Projekt

Obecné

Profil

Předběžná otázka #41968

uzavřený

Předběžná otázka - pravomoci/ povinnosti předsedajícího

Přidáno uživatelem David František Wagner před asi 1 rok. Aktualizováno před asi 1 rok.

Stav:
Odloženo
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
Začátek:
22.04.2023
Uzavřít do:
Spisová značka:
Datum podání:
22.04.2023

Popis

Milá rozhodčí komise,

zatímco paralelně se rozhodl Vojtěch Pikal napadnout právoplatnost rozhodnutí RV, rád bych otevřel druhou, širší otázku.

Procesní spor je zaznamenán v celé šíři zde: https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?t=59569, stížnost VP zde https://redmine.pirati.cz/issues/41967#change-170705.

Považuji ale za podstatnější to, jestli vůbec může předsedající jednání CF stanovisko RV modifikovat a posuzovat jeho správnost. Ve chvíli, kdy stanovisko mělo být zařazeno do jednání CF bylo na základě hlasování výboru bez toho, aby došlo k užití opravných prostředků v podobě "RV volí X3". Očekával bych na základě procesu, že předsedající toto přijme a tuto zprávu do jednání jako stanovisko zařadí. To se nestalo.

Otázka zní:

*Může vůbec předsedající v rámci své funkce revidovat procesní správnost rozhodnutí jiných orgánů strany?
*

Protože konání "vy jste si to sice do hlasování zařadili a odhlasovali, ale já to považuji za nepřípustné" zjevně znamená, že předsedající rozhoduje nejen v rámci "svého" probíhajícího jednání, ale místo předání usnesení přijatého RV posuzuje jeho správnost a upravuje ho (z "RV volí X3" na "RV nevolí").

Taková pravomoc by znamenala poměrně výrazné posílení moci a odpovědnosti předsedajícího a velmi bych ocenil širší náhled ze strany RK.

(pro účely otázky budu předpokládat, že k procesní chybě skutečně došlo, protože otázku pravomocí předsedajícího vnímám jako pro situaci řádově podstatnější než jestli padl nebo nepadl palec včas, tma se jedná o zjevné selhání RV jednacího řádu)


Související úkoly

související s rozhodčí komise - Dlouhodobý úkol #40088: Předběžné otázky řešené RK ve volebním období od r. 2021DokončenViktor Derka

Akce

Aktualizováno uživatelem Viktor Derka před asi 1 rok

Aktualizováno uživatelem Viktor Derka před asi 1 rok

  • Datum podání nastaven na 22.04.2023
  • Přiřazeno nastaven na Viktor Derka

Aktualizováno uživatelem Viktor Derka před asi 1 rok

Jelikož se předložená PO týká aktuálního problému, o kterém nadto z části běží již rozhodčí řízení, chtěl bych pouze podatele uvědomit, že k takovým případům přistupuje RK relativně zdrženlivě, neboť preferovaný způsob řešení konkrétních situací je rozhodčí řízení, ne řízení o předběžné otázce.

Zároveň PO v aktuálním znění nesměřuje do výkladu žádného existujícího předpisu - proto vyzývám jakožto zpravodaj věci podatele, aby nejpozději do 26.4. upravil znění PO tak, aby směřovala do výkladu konkrétních předpisů.

Aktualizováno uživatelem Viktor Derka před asi 1 rok

  • Stav změněn z Nový na Čeká se na podatele

Aktualizováno uživatelem Viktor Derka před asi 1 rok

  • Stav změněn z Čeká se na podatele na Odloženo

Otázka:

Může vůbec předsedající v rámci své funkce revidovat procesní správnost rozhodnutí jiných orgánů strany??

Odpověď:

Předběžná otázka se dle § 11 odst. 3 Jednacího řádu Rozhodčí komise odkládá.

Odůvodnění:

Podatel předběžné otázky se domáhá výkladu rozsahu oprávnění předsedajícího. Uvedené ovšem blíže nespecifikuje vzhledem ke konkrétnímu ustanovení předpisu, což je ovšem pro předběžnou otázku významené - postavení předsedajícího může být dle různých procesních předpisů u různých orgánů odlišné.

Vážnější ovšem je, že předběžná otázka je dokonce přiznaně podána v souladu s aktuální zcela konkrétní projednávanou věcí před Celostátním fórem. V takových případech platí priorita řešení věci v rámci řízení o stížnosti, kde může vystoupit více dotčených stran a vyjádřit svůj postoj k interpretaci dotčených předpisů. Řešení věci v rámci předběžné otázky není v takovém případě praktické, neboť při řešení předběžné otázky neprobíhá kontradiktorní řízení a při extenzivním užívání předběžných otázek u konkrétních věcí by hrozilo případné řetězení předběžných otázek ze strany různých stran týkajících se téže věci ale domáhající se odlišné interpretace věci. Rovněž nelze institut předběžné otázky využívat jako určité procesní ulehčení cílící zastřeně k tomu, aby Rozhodčí komise sama v dané věci zahájila řízení o stížnosti.

V této věci je vcelku jednoznačné, že podatel projevuje minimálně určitou skepsi k řádnosti postupu předsedajícího Celostátního fóra, v takovém případě ovšem si měl dát práci s připravou a podáním stížnosti. Z toho důvodu Rozhodčí komise předběžnou otázku odložila.

Také k dispozici: Atom PDF