Projekt

Obecné

Profil

Podání #40858

uzavřený

Jednání k Praze 1

Přidáno uživatelem Dalibor Záhora před více než 1 rok. Aktualizováno před 12 měsíc(ů).

Stav:
Dokončen
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
Začátek:
16.11.2022
Uzavřít do:
% Hotovo:

100%

Odhadovaná doba:

Popis

Republikový výbore,
Celostátní forum v pondělí 14. listopadu 2022 rozhodlo o zrušení koaliční smlouvy v městské části Praha 1, na které se podílejí i tři zastupitelé za Piráty (David Bodeček, Ivana Antalová a Martin Arden). Ti odmítli respektovat rozhodnutí CF a podle svých vlastních vyjádření hodlají zrušenou koalici dále podporovat. Situace má celostátní dopad i odezvu v médiích (doplním níže) a tito tři zastupitelé opakovaně poškozují dobré jméno Pirátské strany.

Vzhledem k této situaci navrhuji následující usnesení a žádám o podporu pro zahájení jednání.

Návrh usnesení:
Republikový výbor ukládá Republikovém předsednictvu zveřejnit a prostřednictvím Mediálního odboru rozeslat médiím neprodleně následující prohlášení:

Předsednictvo Pirátské strany se distancuje od dosavadního postupu zastupitelů městské části Praha 1 za Pirátskou stranu. Jedná se o Davida Bodečka, Ivanu Anatalovou a Martina Ardena. Uvedení zastupitelé preferují svoje osobní zájmy před věcným politickým řešením a svým jednáním opakovaně poškozují dobré jméno Pirátské strany. Odmítli respektovat rozhodnutí nejvyššího orgánu strany Celostátního fora, neprojevili žádnou iniciativu ani ochotu napravit vzniklou situaci, Na místo toho vydávají prohlášení, která mají zastřít jejich politickou odpovědnost.
V takové situaci není jiná možnost než se obrátit na přezkumné orgány, které musí rozhodnout, zda je možné jejich další setrvání ve straně, pokud jednají proti jejím hodnotám a principů.

Zdůvodnění:
Republikové předsednictvo je neaktivní, na situaci, která celostátní dopad zatím nijak nereaguje. Do veřejnosti a do strany musí být vyslán jasné sdělení, že rozhodnutí CF není možné ignorovat. Mediální pasivita vedení strany poškozuje obraz strany a podkopová důvěru členské základny v její základní demokratický nástroj, kterým je referendum.
Dlouhodobě špatný stav místního sdružení Praha 1 i nedostatečný dohled bývalého vedení pražské krajské organizace způsobil, že již nelze doufat v rychlou nápravu smírnou cestou. Nezbývá než přistoupit k řešení přes přezkumné orgány.


Soubory

OdaxVKfR.jpg (391 KB) OdaxVKfR.jpg Dalibor Záhora, 16.11.2022 10:48

Související úkoly

související s Republikový výbor - Podání #40923: Usnesení RP k MS Praha 1Dokončen28.11.2022

Akce

Aktualizováno uživatelem Dalibor Záhora před více než 1 rok

Reakce zastupitelů po zrušení smlouvy
Vyjádření Davida Bodečka k rozhodnutí CF - k povolební koaliční smlouvě
https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?t=63100

Vyjádření Ivany Antalové k rozhodnutí CF k povolební koaliční smlouvě MČ P-1
https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?p=825915#p825915

Vyjádření Martina Ardena k rozhodnutí CF k povolební koaliční smlouvě MČ P-1
https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?p=825914#p825914

Aktualizováno uživatelem Dalibor Záhora před více než 1 rok

Text deníku Právo 16.11.2022

Aktualizováno uživatelem Dalibor Záhora před více než 1 rok

Text MFD Praha 16.11.2022

MFD Praha

Pirátské ne nezní důrazně

Celostátní fórum Pirátů se vyslovilo proti koalici v Praze 1. Zastupitelé Pirátů však funkce nesloží

STARÉ MĚSTO Pirátská strana nesouhlasí s koalicí v Praze 1. V noci z pondělí na úterý se proti ní vyslovilo celostátní Pirátské fórum, čímž zrušilo souhlas místního sdružení v Praze 1 s uzavřenou koaliční smlouvou. Hlasování se zúčastnilo 444 členů, přičemž pro zrušení se vyslovilo 277 z nich.

„Děkuji celostátnímu fóru za toto hlasování, které opět prokázalo, že jsem ve straně, ve které ještě stojí za to být. Jsem rád, že si Piráti stojí za svými hodnotami,“ okomentoval rozhodnutí místopředseda předsednictva strany v Pardubickém kraji Jan Hrubeš, který přezkum inicioval. Jeho návrh tehdy podpořila například také předsedkyně pirátského sdružení v Praze 1 Olga Sklenářová nebo tamní nová zastupitelka Nikol Švecová.

Hlavním důvodem k přezkumu bylo výrazně větší množství uvolněných zastupitelů, kteří budou na radnici pobírat plný plat, než v případě předešlé koalice. Výhrady mělo Pirátské fórum také ke spolupráci s ODS, kterou podle Sklenářové fakticky ze zákulisí řídí bývalý starosta první městské části Filip Dvořák. Právě schůzku s ním lídr Pirátů v Praze 1 David Bodeček označil v pirátské evidenci jako „schůzku s Mordorem“, čímž podle Sklenářové evidenci zesměšnil. A v neposlední řadě Sklenářové vadí, že si ODS a ANO pro sebe ponechaly klíčové gesce, jako například dopravu či finance a majetek.

Politováníhodný precedens

Hlasování Pirátského fóra tedy odsoudilo koalici v čele s Terezií Radoměřskou (TOP 09), kterou zvolili zastupitelé Prahy 1 minulou středu. Přestože pirátka Švecová chtěla počkat na rozhodnutí celostátního fóra a navrhovala zastupitelstvo přerušit, nakonec ji nová koalice včetně jejích tří stranických kolegů přehlasovala. Prvním místostarostou se stal pirát David Bodeček se školstvím, sportem a kulturou ve své gesci. Místo v radě připadlo také pirátce Ivaně Antalové, která se stala radní pro sociální oblast a bezbariérovost.

Ale jak se zdá, nová vláda Prahy 1 není ohrožená ani po zásahu celostátního fóra. Hlavně proto, že toto fórum nemá moc koaliční smlouvu jako takovou zrušit. Zároveň většina pirátských zastupitelů vyjádřila vůli v koaliční spolupráci pokračovat. „S respektem k rozhodnutí místního sdružení jsem podepsala koaliční smlouvu, čímž se pro mne stala závaznou. Věřím, že se nám v rámci Pirátské strany podaří zdárně vyřešit tento politováníhodný precedens a nastavit efektivní funkční mechanismy do budoucna,“ vyjádřila se Antalová.

„Ctím rozhodnutí voličů k jejich volbě všech zastupitelů, ctím odpovědnost k radnici a ke všem občanům Prahy 1 a i nadále postupuji podle podepsané koaliční smlouvy. Dojednali jsme koalici pozitivní politické změny v Praze 1,“ dodala.

Narušení stranické demokracie

Lídr Pirátů v Praze 1 David Bodeček zašel ještě dál a rozhodnutí celostátního fóra zpochybnil. Zmínil například, že z celkového počtu 1 197 členů fóra jich hlasovalo jen 444, což je 37 procent. „Nerespektování subsidiarity, která je v předmětné záležitosti prioritní, a s ohledem na následná většinová rozhodnutí, vnímám uvedené rozhodnutí celostátního fóra jako narušení stranické demokracie,“ zní v Bodečkově komentáři.

„Trefil jsem se, že David Bodeček bude bojovat až do hořkého konce, že to ovšem pojme až takto,“ okomentoval Bodečkovy argumenty jeden ze zakládajících členu Pirátské strany, Dalibor Záhora.

Poslední ze čtveřice pirátských zastupitelů Prahy 1 Martin Arden si- tuaci vnímá jako zneužití nástroje celorepublikového fóra. Bylo podle něj svoláno na základě nepodložených tvrzení, která poškodila renomé dotčených zastupitelů.

Podle mluvčí Pirátské strany Veroniky Šmídové by měl zastupitelský klub Pirátů v Praze 1 nyní jednat s orgány strany o řešeních ohledně dané koaliční smlouvy. Pokud by se řešení nalézt nepodařilo a zastupitelé by v koalici i přesto setrvali, může být věc předána pirátskému kontrolnímu orgánu, který pak rozhodne o dalším postupu. „V nejzazším případě by mohlo dojít k ukončení jejich členství,“ vysvětluje Šmídová.

Zastupitelský klub Pirátů v první městské části včera doporučil předsednictvu místního sdružení zahájit rozpravu o budoucnosti místního sdružení Piráti Praha 1. Jako pro Piráty nejméně problematické řešení se jeví revize koaliční smlouvy a její úprava v duchu výhrad navrhovatelů přezkumu. K tomu se ale zatím žádná z koaličních stran nemá a nic nenasvědčuje tomu, že by se to mělo změnit. „Jedná se o vnitřní záležitosti Pirátské strany. Koaliční smlouva platí a neuvažujeme o její úpravě,“ informuje staronový radní Prahy 1 Karel Grabhein Procházka (Naše Praha 1).

Adam Hejduk

Aktualizováno uživatelem David Novák před více než 1 rok

Pro

Aktualizováno uživatelem Vít Žáček před více než 1 rok

Pro projednání

Aktualizováno uživatelem Jan Bednařík před více než 1 rok

pro projednání

Aktualizováno uživatelem Bohdan Vaněk před více než 1 rok

Pro projednání

Aktualizováno uživatelem Šárka Václavíková před více než 1 rok

Pro projednání

Aktualizováno uživatelem Tereza Vovesová před více než 1 rok

Dovoluju si navrhnout, abychom dané jednáni v případě jeho podpory vedli v režimu neveřejné. Tuším, že budu ukamenována, ale budu ráda, když návrh bude vyslyšen.

Aktualizováno uživatelem Vojtěch Lukavec před více než 1 rok

Pro projednání

Aktualizováno uživatelem Dominika Michailidu před více než 1 rok

Pro projednání

Aktualizováno uživatelem Vít Žáček před více než 1 rok

  • Přiřazeno nastaven na Vít Žáček
  • Stav změněn z Nový na V řešení (diskutuje se)

Aktualizováno uživatelem Jakub Michálek před více než 1 rok

Nesouhlasím s vyjádřením Davida Bodečka, ale stejně tak nesouhlasím s tím, aby si republikový výbor přisvojoval komeptence jiných orgánů, např. úkoloval, kam má kdo rozesílat jaké tiskové zprávy nebo zakládal "skupinu", do které by zatahoval rozhodčí a kontrolní komisi, které jsou ze stanov nestranné a navíc tento konkrétní případ mohou posuzovat. Vyjádření tiskové mluvčí je zcela v pořádku a plně dostatečné.

Pokud chceme, aby naši členi respektovali pravidla, musíme jim v tom jít příkladem. Tohle ale vypadá spíš jako lidový soud. Republikový výbor nemůže suplovat předsednictvo ani mediální odbor a už vůbec ne kontrolní a rozhodčí komisi. Nechme prosím tyto orgány konat podle stanov, nevytvářejme na ně kolektivní tlak; mají pro tuto činnost narodíl od nás kvalifikaci a mandát od celostátního fóra.

Aktualizováno uživatelem Alena Říčková před 12 měsíc(ů)

  • % Hotovo změněn z 0 na 50

Aktualizováno uživatelem Alena Říčková před 12 měsíc(ů)

Aktualizováno uživatelem Alena Říčková před 12 měsíc(ů)

  • % Hotovo změněn z 50 na 100
  • Stav změněn z V řešení (diskutuje se) na Dokončen

Také k dispozici: Atom PDF