Projekt

Obecné

Profil

Návrh #40511

uzavřený

Usnesení k volbě PKS

Přidáno uživatelem Honza Hora před více než 1 rok. Aktualizováno před více než 1 rok.

Stav:
Dokončen
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
-
Cílová verze:
-
Začátek:
27.09.2022
Uzavřít do:
% Hotovo:

0%

Odhadovaná doba:

Popis

Hlasujeme následující usnesení:

PKS Praha
1. konstatuje, že mandát aktuálního PKS vyprší 25.10.2022 a schvaluje zahájení jednání k volbě nového PKS dle harmonogramu stanoveného vnitřními předpisy: https://wiki.pirati.cz/ao/terminy
2. podá ihned po zahájení rozpravy k volbě nového PKS následující procedurální návrhy

  • Zvýšení počtu potřebných hlasů pro získání podpory na 40
  • Provedení volby místopředsedů “po jednom” (společné první kolo volby přijatelnosti, oddělená druhá kola pro jednotlivé pozice)
  • Provedení volby na volebním zasedání (obdobně jako byla provedena volba čela kandidátky do ZHMP), které proběhne v takovém termínu, aby byly dodrženy předepsané lhůty a termíny Tyto návrhy podá PKS prostřednictvím předsedajícího. V případě že bude proti těmto návrhům vznesen hlas proti, bude PKS prostřednictvím předsedajícího hledat podporu pro tyto návrhy, aby o nich mohlo jednotlivě proběhnout hlasování a KS vyjádřilo svou vůli, jestli tento postup schvaluje či nikoliv.

Odůvodnění:
Volba PKS v téměř nevolebním období (čekají nás za dva roky senátní volby v několika okrscích) bude opět velmi důležitá. Málokdy má PKS dostatek prostoru věnovat se systematicky koncepční práci a neřešit neustále operativně velmi proměnlivou volební kampaň a tuto příležitost je nutné beze zbytku využít. Těmito návrhy se pokoušíme adresovat negativní jevy, které se projevují opakovaně v našich interních volbách a využít řešení, která se v minulosti osvědčila.

Návrh zvýšit hranici pro získání podpory má za cíl učinit “startovní pole” přehlednější a umožnit členům snáze si splnit deminimum a seznámit se s kandidáty. Pokud by limit podpory představoval obvyklé dvě odmocniny počtu členů, na získání podpory bude stačí podpora domovského MS, je-li průměrně početné. To vede k tomu, že do finálního hlasování jsou zařazeni i kandidáti, kteří jsou prakticky neznámí zbytku KS. Členové pak kvůli vysokému počtu kandidátů nestihnou splnit si deminimum u všech a v prvním kole hlasují jen pro ty, u kterých to stihli - výsledek pak bývá velmi malý počet kandidátů v kole druhém a následné dovolby.

Návrh provést volbu místopředsedů po jednom vychází z toho, že v případě volby najednou opět dochází k tomu, že do druhého kola postoupí jen málo kandidátů - členové už v prvním kole vybírají své favority. Změna má jednak za cíl zvýšit počet členů, kteří v prvním kole skutečně volí přijatelnost, jednak umožnit členům KS cíleně “namíchat” tým PKS podle svých představ (tedy v každém hlasování vybírat ty, kdo by dobře doplnili již navolené členy PKS)

Návrh provést volbu na zasedání má za cíl zvýšit volební účast a především umožnit členům se sejít v Pirátském centru a neformálně diskutovat s kandidáty (tedy získat kromě grilování i další možnost, jak si utřídit myšlenky a splnit si deminimum přímým kontaktem s kandidáty)

Aktualizováno uživatelem Honza Hora před více než 1 rok

Pro

Aktualizováno uživatelem Ondřej Chrást před více než 1 rok

Pro a díky za přípravu.

Aktualizováno uživatelem Daniel Mazur před více než 1 rok

Jsem PRO.
Tajy moc děkuju.

Aktualizováno uživatelem Bára Soukupová před více než 1 rok

Pro

Aktualizováno uživatelem Zuzana Freitas Lopesová před více než 1 rok

Pro

Aktualizováno uživatelem Honza Hora před více než 1 rok

Pro: 5
Proti: 0
Zdrželo se: 0
Usnesení bylo přijato.

Aktualizováno uživatelem Honza Hora před více než 1 rok

  • Stav změněn z Nový na Dokončen

Také k dispozici: Atom PDF