Projekt

Obecné

Profil

Předběžná otázka #41739

uzavřený

Registrace na proprientarnich platformach.

Přidáno uživatelem Michal Ketner před asi 1 rok. Aktualizováno před asi 1 rok.

Stav:
Dokončen
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
Začátek:
14.03.2023
Uzavřít do:
Spisová značka:
Datum podání:
14.03.2023

Popis

Dobry den mila RK,
mel bych predbeznou otazku, jestli registrace na akce strany probihajici na proprientarnich platformach neporusuji predpisy strany a to napriklad:

Čl. 2 Poslání a programové cíle

(1) Cílem České pirátské strany je na prvním místě prosazování základního lidského práva člověka na svobodné šíření přijaté informace a striktní ochranu soukromí občana jako odraz změněné reality informační společnosti 21. století. K dosažení tohoto cíle je nutná revize kopírovacího monopolu tak, aby se nemohl stát záminkou pro útoky na svobodu Internetu.

(2) Česká pirátská strana chce svou politikou prosazovat a podporovat

    a) svobodný přístup jednotlivců k informacím,

Související úkoly

související s rozhodčí komise - Dlouhodobý úkol #40088: Předběžné otázky řešené RK ve volebním období od r. 2021DokončenViktor Derka

Akce

Aktualizováno uživatelem Michal Ketner před asi 1 rok

Abych upresnil jedna se o proprietarni systemy 3. stran, kde nema spravu nad daty uzivatelu a tim padem i dle meho nazoru narušujeme jejich soukromí

Aktualizováno uživatelem Andrej Ramašeuski před asi 1 rok

  • Datum podání nastaven na 14.03.2023

Jen bych poznamenal, ze jedna se o zpracovani osobnich udaju členu strany v rozporu se zasadami pro zpracovani osobnich udaju, protoze data se predavaji treti strane, ktera neni zarazena mezi opravnene prijemce

Aktualizováno uživatelem Viktor Derka před asi 1 rok

  • Přiřazeno nastaven na Viktor Derka

Věc přiřazuji sobě.

Aktualizováno uživatelem Viktor Derka před asi 1 rok

Aktualizováno uživatelem Viktor Derka před asi 1 rok

  • Stav změněn z Nový na Dokončen

Otázka:

Je registrace na akce strany přes proprietární platformy třetích stran, u kterých nemá strana kontrolu nad správou dat, v souladu s čl. 2 odst. 1 a odst. 2 písm. a) Stanov a zásadami osobních údajů (https://www.pirati.cz/ochrana-osobnich-udaju/)?

Odpověď:

Programová ustanovení čl. 2 stanov nezamezují využívání proprietárních systémů. Zpřístupňování osobních údajů třetím osobám, které nejsou uvedeny pod bodem č. 6 zásad zpracování osobních údajů jsou porušení citovaných zásad.

Odůvodnění:

Ochrana soukromí je součástí programových ustanovení čl. 2 odst. 1 Stanov. Čl. 2 odst. 2 písm. a) Stanov se týká svobodnému přístupu k informacím - jde-li v této předběžné otázce o ochranu osobních údajů osob, které jsou v kontaktu se stranou, pak není zřejmé, jak by s případné porušení pravidel ochrany osobních údajů mohlo být v rozporu s garancí práva na informace.

Čl. 2 Stanov pojednává o základních programových zásadách České pirátské strany a jako takové jsou přímo závazné. Tato závaznost se projevuje jednak v povinnosti, aby volební programy tyto zásady řádně naplňovaly, dále v tom, že za konání rozporné s těmito programovými prioritami lze vyvodit disciplinární odpovědnost ve smyslu Rozhodčího řádu. Uvedená porušení ovšem musí mít skutečně vážný charakter a nemít povahu jednotlivých, bagatelních, či nějak ospravedlnitelných vybočení z mezí priorit dle čl. 2 Stanov. Jelikož v programových prioritách není uvedeno, že by důrazem strany bylo obecné využívání pouze open-source softwaru, pak z pouhé skutečnosti, že je pro stranickou činnost využíván proprietární softwar, nelze dovodit porušení čl. 2 Stanov. Pokud by v důsledku využívání citovaného software došlo k porušení pravidel ochrany soukromí, pak je v teoretické rovině porušení čl. 2 odst. 1 Stanov představitelné, ovšem pouze v případě, že by se jednalo jednání, které vykazuje mimořádnou bezohlednost vůči zájmům uvedeným v čl. 2 odst. 1 Stanov.

Využívání proprietárního software, zejm. v případě využívání cloudových služeb, je zpravidla spojeno s práci s osobními údaji, za účelem čehož byly vydány výše uvedené zásady ochrany osobních údajů. Při jakémkoli využívání tohoto typu služeb je proto v obecné rovině nutné mít najisto postavené, že poskytovatel dané služby buďto osobní údaje nemůže (např. na základě smluvního ustanovení) nijak zpracovávat (za zpracování se ve smyslu GDPR považuje i pouhé nahlédnutí na osobní údaj), nebo je zpracování v souladu s výše uvedenými zásadami ochrany osobních údajů.

Také k dispozici: Atom PDF