Projekt

Obecné

Profil

Podání #42624

otevřený

Alternativní volební systémy pro primární volby

Přidáno uživatelem Tomáš Válek před 9 měsíc(ů). Aktualizováno před 6 měsíc(ů).

Stav:
V řešení (diskutuje se)
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
Začátek:
23.07.2023
Uzavřít do:
% Hotovo:

0%

Odhadovaná doba:

Popis

Ahoj RV,

dle § 8 odst. (5) Volebního řádu může RV schválit alternativní volební systém/y pro primární volby, které následně může CF (a KF i MF) používat.

Předkládám Vám tedy návrh na schválení dvou následujících systémů, jeden pro volbu lídra a druhou pro volbu čela.

Návrhy zní:

Primární volby pro zvolení lídra se odehraje systémem tříkolového hlasování :

  • V 1. kole mohou hlasující podpořit hlasem libovolný počet všech přijatelných kandidátů a určí tak kandidáty s většinovou podporou. Ti pak postupují do dalších kol.
  • V 2. kole může hlasující podpořit nejvýše jednoho kandidáta, první dva nejúspěšnější postupují do 3. kola. V případě rovnosti hlasů rozhoduje pořadí z 1. kola. Pokud je i zde rovnost hlasů, rozhoduje los.
  • V 3. kole může hlasující podpořit nejvýše jednoho kandidáta. Ten kandidát, který obdrží v hlasování nejvíce hlasů, je nominován na pozici lídra. V případě rovnosti hlasů rozhoduje pořadí z 2. kola, v dalším případě pořadí z 1. kola, v případě pokračující rovnosti rozhoduje los.
  • Pokud v 1. kole nepostoupí alespoň jeden kandidát, následuje další vícekolové rozhodující hlasování tímto systémem, pokud fórum návrhem postupu nerozhodne jinak. Pokud do 2. kola postoupí jen 2 kandidáti, 3. kolo se nekoná a finální výběr se odehraje ve 2. kole.

Primární volby pro zvolení čela (a případně dalších kandidátů) se odehraje systémem hlasování po dvou :

  • V 1. kole mohou hlasující podpořit hlasem libovolný počet všech přijatelných kandidátů a určí tak kandidáty s většinovou podporou. Ti pak postupují do dalších kol.
  • V dalších kolech se hlasuje pokaždé po dvou pozicích dohromady, počínaje nejvyšší pozicí v dané skupině. Je-li počet obsazovaných pozic lichý, poslední hlasování rozhoduje o třech pozicích dohromady. V dalších kolech má v každém hlasování každý hlasující možnost udělit nejvýše tolik hlasů, kolik je volených pozic. Ti kandidáti, kteří obdrží v daném hlasování nejvíce hlasů, jsou zvoleni na nejvyšší neobsazené pozice, ostatní kandidáti postupují do hlasování o následující pozice.
  • V případě rovnosti hlasů v dalších kolech, rozhoduje počet obdržených hlasů v 1. kole; pokud je rovnost i zde, rozhodne los.
  • Pokud v 1. kole nepostoupí dostatek kandidátů pro obsazení všech obsazovaných pozic, následuje další vícekolové rozhodující hlasování tímto systémem, pokud fórum návrhem postupu nerozhodne jinak.

Odůvodnění: Oba systémy jsme diskutovali spolus dalšími předsedajícími a volebním dozorem RK, nejvíce informací k nim lze nalézt v této členské inciativě. https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?t=64763

Nicméně abych poskytnul shrnutí tak:

  • Tříkolový systém volby lídra Náš výchozí dvoukolový systém volby častokrát generuje nežádoucí voličské chování. 1. kolo má být vždy o přijatelnosti kandidátů, to se nicméně často neděje a část voličů přijatelnost od počátku nahrazuje preferencí a volí jen svého vybraného favorita. Tím k sobě strhává adlší skupiny voličů, kteří se chovají na oplátku stejně a výrazně se snižuje počet voličů volící skutečnou přijatelnost přes opakované apely a snahy o edukaci. (Typicým příkladem tohoto neduhu jsou i 1. kola voleb do Senátu v ČR.)
  • kolo volby o preferenci zase neumožňuje seřadit kandidáty, volič je tak v případě postupu více svých favoritů nucen odhadovat, kdo má vyšší šanci a za ním se seřadit, přestože je to jen papírově (a nikoli reálně) silnější kandidát. Anebo v opačném případě rozprostřou svou podporu mezi dva nebo více typově shodných kandidátů a zvítězí tak vyhraněný kandidát, který sice není nejvíce preferovaný, ale netříští se mu hlasy voličů. (Typickým příkladem tohoto neduhu jsou jednokolové britské sněmovní volby.)
    Tříkolový systém pomůže oba nedostatky odstranit. Pro 1. kolo přestává být výhoda taktizovat a volit jen jednoho, protože deuhé kolo není finální duel a nevadí, pokud je v něm více podobných kandidátů. V 2. kole zase odstraní nutnost volby rozumem a umožní volbu srdcem, kdy si volič může svobodně vybrat nejvíce preferovaného akndidáta bez obavy, že by pak rovnou vyhrál někdo, kdo je pro něj zcela nepřijatelný. Následuje pak totiž třetí kolo, kde může podpořit svého dalšího přiajtelného kandidáta a nezahazuje tak svůj hlas.
    Další výhodou je "napínavost volby", kdy se odehraje finální duel, ten také zvolenému vítězi přinese jasný mandát s vysokou podporou členů. Nevýhoda je jedna, systém trvá o jedno kolo déle.

  • Volba čela (a dalších pozic) po dvou
    RV již v minulosti schválila systém volby kandidátů po jednom. Systém hlasování po dvou, kdy má každý volič až dva hlasy ale umožní více diverzifikovat kandidátku tím, že volič nemusí hledat svého nejsilnějšího přijatelného favorita, ale je mu umožněno vybrat alespoň dva a díky tomu může být složena více diverzifikovaná kandidátka. Při volbě po jednom totiž opakovaně může organizovaná menšina protlačit typově stejného kandidáta, při volbě po dvou je možné lépe dosáhnout různorodosti.
    Nevýhodou systému je, že neumožní naprosto adresně předat preferenci, přesto oproti společné volbě dle výchozího systému je adresnost poměrně silná, výhodou je poloviční počet kol (což může být v případě delších čel významná úspora času) a vyšší počet hlasů pro zvolené zvýší jejich legitimitu (díky dvěma vhozeným hlasům budou mít první dva na pásce vyšší čísla než při volbě po jednom).

Prosím tedy RV o zahájení jednání a schválení obou alternativních hlasovacích systémů.

Děkuji

Aktualizováno uživatelem Alena Říčková před 6 měsíc(ů)

  • Přiřazeno nastaven na Jakub Michálek
  • Stav změněn z Nový na V řešení (diskutuje se)

Diskutováno na schůzce předpisové pracovní skupiny viz zápis https://codimd.pirati.cz/kYySYrKXQVK_XRgZGQxW0w

Aktualizováno uživatelem Alena Říčková před 6 měsíc(ů)

  • Tags nastaven na rv-predpisova

Aktualizováno uživatelem Alena Říčková před 6 měsíc(ů)

  • Přiřazeno změněn z Jakub Michálek na Andrej Ramašeuski

Také k dispozici: Atom PDF