Projekt

Obecné

Profil

Podání #41645

uzavřený

SMS Brána je hromadná služba

Přidáno uživatelem Vojtěch Pikal před asi 1 rok. Aktualizováno před asi 1 rok.

Stav:
Dokončen
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
Začátek:
28.02.2023
Uzavřít do:
% Hotovo:

0%

Odhadovaná doba:

Popis

Ahoj RP;

řešili jsem to před nějakou dobou a konečně jsem se dostal k tomu to uspořádat, takže pro vás mám něco k SMS Bráně a jejímu financování (a rozvoji).

Dokument je zde: https://codimd.pirati.cz/SMSBrana?view

Ale překopíruji i sem:

Strana má pořízenou službu SMS Brány.
SMS brána kromě jiného (OVK) je službou pro informování členů o hlasováních CF i jiných.

Na základě předchozích rozhodnutí tuto službu poskytuje a hospodářsky řeší AO a taky má odpovídající kompetenci dle § 12 (2) b) OŘ.

§ 12 Administrativní odbor b) předsedání jednání celostátního fóra na internetovém fóru,

Hrazení této služby jako sdílené bylo v minulosti diskutováno s kraji zde: https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?p=762695#p762695

Současné technické řešení nedovoluje oddělovat, které SMS byly rozeslány z potřeby celostátní a které z potřeby krajské.

Centrální SMS přes bránu stojí 0,63 Kč a má jistotu doručení a nižší pracnost.
Při rozesílání SMS samostatně(ručně), hrozí zablokování/zpomalení rozesílače, neúplnost obesílaných seznamů a je tam zásadně vyšší pracnost (KoKS) - rozesílání je možné provádět pouze po dávkách 20 čísel. Obeslání KS tak může zabrat jednotky hodin práce.

Náklady na hromadné SMS pro jednotlivé kraje v roce 2021 a 2022 byly následující: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1d6KNh5j8tr53wlRboGa9THTY_kl_fL9z/edit#gid=416176962

Pravidla Hospodaření ke Sdíleným službám a jejich vyúčtování upravují takto: https://wiki.pirati.cz/rules/PraH#a_sdilena_sluzba_a_jeji_vyuctovani

§ 9a Sdílená služba a její vyúčtování
(1) Správcem sdílené služby je celostátní orgán, který v oblasti své kompetence poskytuje určitou službu ostatním orgánům strany jako sdílenou, pokud to vyplývá z předpisu nebo pokud se tak celostátní orgán rozhodne.
(2) Rozpočtová jednotka, která službu využívá, je povinna uhradit náklady sdílené služby na ni připadající. Správce sdílené služby je zmocněn požádat o vnitřní převod z jejího rozpočtu k úhradě těchto nákladů nebo o přiměřenou zálohu na ně nebo učinit jejím jménem jiný potřebný úkon.
(3) Vnitřní předpis nebo usnesení republikového předsednictva stanoví, kdy je služba povinně sdílená. Služba je povinně sdílená vždy, pokud je to hospodárnější. Uživatel sdílené služby není povinen konat výběrové řízení.
(4) Pokud není riziko nedobytnosti vnitřní pohledávky na rozpočtové jednotce, poznamenají se náklady sdílené služby na příslušný účet sdílených služeb. Jeho vyúčtování provede finanční tým hromadným vnitřním převodem z libovolné vhodné rozpočtové položky rozpočtové jednotky užívající službu.
(5) Na sdílené dodávky platí toto ustanovení obdobně.

Navrhuji tedy, aby republikové předesnictvo v souladu s výše uvedením, faktem, že informování členů přes SMS formou sdílené SMS Brány je hospodárnější přijalo následující usnesení:

Republikové předsednictvo, v souladu s § 9a PraH, že hromadné rozesílání informačních SMS (SMS Brána) je povinně sdílená služba ve správě Administrativního odboru. Republikové předsednictvo ukládá administrativnímu odboru ve spolupráci s technickým odborem rozvíjet tuto službu tak, aby nabízela organizačním složkám více, než jen jen rozesílání upozornění na hlasování.


Související úkoly

související s administrativní odbor - Podání #41462: Celkové řešení SMS BránaV řešení (diskutuje se)Vojtěch Pikal06.02.2023

Akce
související s Rozvoj technických systémů - Úkol #41464: Rozvoj SMS BrányNovýJan Bednařík06.02.202331.03.2023

Akce
související s Republikové předsednictvo - Podání #42152: Záměr na SMS informování o hlasováníDokončenVojtěch Pikal16.05.2023

Akce

Aktualizováno uživatelem Vojtěch Pikal před asi 1 rok

Prosím o podporu návrhu, nebo projednání na setkání RP kam bych byl pozván.

Aktualizováno uživatelem Vojtěch Pikal před asi 1 rok

Aktualizováno uživatelem Vojtěch Pikal před asi 1 rok

Aktualizováno uživatelem Martin Jiránek před asi 1 rok

Pro

Aktualizováno uživatelem Hana Hajnová před asi 1 rok

Mně je to v této podobě srozumitelné dostatečně.

Proto hlasuji pro navržené usnesení.

Aktualizováno uživatelem Ivan Bartoš před asi 1 rok

Pro

Aktualizováno uživatelem Denisa Horáková před asi 1 rok

  • Přiřazeno nastaven na Vojtěch Pikal
  • Stav změněn z Nový na Dokončen

Schváleno.

Aktualizováno uživatelem Vojtěch Pikal před 12 měsíc(ů)

  • související s Podání #42152: Záměr na SMS informování o hlasování přidán

Také k dispozici: Atom PDF