Projekt

Obecné

Profil

Podání #41384

uzavřený

Přijetí usnesení RV 32/2022 Aktualizace dlouhodobého programu - mezinárodní vztahy

Přidáno uživatelem Alena Říčková před více než 1 rok. Aktualizováno před 5 dny(ů).

Stav:
Dokončen
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
-
Kategorie:
-
Začátek:
27.01.2023
Uzavřít do:
% Hotovo:

0%

Odhadovaná doba:

Popis

Ahoj,

doručuji přijaté usnesení RV 32/2022 Aktualizace dlouhodobého programu - mezinárodní vztahy

V hlasováníbylo přijato navržené usnesení.

Republikový výbor schvaluje aktualizaci programového bodu mezinárodní vztahy v dlouhodobém programu v následujícím znění:

Obecné principy

Piráti staví na základních hodnotách demokratického rozhodování, nediskriminační ochraně lidských práv na celé světě a svobodném šíření informací. Podporujeme právo každého na účasti ve veřejném a politickém životě a na svobodné a spravedlivé volby. Odmítáme cizí vměšování se do voleb jiného státu.

Základem pirátské zahraniční politiky je orientace na spojenectví v euroatlantickém prostoru, s důrazem na členství v Evropské unii a NATO.

Chceme navazovat a rozvíjet vztahy s demokratickými partnery všude ve světě, a podporovat demokracii a spolupráci jako zdroj udržitelného míru ve světě. Upřednostňujeme spolupráci nad sledování vlastních zájmů. 

Musíme bránit Internet jako prostředek svobodného sdílení i získávání informací o reálné podobě světa, ale také jako nástroj většího propojení lidstva.

Usilujeme o ekologickou udržitelnost v souladu s mezinárodními dohodami, při současném světovém demografickém i ekonomickém vývoji.

Evropská politika

Chceme posílit vliv Evropského parlamentu na rozhodování o politických záležitostech EU. Usilujeme o nahrazení stávajícího jednomyslného hlasováním v Radě EU, a to zavedením hlasování kvalifikovanou většinou, zejména v otázkách zahraničních věcí a společného rozpočtu. Podporujeme aktivní působení EU na podporu míru a stability ve světě, jakož i prohlubování společné bezpečnostní a obranné politiky. Prosazujeme změny vedoucí k posílení prvků přímé demokracie. Chceme zlepšit transparenci a demokratickou kontrolu orgánů EU. ČR se musí do tvorby evropské legislativy a podoby EU více zapojovat a nebýt pouze pasivním přihlížejícím.

Rozhodnutí, které lze lépe řešit na národní, regionální či lokální úrovni, by se neměla přijímat na úrovni EU. Rovnocenný a snadný přístup k pravdivým a nezavádějícím informacím pro všechny občany je základním předpokladem pro legitimní demokratická rozhodování.

EU potřebuje funkční a společně uplatňovanou politiku v řadě oblastí. EU i její členské státy musí více podporovat školství, vědu a výzkum. V EU chceme hájit svobodný pohyb lidí, zboží, služeb a informací a minimalizovat byrokracii a centralizaci. Považujeme prosazování digitálních svobod za jádro pirátské politiky na evropské úrovni.

Podporujeme rozšiřování Evropské unie o další státy, které splňují podmínky pro vstup.

Světová politika

Usilujeme o omezení financování autoritářských režimů skrze vzájemný obchod a bojujeme proti obchodu spojeném s porušováním lidských práv a nucenou a dětskou prací.

Prosazujeme migrační politiku v souladu s naším [stanoviskem](https://www.pirati.cz/tiskove-zpravy/stanovisko-k-uprchlikum-2020.html). Podporujeme racionální rozvojovou pomoc, se zaměřením na podporu vzdělání. Chceme poskytovat ochranu uprchlíkům bez ohledu na národnost. Chceme účinnou podporu obětem agresí, spojených s porušováním mezinárodního práva.

Globální ekologické problémy a katastrofy chceme řešit společně na mezinárodní úrovni. Odmítáme mnohostranné mezinárodní smluvy, které vynucují nefunkční monopoly a patenty na úkor občanských práv a lidské svobody. Zasadíme se o revizi mezinárodních úmluv, ze kterých vyplývají pouze negativní důsledky a které se dodržují jen z historických důvodů.

Považujeme nadnárodní korporace za součást mezinárodního bezpečnostního prostředí a budeme jim adresovat zodpovědnost za dopady jejich kroků na bezpečnostní situaci ve světě.

Obranná politika

Odmítáme šíření zbraní hromadného ničení a podporujeme motivování k jejich postupnému vyřazování z arzenálů zemí, které jimi disponují. Chceme zakázat používání smrtících autonomních zbraňových systémů, se zachováním možnosti výzkumu nastupujících technologií. Investice do obrany by měly být více směřovány do výzkumu nesmrtících obranných prostředků a schopností.

Zastáváme názor, že mezinárodní právo se vztahuje i na kybernetický prostor. Hlásíme se k dodržování norem zodpovědného chování států v kyberprostoru.

K vývozu konvenčních zbraní do krizových oblastí přistupujeme v souladu s pirátským stanoviskem. [budoucí odkaz]

Chceme dostát svým závazkům v obranných aliancích. V případě politického závazku vydávat v rámci NATO 2 % výdajů HDP na obranu chceme postupovat dle racionálních kapacit, skutečných potřeb a na základě dat, k zajištění efektivity vynaložených prostředků. Podporujeme také evropskou obrannou spolupráci.

viz https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?p=831423#p831423

Děkuji! Alena

Aktualizováno uživatelem Vojtěch Pikal před více než 1 rok

  • Stav změněn z Nový na V řešení (diskutuje se)

Stále platný předpis republikového výboru říká (kromě jiného), že bod dlouhodbého programu má mít 2 000, nejvýše 3 500 znaků.

Aktuální programový bod má cca 2 980 znaků. (A je tedy v souladu s předpisem.)
Návrh má přes 4100 znaků, a je tedy hluboko za požadovaným maximem.

Pro celostátní fórum dle § 4 jeho JdŘ platí, že "Návrh je přijatelný, pokud b) je v souladu s jednacím řádem a již schválenými rozhodnutími Celostátního fóra, případně je odpovídajícím způsobem výslovně mění nebo ruší,"

Toto pravidlo se přenáší na Republikový výbor dle § 1 jeho Jednacího řádu: "Pro jednání republikového výboru se použije Jednací řád celostátního fóra vyjma předepsaných odchylek. Ustanovení jednacího řádu celostátního fóra se za podmínek předchozí věty použijí přiměřeně. Kde jednací řád celostátního fóra mluví o celostátním fóru, má se tím při jednání republikového výboru na mysli republikový výbor;" přičemž k § 4 není v JŘ RV odchylka.

Předložený dokument je tak v rozporu s předpisem řádně vyhlášeným ve sbírce předpisů a schválen v rozporu s jednacím řádem republikového výboru.

Dále dokument obsahuje překlep ve větě "Odmítáme mnohostranné mezinárodní smluvy, ..." (smlouvy) a odkaz na zatím neexistující stanovisko.
(Oboje můžu opravit legislativně technickou úpravou při vydávání.)

Prosím navrhovatele a předsedajícího o vyjádření k těmto aspektům.

Aktualizováno uživatelem Markétka Gregorová před asi 1 rok

Vojtěch Pikal napsal (#note-1):

Stále platný předpis republikového výboru říká (kromě jiného), že bod dlouhodbého programu má mít 2 000, nejvýše 3 500 znaků.

K tomuto se nechám vyjádřit RV. Bylo to nějaké jejich strategické rozdhonutí, protože se tento předpis prý bude rušit či měnit. Ale více nevím.

Vojtěch Pikal napsal (#note-1):

Dále dokument obsahuje překlep ve větě "Odmítáme mnohostranné mezinárodní smluvy, ..." (smlouvy) a odkaz na zatím neexistující stanovisko.
(Oboje můžu opravit legislativně technickou úpravou při vydávání.)

Za překlep se omlouvám, určitě je možné ho opravit. Nevím, jaký je správný postup, ale za RT EZO schvaluji opravu překlepu, pokud je nutné to takto uvést.
Co se týče stanoviska, počítala jsem s tím, že tato věta bude prozatím vypuštěna na webu, a jakmile stanovisko vznikne, a RV ho schválí ve standardním procesu, bude včleněna zpět. Tudíž teď je možné, ba žádoucí, ji smazat.

Děkuji!

Aktualizováno uživatelem Vojtěch Pikal před 10 měsíc(ů)

Hele, já nevím. 5 měsíců to tady leži.

Ale když jsem si to teď pročetl, tak věřím, že
a) jsou tam duplicity ("Podporujeme aktivní působení EU na podporu (...) prohlubování společné bezpečnostní a obranné politiky."="Podporujeme také evropskou obrannou spolupráci.")
b) je tam spousty vycpávek, které lze zakčnit a zkrátit ("Podporujeme aktivní působení EU na podporu míru" nebo "Zastáváme názor, že...")

Čili že při dobré copypráci se to dá stáhnout pod 3500 znaků, nebo se tomu alespoň zásadně přiblížit.

Poslední možnost je oddělit "Obranou politiku", resp. schválit nějaký programový bod Bezpečnost a zahrnout to do něj.

Aktualizováno uživatelem Vojtěch Pikal před 3 měsíc(ů)

Takže vydáno "dočasně" takto: https://wiki.pirati.cz/program/mezinarodni_vztahy

Aktualizováno uživatelem Vojtěch Pikal před 5 dny(ů)

  • Stav změněn z V řešení (diskutuje se) na Dokončen

Byla schválena změna dokumentu, tak by to už mělo být ok.

Také k dispozici: Atom PDF