojto zda jsi to ty nebo někdo jiný - s už trochu promyšleným, propracovaným návrhem? Je to na celé RV nebo na nějakou z jeho pracovních skupin?

Aktualizováno uživatelem Zdeněk Hřib před 3 měsíc(ů)

no řekněme, že někteří z nás by byli rádi za nějaké aspoň etické doporučení, abychom se vyhnuli do budoucna flame na forum/zulipu, nevhodné medializaci a odvolávačkám.

Také k dispozici: Atom PDF