Projekt

Obecné

Profil

Dlouhodobý úkol #40473

otevřený

Programový cíl #35934: Moderní úřad

Portál příspěvkových organizací - upgrade

Přidáno uživatelem Tomáš Zmuda před více než 1 rok. Aktualizováno před 6 měsíc(ů).

Stav:
V řešení (diskutuje se)
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
Kategorie:
Moderní úřad
Cílová verze:
-
% Hotovo:

90%

Smlouva:

Popis

V současné chvíli máme 2 portály pro komunikaci s PO: https://portalpo.kr-stredocesky.cz/ a klon OSPOD: https://ospod.kr-stredocesky.cz/
Oba jsou cca 8 let staré verze Portálu PO vyvinutého krajem Vysočina, který pak založil spolek BISON, který převzal vývoj a správu: https://www.spolek-bison.cz/portal

Ze strany uživatelů přicházejí připomínky a bugy na vývoj a opravy portálu, které zde programuje externí programátor, kterého má vysoutěženého odbor informatiky. Portál je zastaralý, programátor nestíhá dělat zásadnější úpravy a opravy, proto jsem zahájil v prosinci 2021 komunikaci s panem Hadravou ze spolku BISON ohledně získání aktuální verze portálu.

Nicméně vzhledem k tomu, že tu dobu se instance rozdělily, bylo z naší strany podmínkou, že se do BISON verze namergují změny v kódu, které jsme dělali my (za předpokladu, že tam daná featura chybí). V únoru 2022 byl zaslán do BISONa náš zdrojový kód včetně popisu a seznamu provedených změny za ty roky.
Tím ale komunikace ustala. V srpnu 2022 jsem potkal osobně vedoucího IT pana Pavlince z kraje Vysočina a zmínil se o Portálu a BISONu. Následující týden mi přišel mail od ředitelky spolku BISON, že aktuálně mají nové členy a náš případ je komplikovaný, tak nemají čas se nám nyní věnovat.

Dohodli jsme se tedy s vedoucím odd. digitalizace, že v roce 2023 provedeme upgrade portálu. Buď, že použijeme verzi BISON, kam namergujeme změny, nebo vysoutěžíme komplet nové řešení nebo úplně nový přístup (například přes Portál občana).


Soubory

Aktualizováno uživatelem Tomáš Zmuda před více než 1 rok

  • % Hotovo změněn z 20 na 30

Na základě schůzky s odborem controllingu, kteří má stávající Portál PO ve správě a odborem školství jsme se dohodli na změně v tom, že každý požadavek na úpravu a nahlášení chyby půjde rovnou na helpdesk odboru ICT a ti budou hlášení vyhodnocovat a předávat programátorovi.

Dále jsem obnovil komunikaci se spolkem BISON, který po poradě přehodnotil stanovisko a vezmou nás jako přidruženého člena, díky čemuž budeme moct využít a moduly z jejich aktuální verze.

Aktuálně domlouváme schůzku s BISON ohledně dalších kroků.

Aktualizováno uživatelem Tomáš Zmuda před více než 1 rok

  • % Hotovo změněn z 30 na 40

Schůzka s představiteli spolku BISON proběhla ve čtvrtek 24.11. Shodli jsme se, že budeme dále spolupracovat a spolek BISON nám bude otevřenější a kooperovat na dalším postupu.
Aktuálně domluvený postup:

  1. Aktualizace seznamu provedených změn v Portálu za 6 let našeho užívání a odeslání na BISON. T. Zmuda - do 1.12.2022
  2. Vývojová rada BISON 7.12. Účast T. Zmuda
  3. Pokud Vývojová rada schválí implementaci našich změn či již byly implementovány, příprava vstupu SčK do spolku BISON jako přidružený člen. Poplatek je 1000 Kč/rok. Lednové ZK.
  4. Protestování nové verze, vychytání chyb a pokud již bude funkční krajské IDM, tak napojení na něj (AD, LDAP). Jaro 2023.
  5. SLA a případné úpravy na objednávku. Přechod na BISON verzi. Líbivý odhad červen 2023, reálný odhad podzim 2023.

Peníze na featury a SLA v rozpočtu odd. digitalizace (kap. 27) máme alokovány.

Aktualizováno uživatelem Tomáš Zmuda před více než 1 rok

  • % Hotovo změněn z 40 na 60

Tisk ohledně vstupu SK do spolku BISON by měl být projednán na RK 12.1 a na ZK 30.1.

Důvodová zpráva:

Středočeský kraj používá pro komunikaci s příspěvkovými organizacemi od roku 2016 Portál příspěvkových organizací (dále jen Portál PO). Tento portál byl původně vyvinut krajem Vysočina a poté nabídnut dalším krajů k instalaci a provozování.

Portál PO řeší nastavení jednoznačného procesu oboustranné komunikaci mezi zřizovatelem a jeho příspěvkovými organizacemi. Portál je chápán jako pracovní nástroj, prostřednictvím kterého lze v každém okamžiku jednoduchým způsobem nastavit harmonogram plnění, sledovat stav plnění, dodatečně věc komunikovat a upřesňovat. Portál řeší duplicity zadání. Jednotná datová základna umožňuje poskytovat datové reporty pro vedení kraje i úřadu a zvyšuje tak komfort pro všechny uživatele. Díky portálu existuje nezpochybnitelná auditní stopa všech operací .

Tento portál SK postupně vlastními silami rozvíjí a opravuje chyby. Nicméně i to technologicky a funkčně zaostává nad paralelně vyvíjenou verzí krajem Vysočina. Na začátku roku 2022 jsme zahájili jednání s krajem Vysočina a spolkem BISON ohledně možností a způsobech, jak rozšířit SK instanci a moduly a funkcionalitu.

Spolek BISON

https://www.spolek-bison.cz/

Spolek BISON je právnickou osobou, jejímiž hlavními cíli jsou:

  • zajistit optimální a efektivní podporu výkonu veřejné správy prostřednictvím jedinečných SW řešení vyvíjených v podmínkách veřejné správy subjekty veřejné správy,
  • vytvořit jednotnou, jasně definovanou platformu pro rozvoj a šíření open-source software projektů v rámci veřejné správy, a to za účelem podpory co nejkvalitnějšího výkonu veřejné správy a optimalizace zdrojů nutných pro další vývoj otevřených a sdílených softwarových řešení ve veřejné správě,
  • poskytovat subjektům veřejné správy jistotu implementace prověřených a již fungujících softwarových řešení, včetně podpory, poradenství a přenosu zkušeností a
  • sdílet know-how jednotlivých subjektů veřejné správy mezi další subjekty veřejné správy, a to s nejvyšší možnou mírou minimalizace nákladů.

Tyto cíle se budou uskutečňovat prostřednictvím následujících dílčích aktivit:

  • Sdílení know-how, analytických a vývojových kapacit zakladatelů, klientů a partnerů spolku z oblasti veřejné správy.
  • Získávání a sdílení prostředků pro financování dalšího vývoje otevřených a sdílených softwarových řešení ve veřejné správě.
  • Rozvoj open-source softwarových produktů pro podporu činnosti a řízení organizací zřizovaných nebo zakládaných subjekty veřejné správy.
  • Vytvoření jasně definované platformy pro efektivní údržbu a účelnou distribuci open-source softwarových produktů v rámci veřejné správy.
  • Podpora méně informaticky zdatných subjektů při implementaci open-source softwarových produktů v rámci veřejné správy.
  • Poradenství a výměna zkušeností.
  • Prezentace souvisejících aktivit členů Spolku na národní a mezinárodní úrovni.
  • Podpora projektového přístupu k řešení tematických úkolů prostřednictvím školení, posilování schopnosti členů Spolku v oblasti projektového řízení pomocí odborného tréninku. Příprava odborných analýz, studií a nových projektů ve prospěch partnerů Spolku.

Principy naplňování cílů:

Aby spolek BISON mohl naplňovat cíle, k naplnění kterých byl založen, funguje na následujících principech:

Mechanismus činnosti spolku je založen výlučně na spolupráci veřejného sektoru za účelem maximálního využití zdrojů investovaných do vývoje SW využívaného primárně za účelem výkonu veřejné správy. Jde mimo jiné i o to, aby veřejná správa investovala zdroje do jí vyvíjených SW řešení pouze jednou a již vyvinutá SW řešení pak mezi sebou šířila prostřednictvím sdílení software s otevřeným zdrojovým kódem.

Pro dodržení uvedených principů je pro fungování spolku použita vertikální spolupráce ve smyslu zákona o zadávání veřejných zakázek:

a) sám nebo společně s jinými veřejnými zadavateli ovládá tuto osobu obdobně jako své vnitřní organizační jednotky,
b) v takto ovládané osobě nemá majetkovou účast jiná osoba než ovládající veřejný zadavatel nebo ovládající veřejní zadavatelé a
c) více než 80 % celkové činnosti takto ovládané osoby je prováděno při plnění úkolů, které jí byly svěřeny ovládajícím veřejným zadavatelem nebo ovládajícími veřejnými zadavateli nebo jinými právnickými osobami, které ovládající veřejný zadavatel nebo veřejní zadavatelé rovněž ovládají jako své vnitřní organizační jednotky.

Tento právní základ spolupráce vylučuje zapojení subjektů, které nejsou subjekty veřejné správy.

Zakládající členové spolku: Kraj Vysočina, Zlínský kraj, Nové Město na Moravě a Kroměříž.
Přidružení členové: Královéhradecký kraj, Jihomoravský kraj a Jihlava.

Přidružené členství
Dle Stanov Spolku Bison v č. VII. Odst. 2 je uvedeno Na zasedání členské schůze je každý člen Spolku zastoupen 3 zástupci (delegáty) a každý přidružený člen 1 zástupcem (delegátem). Každý člen a přidružený člen Spolku jmenuje a odvolává své delegáty do Členské schůze samostatně a nezávisle.

Členové a přidružení členové mají zejména právo:
a) účastnit se Členské schůze a hlasovat,
b) volit orgány Spolku a navrhovat kandidaturu svých zástupců do těchto orgánů,
c) využívat majetek, zařízení a profesionální zázemí Spolku,
d) využívat znalosti a kontakty získané činností Spolku,
e) předkládat návrhy, připomínky a podněty k činnosti orgánů Spolku a obdržet na ně odpověď,
f) být informováni o činnosti Spolku,
g) podílet se na činnosti Spolku.

Členové a přidružení členové Spolku jsou povinni:
a) napomáhat podle svých možností uskutečňování cílů a úkolů Spolku vymezených v předmětu činnosti a vyplývajících z usnesení orgánů Spolku,
b) aktivně se podílet na práci Spolku, zejména se účastnit zasedání Členské schůze a dalších orgánů Spolku, kde mají svého zástupce,
c) chránit dobré jméno Spolku, dodržovat Stanovy a plnit usnesení Členské schůze přijatá v mezích Stanov,
d) platit řádně a včas členské příspěvky,
e) neprodleně písemně informovat Předsedu o změnách svých zástupců v orgánech Spolku.

§ 35 odst. 2 písm. k) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů: Zastupitelstvu kraje je vyhrazeno rozhodovat o založení a rušení právnických osob, schvalovat jejich zakladatelské listiny, společenské smlouvy, zakládací smlouvy a stanovy, rozhodovat o účasti v již založených právnických osobách

Radě kraje se navrhuje

  • požádat o přidružené členství Středočeského kraje ve Spolku pro budování a implementaci sdílených open source nástrojů, z. s., IČO 05730732;
  • jmenuje delegátem Členské schůze Spolku pro budování a implementaci sdílených open source nástrojů, z. s., Ing. Tomáše Zmudu.

Harmonogram

  1. Vývojová rada Portálu PO na jednání 8. 12. 2022 souhlasila s implementací všech funkcionalit vyvinutých Středočeským kraje a nasazení do centrální produkční verze spolku BISON. Březen - duben 2023.
  2. SK bude testovat nové moduly, opravy chyb, napojení na IDM (identitity management; pokud již bude v provozu). Duben - květen 2023.
  3. Seznámení uživatelů s novinkami a školení ředitelů a zaměstnanců PO, kteří s portálem pracují. Červen 2023.
  4. Ruční přesun otevřených úkolů a aktivit do nové verze, nastavení stávající verze portálu jako "pouze pro čtení" a přechod na novou verzi. Červenec - srpen 2023.
  5. Nová verze poběží na serverech spolku BISON, zajištění smlouvy o podpoře (SLA).

Poplatek za přidružené členství ve spolku BISON je 1000 Kč/rok.

Aktualizováno uživatelem Tomáš Zmuda před asi 1 rok

  • % Hotovo změněn z 60 na 70
  • Stav změněn z V řešení (diskutuje se) na Čeká se na 3.osobu

ZK schválilo 30.1. žádost o vstupu od spolku BISON. Od té doby proběhly dvě vývojové rady, na té poslední 24.2. padla bohužel informace, že vývojáři BISON budou mít čas na implementaci našich změn až v květnu. Do té doby připravím plán migrace a školení, aby bylo možné v červenci a srpnu přejít na BISON verzi.

Aktualizováno uživatelem Tomáš Zmuda před 10 měsíc(ů)

  • % Hotovo změněn z 70 na 80

Právě probíhá implementace našich změn do centrální verze spolku BISON. Poté proběhne testovací migrace dat, příprava metodiky, školení a v průběhu srpna bychom rádi přešli na novou verzi portálu PO.
Portál OSPOD zatím zůstane stále v naší režii.

Aktualizováno uživatelem Tomáš Zmuda před 8 měsíc(ů)

  • Stav změněn z Čeká se na 3.osobu na V řešení (diskutuje se)
  • Předmět změněn z Portál příspěvkových organizací a portál OSPOD na Portál příspěvkových organizací - upgrade

Nová verze je vyvinuta spolkem BISON, právě probíhá testování ze strany KUSK, úprava metodiky, poté proběhne školení uživatelů a nasazení. BISON nám zároveň zaslal 2 návrhy smluv. Jedna řeší vývoj featur za 150k a druhá je na SLA na 6k měsíčně.

Aktualizováno uživatelem Tomáš Zmuda před 6 měsíc(ů)

Novinky v portálu PO jsem odprezentoval na poradě ředitelů SŠ 16. a 17. 10. Nasazení do provozu plánujeme od ledna 2024.

Také k dispozici: Atom PDF