Projekt

Obecné

Profil

Podání #40981

otevřený

Potencionální škodlivý únik dat

Přidáno uživatelem Tomáš Válek před více než 1 rok. Aktualizováno před asi 1 rok.

Stav:
Nový
Priorita:
Vysoká
Přiřazeno:
Kategorie:
-
Začátek:
01.12.2022
Uzavřít do:
% Hotovo:

0%

Odhadovaná doba:

Popis

Ahoj Jirko,

asi tě nepotěším, ale zjistil jsem včera problém ve zveřejňování dat v Piroplácení. Zveřejňujeme kompletní faktury za energie včetně přílohy B, kde jsou rozepsány kromě spotřeby i technické parametry OM, mj. i EAN/EIC kód a výrobní číslo plynoměru a elektroměru. Tyto údaje jsou nutné pro zadání samoodečtu distributorovi. TO se dá potencionálně zneužít těmito způsoby:

Pravidelně nahlašujeme samoodečet a "nepřátelský" nám naruší logickou souvislou řadu.
Falešný samoodečet v době před zvýšením ceny energií, kdy nám bude nahlášena menší spotřeba ve stávajícím období, zaplatíme v následném za vyšší cenu za jendotku energie.
V extrémním případě může dojít k neodečtení hodin ze strany distributora (možnost neodečítat fyzicky je až dva odečty), bude nahlášena vysoká nepravdivá spotřeba a nám bude vyúčtováno nespotřebované energie (a někdy pak ani nedojde k vyrovnání v dalších letech, to se stalo například loni při krachu Bohemia Energy).
Údaje z faktur někdy stačí k vytvoření účtu an klientském portálu dodavatelů, zde je pak možné měnit zálohy, platby, někdy i uzavírat smlouvy atd.
Samoodečet bez registrace umožňuje EG.D a GasNet (veškeré pylnoměry https://www.mobilnisamoodecty.cz/dom/webmodom/account/login.rails ) ČEZ a PRE ho mají schovaný za registrací, ale je možné ho na zadat telefonicky, k čemuž stačí údaje z faktury.
Časem se může stát, že se nás takto někdo pokusí poškodit. Podobně jako odstraňujeme podpisy by IMHO stačilo odstranit EAN u elektřiny a EIC u plynu, ale protože se nemění, tak i u všech faktur i v minulosti, plus u všech smluv, kde se uvádí také. Výrobní číslo plynoměru/elektroměru je na fakturách uvedeno v mnoha řádcích, EAN/EIC typicky je jen jednou, takže by to mělo být snazší.


Související úkoly

související s administrativní odbor - Úkol #40752: Vytvoření návodu pro anonymizaci smluvDokončenEliška Holšánová06.11.2022

Akce

Aktualizováno uživatelem Vojtěch Pikal před více než 1 rok

  • související s Úkol #40752: Vytvoření návodu pro anonymizaci smluv přidán

Aktualizováno uživatelem Jiří Kárský před více než 1 rok

  • Priorita změněn z Normální na Vysoká
  • Přiřazeno nastaven na Jiří Kárský

Aktualizováno uživatelem Jiří Kárský před asi 1 rok

  • Přiřazeno změněn z Jiří Kárský na Vojtěch Pikal

Předávám na Vojtu s ohledem jeho aktivitě při přepracování registru smluv.

Aktualizováno uživatelem Vojtěch Pikal před asi 1 rok

Vydal jsem nová pravidla pro anonymizaci smluv.

Bude to potřeba řešit při novém schvalování smluv v novém systému.

Také k dispozici: Atom PDF