Projekt

Obecné

Profil

Předběžná otázka #40620

uzavřený

Hostující členové a jejich práva

Přidáno uživatelem Jakub Dedek před více než 1 rok. Aktualizováno před více než 1 rok.

Stav:
Dokončen
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
Začátek:
17.10.2022
Uzavřít do:
Spisová značka:
Datum podání:
23.10.2022

Popis

Zdravím RK,

poprosil bych o výklad zda hostující členové mohou hlasovat v otázkách řešící například koaliční smlouvu na městě v povolebním vyjednávaní, jejíž součásti je i personální obsazení rady. Respektivě, jestli se hlasování o personálních otázkách vztahuje čistě na pirátské primárky atp. nebo všech možných variant i v rámci dohod navenek.

Děkuji.


Související úkoly

související s rozhodčí komise - Dlouhodobý úkol #40088: Předběžné otázky řešené RK ve volebním období od r. 2021DokončenViktor Derka

Akce
související s rozhodčí komise - Předběžná otázka #44322: Co je personální hlasování?Dokončen08.04.2024Akce

Aktualizováno uživatelem Viktor Derka před více než 1 rok

  • Datum podání nastaven na 23.10.2022
  • Přiřazeno nastaven na František Navrkal

Věc přiřazuji F. Navrkalovi

Aktualizováno uživatelem Viktor Derka před více než 1 rok

Aktualizováno uživatelem František Navrkal před více než 1 rok

Rozhodčí komise přijala následující odpověď:

Otázka

[P]oprosil bych o výklad zda hostující členové mohou hlasovat v otázkách řešící například koaliční smlouvu na městě v povolebním vyjednávaní, jejíž součásti je i personální obsazení rady. Respektivě, jestli se hlasování o personálních otázkách vztahuje čistě na pirátské primárky atp. nebo všech možných variant i v rámci dohod navenek.

Odpověď

Hostující členové oblastního sdružení nemají právo hlasovat jen tehdy, pokud orgán oblastního sdružení rozhoduje ve věci obsazení funkcí a pozic, které daný orgán dle rozhodného práva obsazuje volbou (a tedy ne třeba jmenováním v rámci usnesení).

Pokud rozhodné právo předpokládá při rozhodování o dané věci volbu, ale umožňuje orgánu oblastního sdružení alternativně i jmenování, jde rovněž o personální věc, ve které nemohou hostující členové hlasovat.

Odůvodnění

Hostování v jiném oblastním sdružení upravuje čl. 3 odst 4 stanov:

Člen sdružení může v odůvodněných případech hostovat v nejvýše jednom jiném sdružení, které k tomu svolí. Pokud to lze, má hostující člen stejná práva jako řádný člen, vyjma práva hlasovat v personálních věcech.

Hlavním důvodem velmi restriktivního výkladu toho, co je personální věc, ve které nemá mít hostující člen právo hlasovat je, aby toto nešlo zneužít ke krácení práv hostujících členů tím, že některý z navrhovatelů účelově do jednoho z projednávaných návrhů usnesení přidá jmenování či odvolání z nějaké funkce či pozice.

Dalším důvodem je, že při nejednoznačnosti by výklad rozhodného práva měl obecně spíše rozšiřovat práva člena strany, ne je omezovat.

Toto omezení se týká rovněž posuzování nutné členské podpory pro zahájení jednání v personální věci a všech proceduráních, přezkumných a jiných hlasování, které se rozhodnutí v personální věci meritorně týkají (procedurální hlasování při rozpravě o odvolání, přezkum rozhonutí v personální věci apod.). Blíže je toto rozvedeno v odpověďi na předběžnou otázku #24290.

Aktualizováno uživatelem Viktor Derka před více než 1 rok

  • Stav změněn z Nový na Dokončen

Aktualizováno uživatelem Vojtěch Pikal před 24 dny(ů)

Také k dispozici: Atom PDF