Projekt

Obecné

Profil

Podání #43138

otevřený

Usnesení CF o Blažkovi

Přidáno uživatelem Tomáš Válek před 8 měsíc(ů). Aktualizováno před 6 měsíc(ů).

Stav:
Nový
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
-
Začátek:
18.09.2023
Uzavřít do:
% Hotovo:

0%

Odhadovaná doba:

Popis

Předávám usnesení předsedovi strany k vykonání a jeho prostřednictvím i úkolovanému vládnímu a poslaneckému týmu.

https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?p=853491#p853491


Soubory

Tisková zpráva.jpg (569 KB) Tisková zpráva.jpg Lukáš Doležal, 02.10.2023 09:12

Aktualizováno uživatelem Lukáš Doležal před 7 měsíc(ů)

Ahoj,
mohl by prosím předseda strany sdělit, jak došlo k vykonání schváleného usnesení poslaneckým a vládním týmem?

Schválené usnesení:
Celostátní fórum přijímá následující usnesení:

I. Celostátní fórum České pirátské strany vyzývá svůj vládní a poslanecký tým, aby v rámci svých možností navrhli okamžité odvolání Pavla Blažka z postu ministra spravedlnosti.

II. Celostátní fórum České pirátské strany také úkoluje předsedu strany Ivana Bartoše k tomu, aby zjistil postoj Poslaneckého klubu Starostové a nezávislí a ministrů hnutí Starostové a nezávislí k otázce setrvání Pavla Blažka ve funkci ministra spravedlnosti a následně seznámil Celostátní fórum Pirátů s jejich postojem.

Děkuji.

Aktualizováno uživatelem Lukáš Doležal před 7 měsíc(ů)

Mám za to, že interpretovat výsledek hlasování tak, že „za srpnovou výzvu Ivana Bartoše se nyní oficiálně postavila celá Pirátská strana“, není možné (viz tisková zpráva z 18. září 2023, zdroj - https://www.pirati.cz/jak-pirati-pracuji/pirati-vyzvali-svuj-vladni-a-poslanecky-tym-aby-apeloval-na-okamzite-odvolani-ministra-pavla-blazka-a-oslovil-k-teto-veci-i-hnuti-stan/), jak jsem sdělil zde - https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?p=853630#p853630

Členové a členky strany dali především najevo, že Ivanův tehdejší apel v srpnu byl nedostatečný. Kdyby si Piráti a Pirátky vykládali, jak si výsledky hlasování interpretuje předseda strany, tak by většina strany hlasovala proti návrhu (tedy že další akce ze strany našich čelních představitelů není potřeba), což se nestalo.

Kromě přijaté I. části se hlasovalo také o II. části, která nebyla naplněna, a nelze za její naplnění považovat vyjádření představitelů a představitelek Starostů a nezávislých (STAN) do médií, že setrvání ministra spravedlnosti Pavla Blažka ve vládě je věcí Občanské demokratické strany (ODS).

Prosím tedy předsedu České pirátské strany Ivany Bartoše, aby informoval celostátní fórum, jaké kroky činí, aby naplnil schválené usnesení. Děkuji.

Aktualizováno uživatelem Ivan Bartoš před 7 měsíc(ů)

Zdravím, samozřejmě, že oba dva úkoly řeším, i když představa, že lze obratem vše vykonat není úplně realistická, vzhledem k rytmu, který váže další aktéry zejména ze stran koaličních partnerů a zástupců ODS - premiéra.

Usnesení CF jsme projednali na klubu 26.9. s tímto usnesením. viz https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?p=854165#p854165 pro které jsem jako člen klubu hlasoval.

"Poslanecký klub žádá předsedu strany, aby projednal usnesení CF 20/2023 nejprve s předsedou STAN Vítem Rakušanem a následně s předsedou vlády či ve formátu předsedů koaličních stran."

Nebližší plánovaná schůzka koaliční rady Pirátů a Starostů, která má ještě další body (navrhovali jsme tuto středu t.j. 4.10., ale leadeři STAN mají aktivity v Ostravě) se bude konat začátkem příštího týdne.

Vzhledem k formě usnesení klubu předpokládám, že s předsedou STAN budu věc řešit v nejbližší možný termín tento týden. (2.10. - 6.10.)
Následně se s konsolidovaným výstupem obrátím na premiéra, kterého jsem krátce informoval o závěrech CF.
V dalším kroku pak budu informovat patřičnou formou členskou základnu.

Ivan

Aktualizováno uživatelem Ivan Bartoš před 7 měsíc(ů)

Ahoj, Pirátky a Piráti, informují vás o dílčím plnění úkolu CF.

Dle usnesení CF a následně klubu Pirátů ve sněmovně jsem seznámil koaličního partnera STAN s výsledkem hlasování Pirátů a požádal ho o vyjádření ve věci setrvání Pavla Blažka na postu ministra spravedlnosti. Věc jsem řešil na úrovni předseda - předseda. Vít Rakušan se následně obrátil i na sněmovní klub STAN. Byl jsem upozorněn na již existující stanovisko, kterým reagoval STAN na výsledky hlasování členek a členů Pirátů publikované skrze ČTK, které se, dle potvrzení VR/klub od té doby nezměnilo:
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2415317
(toto stanovisko bylo následně převzato dalšími medii např:
https://www.novinky.cz/clanek/domaci-setrvani-blazka-je-na-ods-mini-rakusan-40444080)

“Už jsme řekli, že ačkoliv schůzka Pavla Blažka s panem Nejedlým je nevhodná, setrvání ministra Blažka ve vládě, případně jeho odchod, jsou odpovědností ODS. Ani my jsme se v případě odchodu našeho ministra neodvolávali na názory koaličních partnerů a udělali to, co jsme považovali za správné.”

V souladu se závěry hlasování CF i klubu se nyní obrátím na premiéra Petra Fialu.
Ivan

Aktualizováno uživatelem Ivan Bartoš před 6 měsíc(ů)

Ahoj. Dnes se konečně uskutečnila plánována schůzka s premiérem ČR. Seznámil jsem Petra Fialu se závěry hlasování Celostátního fóra Pirátů včetně výsledku mého projednání těchto závěrů s koaličním partnerem STAN.

Znovu jsem zopakoval, že vzhledem k tomu, jak jsou vnímány kroky Pavla Blažka ve funkci ministra s ohledem k Brněnské kauze a jak výrazně celou vládu ovlivnilo jeho setkání s panem Nejedlým, neprezentuji pouze názor Pirátské strany a hlasování Celostátního fora, ale i část veřejnosti, která některou ze stran koalice ve volbách podpořila, a která toto setkání vnímá velmi negativně.

Což se ostatně projevilo i ve věci průzkumu poklesem důvěry ve vládu jako celku.

Zdůraznil jsem, že je před námi řada úkolů, které jako vláda musíme splnit a jako ČR v nich obstát a že důvěra veřejnosti je pro toto klíčová. Petr Fiala si tento společný cíl uvědomuje.

V předmětu jednání se Petr Fiala odkázal na své vyjádření, hodnotící dosavadní práci Pavla Blažka na resortu a vysvětlení setkání samotným Pavlem Blažkem předloženým vládě i koaličním partnerům, který jako premiér ve veřejných vystoupeních přijal s tím, že toto setkání skutečně vrhá na vládu špatné světlo, ale pokud se neukáže, že se věci odehrály jinak, než jak je Pavel Blažek koaličním partnerům a veřejnosti sdělil, toto vysvětlení ministra akceptuje a Pavel Blažek má jeho důvěru.

Také k dispozici: Atom PDF