Projekt

Obecné

Profil

Podání #40517

otevřený

Dokument schválený RP k projednání na RV

Přidáno uživatelem Denisa Horáková před více než 1 rok. Aktualizováno před více než 1 rok.

Stav:
V řešení (diskutuje se)
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
Začátek:
27.09.2022
Uzavřít do:
% Hotovo:

0%

Odhadovaná doba:

Popis

Milé RV,

posílám Vám první verzi dokumentu "Přehled hlavních cílů" k následné diskuzi, který byl RP odhlasován zde.

Dokument je k nalezení na Mraku, ale raději ho přidávám zde jako přílohu v pdf formátu.

Děkuji za spolupráci.


Soubory

Přehled hlavních cílů.pdf (155 KB) Přehled hlavních cílů.pdf Denisa Horáková, 27.09.2022 16:25

Aktualizováno uživatelem Tereza Vovesová před více než 1 rok

  • Přiřazeno nastaven na Tereza Vovesová
  • Stav změněn z Nový na V řešení (diskutuje se)

Aktualizováno uživatelem Tereza Vovesová před více než 1 rok

Dokument byl projednán na RV-strategické skupině a následně byla RP emailem odeslána následující odpověď:
Zdravím RP.

Ještě jednou děkuju za zaslání dokumentu, který jsme diskutovali zatím tedy pouze v rámci RV skupiny a dovoluji si zaslat zpětnou vazbu. Za mě osobně jsou v dokumentu zapsány velmi důležité myšlenky a jsou to v podstatě ty myšlenky, které bych od vás jakožto představitelů politického vedení očekávala jako vstup do strategie strany (koneckonců s takovýmto vstupem jsme počítali vždy, protože je důležitý pro určité směřování strany a nikdo jiný než RP tento vstup do strategie dodat nemůže). Velmi jsem ocenila především soupis všech východisek z vašeho pohledu v rámci první kapitoly a především nastínění Role pirátské strany v různých kontextech.
Požádat bych vás chtěla o několik úprav:
1) Přejmenování kapitoly "Strategie a pozice Pirátské strany po volbách 2021 a v kontextu světové krize" na "Východiska a pozice Pirátské strany po volbách 2021 a v kontextu světové krize". Tento název by dobře vystihoval obsah článku "Vládní role Pirátské strany" a "Podmínky účasti Pirátů ve vládě", článek s názvem "Východiska" by bylo možné ponechat bez názvu jako úvod kapitoly.
2) Doplnění "Role pirátské strany v kontextu komunální politiky" do dokumentu a případné rozšíření "Role Pirátské strany v mezinárodním kontextu".
3) Změnu názvu kapitoly "Cíle politiky Pirátů" na "Cíle Pirátů" a to s ohledem na bod 3) "Mířit na trvalou podporu našich voličských skupin s cílem odpovídajícím pozici Pirátské strany v roce 2020 tj. okolo a nad hranici 15 % podpory celostátně." ve článku "Trvalé", protože to zjevně není cíl naší politiky jako spíš mediálního nastavení, potažmo Mediálního odboru. Zde ještě jedno malé upozornění. Vzhledem k vámi spuštěnému procesu změny článku 2 Stanov bych se zároveň v určité fázi procesu návrhu změny Stanov ujistila, že v bodě 4) "Další dlouhodobé" nejste v zásadním rozporu s představami členstva, což by i vzhledem ke spuštění procesu změny Stanov mohlo ovlivnit schvalování tohoto vámi předloženého dokumentu CFkem.
4) Ke "Krátkodobému horizontu" "K lidem" si dovolím jen můj osobní názor je, že cíl 1."Obstát ve vládní roli v kontextu resortů,..." je pro účely strategie politické strany hodně málo ambiciózní a doporučuju, i vzhledem ke zveřejnění tohoto dokumentu minimálně při hlasování, dodat za RP "Uspět ve vládní roli ..." a případně specifikovat, o co se má usilovat v rámci resortů.
Dovolím si taky podotknout, že "Vyjednat státní rozpočet 2023, který reflektuje naše priority napříč resorty a umožní realizovat politiku našich 3 ministrů včetně transformace digitalizace" už taky může být v době schvalování dokumentu pasé z pola nebo úplně.
5) Obdobně je to s rozpočtem pro rok 2023 v bodě 1. v sekci "Vnitrostranické".

Na závěr bych chtěla dodat, že i od některých ostatních členů skupiny zazněla pochvala na zajímavé myšlenky. Zároveň byl od nich, ale vznesen dotaz, jaký má tenhle dokument vztah ke Strategii strany.

Z pohledu předpisů by zřejmě bylo možné předložit CF ke schválení "Přehled hlavních cílů" a následně během 3 měsíců dopracovat Strategii, tak aby byla včas předložena. Určitě by ovšem bylo dobré dokument i cíle obecně ještě dopracovat.

Za spolupráci předem děkuju.

V případě, že byste k tomu potřebovali oficiální vyjádření nebo úkol od RV, prosím dejte mi vědět.

Tereza

Aktualizováno uživatelem Tereza Vovesová před více než 1 rok

Dnes jsem obdržela odpověď RP na zpětnou vazbu. Bod 1)2)3)4) byly zapracovány, bod 5) nakonec ne, s čímž asi nebude problém.
Vzhledem k tomu, že se RP nakonec rozhodlo k přípravě Strategie na další 4 roky použít stávající dokument a ten pouze aktualizovat, tak jsme zároveň jako RV byly vyzváni k zaslání updatu stávající Strategie. RP nás také v emailu informovalo, že by rádo předložilo RV updatovaný dokument strategie do doby Zasedání RV (tj. 19/11). V reakci na obdržený email jsem zaslala následující email, v závěru s prosbou o týden na přípravu a odsouhlasení požadovaného updatu za RV.

"...
děkuju moc za informace a za zapracování bodů 1)2)3)4), bod 5) je proti nim asi v podstatě maličkost, takže za mě ok.
Z procesního pohledu, dokument "Přehled hlavních cílů" by měl být v případě přípravy strategie podle stávajících předpisů schválen CF viz Organizační řád:§ 2 Pirátská komunita a společné cíle(2) Hlavní cíle Pirátské komunity schvaluje celostátní fórum, ostatní části celostátní strategie (dílčí cíle a úkoly pro jednotlivé týmy a měřitelné výstupy jejich činnosti) schvaluje republikový výbor na návrh republikového předsednictva. S tímhle vám my jako RV nemůžeme pomoci i kdybychom chtěli sebevíc. S Martinem Jiránkem jsme se před časem bavili o možnosti, že nás jako RP požádáte o změnu OŘ, která by lépe vyhovovala vámi zvolenému postupu přípravy startegie a o případném předložení tohohle požadavku v rámci diskuze na Zasedání RV teď 19/11. Já osobně tedy zastávám názor, že CF by mělo schválit dlouhodobou základní strategii (na 4 roky) i s popisem jejího užití v rámci strany a procesu případného updatování strategie, tak aby členové byli srozuměni s tím, že dokument existuje a s tím, co se s dokumentem bude dít poté, co ho schválí. To je ale pouze můj názor vycházející ze zkušeností s přípravou strategie na samosprávě, tj. v politickém prostředí. Od tohohle postupu jsme teď aktuálně hodně vzdáleni a vzhledem k tomu, že vznik nové strategie s CF do teď nikdo nekomunikoval a nevysbíraly se od CF ani žádná vstupní data, tak bych vám ten proces rozhodně nedoporučovala, protože by se s velkou pravděpodobností strategie neschválila. Zkuste tedy případně v souladu s předpisy alespoň protáhnout ty Hlavní cíle a hlavně uvidíme, na čem se domluvíme 19/11. Pak asi budeme vědět, jak dál. Vzhledem k aktuálně platným předpisům, bych uvážila, jestli lze a dává smysl Přehled hlavních cílů rozpracovat do "Pirátská strategie" před schválením CF. A dále jen upřesním, že RV letos úpravu ve strategii určitě neschvalovalo, poslední úprava je z února 2020. 
O zvoleném postupu tj. aktualizaci stávajícího dokumentu strategie bez dalších zásadních úprav, které jsou žádoucí, se zmínil Martin až teď 9/11 po setkání RP+PKS  na Zulipu v RV-strategické skupině, kde jsme téma nakousli, což tedy byla v podstatě první informace směrem k RV o tom, jak bude vámi předložená strategie vypadat. Vzhledem k časové tísni budeme rádi, když předložíte cokoli a pak se uvidí, jak dál. Každopádně tě ujistím, že práce, kterou teď na dokumentu odvádíte by určitě neměla přijít vniveč, protože  v podstatě děláte to, čím je nezbytné si projít, tj. od složek vysbírat informace, takže pracovat s těmihle informacemi dál určitě půjde.
Za RV podklady seženu, nicméně připomínám, že jsme kolektivní orgán, takže budu potřebovat vyjádření od ostatních 31 členů. Na projednání bych opravdu ráda dostala alespoň 1 týden. Děkuju moc za pochopení a omlouvám se, ale připomenu, že možnost podílet se na přípravě jste nám odebrali v květnu, bylo nám zakázáno činit jakékoli další kroky v její přípravě, do 9/11 jsme nevěděli ani jakou formu předložíte.  Až bude odsouhlaseno, zašlu."

Také k dispozici: Atom PDF