Projekt

Obecné

Profil

Předběžná otázka #42578

uzavřený

PO k otázce přípustnosti kvót či zipu v našich primárních volbách

Přidáno uživatelem Tomáš Válek před 10 měsíc(ů). Aktualizováno před 9 měsíc(ů).

Stav:
Dokončen
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
Začátek:
15.07.2023
Uzavřít do:
Spisová značka:
Datum podání:
15.07.2023

Popis

Zdravím RK,

chtěl bych položit předběžnou otázku, zda je přípustné, aby si CF schválilo hlasovací systém pro primární volby (ať už jednorázově či trvale), který by zaváděl princip zipu či kvót na základě pohlaví, tedy by stanovil některou z následujících povinností či jinou podobnou:

  • kandidát na dalším místě než prvním by musel být opačného pohlaví než jeho předchůdce (a to libovolně dlouho, tedy buď pro prvních 5, 10, 20 pozic nebo celou kandidátku, prakticky by střídání vypadalo jako tento vzor ABABABAB)
  • kandidáti každého z pohlaví by měly zaručeny předem daný počet míst na kandidátce, například polovina kandidátů musí být mužského a polovina kandidátů ženského pohlaví (tedy například AAABBABB), případně by tento požadavek platil jen na část volené kandidátky
  • kandidáti každého z pohlaví by měly zaručeny předem dané pozice na kandidátce, například polovinu kandidátů čela (A - lídr ABBBAA - čelo) nebo v každé trojici by musel být alespoň jeden kandidát z každého pohlaví (ABA-AAB-BAA) nebo by kandidáti každého pohlaví museli být obsaženi v každé dvojici na kadndiátce (tedy BA-AB-AB-AB například) a podobné variace a další možnosti
  • kandidáti jednoho preferovaného pohlaví (jedno kterého) by museli tvořit procentuální část kandidátky (např. 40% muži)

Moje otázka zní, zda by takto vytvořený hlasovací systém byl přípustný se Stanovami a Volebním řádem, zejména s čl. 3 Stanov (7) g) (příp. i čl. 6 Stanov (1)) a zda by hlasovací systém nepřípustně neomezil i §10 Volebního řádu? (Dotaz směřuje na to, zda by vytvoření kvóty neomezilo právo člena být navržen na kandidátní listinu do veřejné funkce.)

Děkuji


Související úkoly

související s rozhodčí komise - Dlouhodobý úkol #40088: Předběžné otázky řešené RK ve volebním období od r. 2021DokončenViktor Derka

Akce

Aktualizováno uživatelem Viktor Derka před 10 měsíc(ů)

  • Datum podání nastaven na 15.07.2023
  • Přiřazeno nastaven na Petr Springinsfeld

Přiřazuji věc P. Springinsfeldovi.

Aktualizováno uživatelem Tomáš Válek před 10 měsíc(ů)

(Abych doplnil, úpravou hlasovacího systému mám na mysli změnu hlasovacího systému dle §12 JdŘ CF.)

Aktualizováno uživatelem Petr Springinsfeld před 10 měsíc(ů)

  • Stav změněn z Nový na V řešení (diskutuje se)

Byla zahájena rozprava k návrhu odpovědi na předběžnou otázku: https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?p=847603#p847603

Aktualizováno uživatelem Petr Springinsfeld před 9 měsíc(ů)

  • Stav změněn z V řešení (diskutuje se) na Dokončen

Dne 28. července 2023 rozhodčí komise přijala následující odpověď na předběžnou otázku:

Otázka:

Je přípustné, aby si CF schválilo hlasovací systém pro primární volby (ať už jednorázově či trvale), který by zaváděl princip zipu či kvót na základě pohlaví? Moje otázka zní, zda by takto vytvořený hlasovací systém byl přípustný se Stanovami a Volebním řádem, zejména s čl. 3 Stanov (7) g) (příp. i čl. 6 Stanov (1)) a zda by hlasovací systém nepřípustně neomezil i §10 Volebního řádu? (Dotaz směřuje na to, zda by vytvoření kvóty neomezilo právo člena být navržen na kandidátní listinu do veřejné funkce.)

Odpověď:

Rozhodnutí CF o zavedení principu zipu či kvót na základě pohlaví (ať už jednorázově, či trvale) je přípustné.

Odůvodnění:

Čl. 3 odst. 7 písm. g) stanov garantuje členům strany pasivní volební právo – tedy právo být navržen za kandidáta pro volby do veřejných funkcí. Toto právo však není zcela neomezené; už toto konkrétní ustanovení říká, že “kandidatura může vyžadovat splnění dalších kritérii”. Zavedení kvót na základě pohlaví by tak tomuto ustanovení stanov neodporovalo.

Čl. 6 odst. 1 stanov upravuje problematiku jednacích a volebních řádů a stanovuje, že mají být vydávány v souladu s obvyklými demokratickými principy, zejména s ohledem na rovnost hlasů. Kvóty nijak nenarušují rovnost hlasů jednotlivých voličů v primárních volbách – aby tedy jejich zavedení bylo v rozporu s uvedeným ustanovením stanov, muselo by jít o narušení obvyklých demokratických principů. Za takové narušení však zavedení kvót dost dobře považovat nemůžeme, protože se jedná o nástroj používaný jak v českém politickém prostředí na úrovni politických stran, které jsou běžně považovány za demokratické (Strana zelených, ČSSD), tak i v některých členských zemích EU, kde jsou kvóty pro zastoupení jednotlivých pohlaví v politice stanoveny legislativně (např. Španělsko, Belgie, Slovinsko, Portugalsko, Francie).

§ 10 volebního řádu stanovuje podmínky kandidatury za Českou pirátskou stranu ve volbách a v primárních volbách. Zavedení kvót na základě pohlaví by s tímto ustanovením nebylo nijak v rozporu, protože toto ustanovení nelze vnímat jako jediný zdroj podmínek a kritérií kandidatury - další podmínky kandidatury stanoví například volební zákony či jednací řády orgánů, které provádějí primární volby (jde např. o věkové podmínky či nutnost být zvolen v primárních volbách).

Celkově lze tedy shrnout, že výše uvedená ustanovení stanov a volebního řádu nijak neomezují možnost zavést princip zipu či kvót na základě pohlaví pro jednotlivé typy voleb uvnitř strany. Rozhodčí komise při studiu relevantních předpisů nenalezla žádná další ustanovení, která by se zavedením principu zipu či kvót byla v rozporu.

Rozhodčí komise dále zdůrazňuje, že princip kvót může být v extrémních případech aplikován i způsobem, který odporuje výše uvedeným zásadám demokratičnosti a garance pasivního volebního práva, které jsou obsaženy ve stanovách. Takový případ pak lze řešit v rámci řízení o stížnosti.

Hlasování:

PRO: Babic, Derka, Springinsfeld
PROTI: Pastirčák
Nehlasovali: Navrkal, Ručka

Aktualizováno uživatelem Viktor Derka před 9 měsíc(ů)

Také k dispozici: Atom PDF