Projekt

Obecné

Profil

Úkol #41992

uzavřený

Dlouhodobý úkol #43338: Usnesení PKS 2022-2024

Usnesení k zahájení jednání KF ve věci zrušení MS Praha 1

Přidáno uživatelem Jiří Belšán před asi 1 rok. Aktualizováno před 6 měsíc(ů).

Stav:
Dokončen
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
-
Cílová verze:
-
Začátek:
27.04.2023
Uzavřít do:
% Hotovo:

100%

Odhadovaná doba:
Smlouva:

Popis

Návrh usnesení PKS
Souhlasím aby PKS zahájilo jednání KF Praha s textem níže.
PKS úkoluje ředitele kanceláře KS Praha, aby ve spolupráci s AO zajistil pro jednání předsedajícího.

Návrh usnesení v jednání KF:
“KF Praha ruší MS Praha 1.”

Odůvodnění:
Vážené KF, po dlouhodobém a pečlivém zvážení dáváme jako PKS návrh na zrušení Místního sdružení Praha 1.

Důvodem je dlouhodobá několik let trvající nefunkčnost tohoto sdružení jak po stránce personální, tak po stránce organizační.

Jedná se o bezprecedentní a nikdy nerealizovaný krok v činnosti našeho KS Praha, uvědomujeme si závažnost tohoto rozhodnutí, ale i přesto k tomuto návrhu přistupujeme. Nevylučujeme, že nás KF v rozpravě přesvědčí, že tento krok není nutný a že má smysl za stávajících podmínek umožnit MS Praha 1 pokračovat. Jako PKS však nyní nevidíme přesvědčivý doklad, že by MS mohlo v současné situaci plnit svou funkci a pokračovat.
Návrh podáváme v době, kdy do dalších komunálních voleb zbývá 3,5 roku a vnímáme ho jako pokus o uklidnění situace, která přestala z našeho pohledu být jakkoli řešitelná jinými prostředky. A o možnost “restartování” pirátské politiky na Praze 1.
Předkládáme tedy naše důvody, proč k tomuto návrhu přistupujeme:

Jedním z hlavních důvodů je, že za posledních ¾ roku z tohoto MS odešlo, bylo vyloučeno či pozastaveno členství dohromady 7 lidem. V současné době je členem MS Praha 1 9 lidí, z původních 16. Z 9 stávajících je u mnohých nejasné, jaký je je jejich vztah k P1 a prokazatelně i dle svých vyjádření na Praze 1 nebydlí. Což by nebyl problém sám o sobě, ale panuje podezření, že někteří byli do MS Prahy 1 přijati účelově, což ostatně potvrdila tehdejší předsedkyně MS Praha 1 v postu zde:

3.11.2022 Olga S. píše, že v letech 2021-2022 docházelo k “rybaření” https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?p=824295#p824295

Personálně MS Praha 1 dlouhodobě nefunguje, prakticky od roku 2018 probíhají mezilidské spory, které vyvrcholily jednak rozpadem funkční koalice v roce 2020, která se rozpadla i kvůli neshodám a nejednotnosti v tehdejším zastupitelském klubu Pirátů. Od té doby probíhá nedůstojné přetahování na fóru i mimo něj, které navenek silně poškozuje Piráty jako celek. Toto vyvrcholilo bezprecedentním vývojem před a po volbách v roce 2022, kdy dlouhodobé spory přerostly v konflikt, který kulminoval hlasováním CF o vypovězení netransparentně uzavřené koaliční smlouvy, vyloučením 1 člena (Jakub Veselý) a pozastavením členství 3 dalším (Ivana Antalová, Martin Arden, David Bodeček), u kterých s největší pravděpodobností dojde také k vyloučení. Ještě před volbami z MS Praha 1 odešli dlouholetí jeho členové Jitka Nazarská, Pavel Nazarský a Tomáš Vích. Celková komunikace byla ze všech účastnících se stran, dle názoru PKS, nedůstojná, agresivní a poškozující dobré jméno strany.

V návaznosti na tuto personální situaci PKS učinilo 9. 12. 2022 první bezprecedentní vstup, když převzalo vedení týmu MS Praha 1. V této roli se členové PKS snažili situaci uklidnit, vstoupili do vyjednávání potenciálních změn v koaliční smlouvě, opakovaně žádali všechny členy ať se zdrží zásadních kroků, nebo ať je alespoň konzultují s PKS. Na tyto opakované apely o nehrocení situace nebyl, bohužel brán zřetel, členové MS opakovaně situaci vyostřili a to na obou stranách sporu.
Pozn.: Jako takovou eskalaci proti domluvě s PKS vnímáme též poslední (formálně úspěšný) pokus o vyvolání volby předsednictva MS. Zde je třeba poznamenat, že ujednání PKS o zahájení jednání o zrušení MS Praha 1 předcházelo tomuto členskému podnětu a není reakcí na tento podnět, který ovšem ilustruje situace v MS.

Zároveň došlo ke krachu jednání o nové koaliční smlouvě.

MS Praha 1, dle názoru PKS, dlouhodobě není schopno spravovat své administrativní věci a hrozí že tohoto hendikepu bude zneužíváno činovníky mimo MS Praha 1 k pokusům o ovlivnění politických záležitostí v Praze 1.

Máme za to, že pokud se v KF najde vůle přistoupit k tomuto kroku, může se tím situace významně uklidnit. Cca s odstupem 1 roku by mohl být ustanoven nový přípravný tým místního sdružení pro Prahu 1. A bude-li dostatek zájemců o členství v tomto MS, může být toto znovu ustanoveno, místní buňka znovu vybudována, činnost obnovena a Piráti tak budou moci opět kandidovat ve volbách v roce 2026.

Podotýkáme, že všem stávajícím členům MS Praha 1 by zůstalo členství v KS Praha, a normálně by pokračovalo jejich členství ve straně.

Hlasujte prosím PRO, PROTI nebo ZDRŽEL/A SE.

Aktualizováno uživatelem Jiří Belšán před asi 1 rok

Aktualizováno uživatelem Jiří Belšán před asi 1 rok

Aktualizováno uživatelem Ondřej Chrást před asi 1 rok

PRO. (Nevidím jiné cesty)

Aktualizováno uživatelem Simona Mikušová před asi 1 rok

Zdržuji se.

Aktualizováno uživatelem Kornélia Gottmannová před asi 1 rok

PRO.

Aktualizováno uživatelem Ondřej Vojta před asi 1 rok

Pro zahájení jednání. Pro úkol řediteli.

Aktualizováno uživatelem Michal Macek před asi 1 rok

Pro.

Pro pověření, ale možná za ředitele v podatelně AO zaskočím.

Aktualizováno uživatelem Michal Macek před asi 1 rok

  • % Hotovo změněn z 0 na 100
  • Stav změněn z Nový na Dokončen

Usneseno, 4 pro, 1 se zdržela. Jdu to zahájit.

Aktualizováno uživatelem Jiří Belšán před 6 měsíc(ů)

  • Rodičovský úkol nastaven na #43338

Také k dispozici: Atom PDF