Projekt

Obecné

Profil

Předběžná otázka #40090

uzavřený

Dotaz na výklad Stanov

Přidáno uživatelem Pavel Maňásek před více než 1 rok. Aktualizováno před více než 1 rok.

Stav:
Dokončen
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
Začátek:
23.07.2022
Uzavřít do:
02.08.2022
Spisová značka:
Datum podání:
24.07.2022

Popis

Ahoj,
mám poměrně akutní dotaz k realizaci schvalování kandidátních listin pro aktuální komunální volby.
Jedná se mi konkrétně o výklad pojmu osobnostní hlasování. Co se pod tímto pojmem máme představit? Tento pojem je použit ve Stanovávh v článku 6.: 6) Hlasování probíhá pokud možno elektronicky, korespondenčně a s prodlouženou dobou hlasování. Celostátní fórum a oblastní fóra hlasují tajně v osobnostních hlasováních a primárních volbách a kdykoliv o to některý člen požádá; volené orgány hlasují tajně pouze v případě, že by vyznačení jmen mohlo členy vystavit pronásledování kvůli prosazování politiky strany a orgán se na tom před hlasováním usnese.

V rámci procesu schvalování kandidátek jsme využili možnosti a kandidáty nominované až za lídra a čelo jsme schvalovali usnesením. V rámci tohoto usnesení byly předloženy různá kandidátky. Například:
a) na kandidátce byli všichni kandidáti do zastupitelstva včetně těch, kteří již byli odsouhlaseni v Primárních volbách,
ostatní kandidáti byli již všichni nezávislí kandidáti BEZPP, kteří nebyli nominováni Pirátskou stranou - Koaliční kandidátky
b) na kandidátce byli všichni kandidáti do zastupitelstva včetně těch, kteří již byli odsouhlaseni v Primárních volbách,
ostatní kandidáti byli již samí BEZPP kandidáti nominováni Pirátskou stranou
c) na kandidátce byli všichni kandidáti do zastupitelstva včetně těch, kteří již byli odsouhlaseni v Primárních volbách,
mezi ostatními kandidáty byli i členové Pirátů (jeden, dva)a všichni ostatní opět BEZPP nominováni Pirátskou stranou

Popisuji to raději takhle podrobně, kdy v tom byl rozdíl.

Každopádně spor vedeme o tom, da se takovéto hlasování o navrženém usnesení o doplnění kandidátky za již zvoleného lídra a čelo, považuje za OSOBNOSTNÍ hlasování či nikoliv. Právě podle toho se pak volí buď tajně nebo veřejně.

Vzhledem k tomu, že jsme byli nařčeni z porušování stanov v této věci, prosím o stanovisko rozhodčí komise a to čím dříve tím lépe.
Komunální volby se blíží a volby v celém Zlínském kraji jsou tímto ohroženy.

Předem děkuji za vyjádření.

Pavel Maňásek
předseda MS Zlín a místopředseda PKS ZLK


Související úkoly

související s rozhodčí komise - Dlouhodobý úkol #40088: Předběžné otázky řešené RK ve volebním období od r. 2021DokončenViktor Derka

Akce

Aktualizováno uživatelem Viktor Derka před více než 1 rok

Aktualizováno uživatelem Viktor Derka před více než 1 rok

  • Datum podání nastaven na 24.07.2022
  • Přiřazeno nastaven na Viktor Derka

Věc přiřazuji sobě.

Aktualizováno uživatelem Viktor Derka před více než 1 rok

  • Stav změněn z Nový na Dokončen

Otázka:

Považuje se hlasování o doplnění kandidátky dle § 8 odst. 6 Volebního řádu za osobnostní hlasování ve smyslu čl. 6 odst. 6 Stanov?

Odpověď:

Nejedná-li se o primární volby, pak hlasování kteréhokoliv orgánu o usnesení, jehož výstupem je vydání rozhodnutí ve věci organizačního obsazení určitého místa či míst v orgánech či obdobných uskupeních, na které se vztahuje působnost strany, nebo podpůrné rozhodování mající bezprostřední vliv na rozhodování o organizačním obsazení, je osobnostním hlasováním ve smyslu čl. 6 odst. 6 Stanov.

Odůvodnění:

V první řadě RK připomíná, že institut předběžné otázky neslouží k posuzování řádnosti konkrétních sporných situací vyvstalých v rámci běžného stranického provozu, ale k vyjasňování případných nejasností ve výkladu stranických předpisů či překlenutí existujících mezer v předpisech. Zde učiněné podání obsahuje abstraktní otázku zaměřenou na vyjasnění smyslu předpisu, ovšem argumentace konkrétní situací pokrývá téměř celý rozsah podání. RK proto zejména pro účely budoucích případných předběžných otázek uvádí, že na tuto otázku neodpovídá ve vazbě na konkrétní tazatelem vykreslenou situaci, kterou není zmocněna v rámci toho řízení jakkoli posuzovat, ale výlučně ve vazbě na abstraktně položenou výkladovou otázku.

Přejdeme-li k samotnému předmětu otázky, Stanovy stanovují povinnost tajného hlasování CF a oblastních fór u osobnostních hlasování a primárních voleb, popř. pokud o to požádá kterýkoliv člen daného fóra. Ustanovení je v případě osobnostního hlasování a primárních voleb zacíleno na zajištění svobody hlasování v personálních záležitostech. Stanovy samy o sobě pojem osobnostní hlasování nedefinují, pojem primární volby je zachycen v § 8 Volebního řádu, dle kterého se za primární volby považuje volební proces, do kterého se smí zapojit předem neomezená množina kandidátů splňujících předem stanovené podmínky kandidatury, a na jehož základě orgán zpravidla vybírá v rámci jednoho volebního aktu z větší množiny kandidátů. A contrario k této definici pak je nutné za osobnostní hlasování považovat kterékoliv hlasování v personálních záležitostech, které nesplňuje uvedené znaky primárních voleb, ovšem kde je výsledkem hlasování rovněž změna v organizačním obsazení určitého místa či míst ve stranickém orgánu či obdobném uskupení. Např. bude-li se jednat o výběr kandidátů z jakkoli předem uzavřené množiny kandidátů (kupř. je-li zařazení kandidátů do procesu volby plně odvislé od vůle hlasujícího orgánu).

Analogicky k výkladu RK podaného v řízení o předběžné otázce #24290 ( [[[https://redmine.pirati.cz/issues/24290]]] ) je ze osobnostní hlasování třeba označit rovněž podpůrné procesní rozhodování, které má bezprostřední vliv na samotné hlasování týkající se daného místa jako je např. rozhodování o nominaci kandidátů, neboť v těchto případech je zájem na svobodě rozhodování totožný jako v případě samotného hlasování o obsazení předmětného orgánu. Rovněž je za osobnostní hlasování nutné považovat jakékoliv typy personálních rozhodnutí spadajícího do působnosti určitého orgánu bez ohledu na to, zda se jedná o obsazování přímo stranických orgánů, nebo jiných uskupení (např. koaličních orgánů, kandidátních listin, vyjednávacích týmů atp.)

Postup dle § 8 odst. 6 Volebního řádu je proto nutné označit za osobnostní hlasování, neboť v daném postupu příslušné fórum nerozhoduje v primárních volbách, a tedy výběr nemusí probíhat z předem otevřené množiny kandidátů, ovšem výsledkem rozhodování je obsazení kandidátní listiny, která představuje uskupení osob, o jehož formaci rozhoduje příslušné fórum.

Také k dispozici: Atom PDF