Projekt

Obecné

Profil

Podání #41606

uzavřený

JdŘ MF Pardubicko

Přidáno uživatelem Dominik Bečka před asi 1 rok. Aktualizováno před asi 1 rok.

Stav:
Dokončen
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
Kategorie:
Správa sbírky předpisů
Začátek:
24.02.2023
Uzavřít do:
% Hotovo:

0%

Odhadovaná doba:

Popis

Ahoj,
v MS Pardubicko jsme schválili JdŘ. Předtím jsme měli převzatý krajský JdŘ.

Povede-li se novelizovat kraj, zase se spojíme, ale pro teď jsme takhle samostatně. Analogickou adresu na wiki https://wiki.pirati.cz/regiony/pardubicko/pardubicko/jdr už máme založenou a naplněnou, jen to neprošlo vámi jako odborem.

Zdraví
Dominik, předseda MS

Aktualizováno uživatelem Vojtěch Pikal před asi 1 rok

Ahoj, děkuji za doručení, vypadá to v pohodě s jedinou drobnou, ale podstatnou poznámkou.

Váš JdŘ uvádí; "Na zasedání se hlasuje jen tehdy, byl-li bod řádně oznámen, nebo je-li přítomná alespoň polovina členů."
To by mohlo vést k výkladu, že pokud je přítomná polovina členů, lze v neoznámené věci hlasovat a nebo dokonce schválit i když pro nebude nadpoloviční většina.

To je ovšem v rozporu s dikcí stanov, které uvádí;
"(4) Orgány se usnášejí většinou všech svých členů. V řádně oznámeném hlasování se usnášejí většinou přítomných, komise případně jinak, stanoví-li tak předpis nebo na jeho základě a v jeho mezích jejich jednací řád. Odstranitelná vadnost právního aktu zakládá jeho neplatnost, pouze pokud lze předpokládat, že by odstranění vadnosti vedlo k jinému výsledku."

Na první dobrou je třeba poznamenat, že polovina (přesná) není většina. Většina je vždy víc jak polovina.

Navrhoval bych znění "Na zasedání lze hlasovat jen tehdy, byl-li bod řádně oznámen, nebo je-li přítomná většina členů.", přičemž by se doplnila vysvětlující poznámka, že neoznámená věc se schvaluje většinou všech členů.

Budete to chtít opravovat, nebo tam mám doplnit nějakou výkladovou/výstražnou poznámku?

Aktualizováno uživatelem Dominik Bečka před asi 1 rok

Děkuju moc. Doplňme to poznámkou, při nějaké aktualizaci to opravíme.

Na zasedání jsme od vzniku MS v roce 2018 myslím tak dvakrát hlasovali o předsednictvu, neoznámeně nikdy.

Alespoň místo více než je hloupá chyba při přepisu. (Pár věcí tam takhle z JdŘ CF opakujeme, přestože v nich nic neměníme – s cílem, aby do něj skoro nikdy nebylo potřeba nahlížet. Zároveň jsme zvolili cestu odkazu na JdŘ CF, abychom nemuseli definovat úplně všechno, standalone předpisy nám strašně bobtnaly do délky i komplexity.) Zároveň je to limitované dalším bodem – když to musí schválit většina, nemůže to moc úspěšně vyvolat jen polovina.

Nutnost pro od většiny všech členů u neoznámeného bodu explicitně nedefinuje ani text JdŘ CF, ale samozřejmě stanovy a nadřízené předpisy platí, i když je nedefinuješ – nebo když jdeš proti nim. (V první verzi krajského jsem třeba šílel, že jsme chybou až moc otevřeli krajské nominace do celostátních orgánů – ale nebylo to tak, zlimitovaly to platné celostátní předpisy.)

Aktualizováno uživatelem Vojtěch Pikal před asi 1 rok

  • Stav změněn z Nový na Dokončen

Díky za poznámku, vydáno do sbírky.

Také k dispozici: Atom PDF