Projekt

Obecné

Profil

Předběžná otázka #39892

uzavřený

Schvalování volební spolupráce

Přidáno uživatelem Vojtěch Pikal před více než 1 rok. Aktualizováno před více než 1 rok.

Stav:
Dokončen
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
Začátek:
30.06.2022
Uzavřít do:
Spisová značka:
Datum podání:
30.06.2022

Popis

Ahoj, měl bych poněkud rozsáhlejší dotaz, který asi měl přijít před dvěma měsíci, takže teď už bych to bral spíše jako akademické cvičení a náměty k legislativním změnám.

Základní otázka zní:
Kdo schvaluje volební spolupráci?

A to s ohledem na jednotlivé volby a jednotlivé druhy volební spolupráce dle VŘ, vzhledem k pravomocem vymezeným předsednictvům a fórum v OŘ, jednacím řádu celostátního fóra a stanovách.

(Nechce se mi tu úplně vkládat veškeré teoreticky relevantní předpisy, bo se to vzhledem třeba ke vkladům do kampaně a dělení pokladu může dotknout i PraH.)


Související úkoly

související s rozhodčí komise - Dlouhodobý úkol #40088: Předběžné otázky řešené RK ve volebním období od r. 2021DokončenViktor Derka

Akce

Aktualizováno uživatelem Viktor Derka před více než 1 rok

  • Přiřazeno nastaven na František Navrkal

Věc přiřazuji F. Navrkalovi.

Aktualizováno uživatelem Viktor Derka před více než 1 rok

Aktualizováno uživatelem František Navrkal před více než 1 rok

Otázka

Kdo schvaluje volební spolupráci?

Odpověď

V případě voleb do Poslanecké sněmovny volební spolupráci schvaluje celostátní fórum, pokud jde o vstup do koalice, jinak republikový výbor.

V ostatních případech záleží, jestli lze uzavření volební spolupráce považovat za volební rozhodnutí dle § 23c volebního řádu (tedy, že nemá vliv na kandidátní listinu ani program). Pokud nejde o volební rozhodnutí, může stačit jen schválení příslušným předsednictvem, tím ale není dotčena povinnost informovat o tomto záměru aspoň týden předem republikový výbor.

Pokud jde o volební rozhodnutí (třeba vstup do koalice), tak obecně volební spolupráci schvaluje v případě celostátních voleb celostátní fórum, jinak příslušné oblastní fórum (tj. to oblastní fórum, které sestavuje dle volebního řádu pro dané volby kandidátní listinu).

Konkrétně tedy (pokud jde o volební rozhodnutí):

  • V případě komunálních voleb tedy volební spolupráci schvaluje příslušné místní fórum, případně příslušné krajské fórum, pokud v daném místě žádné místní fórum nepůsobí.
  • V případě krajských voleb (a také voleb do zastupitelstva hlavního města Prahy) schvaluje volební spolupráci vždy příslušné krajské fórum.
  • V případě evropských a prezidentských voleb schvaluje volební spolupráci vždy celostátní fórum.
  • V případě sněmovních voleb schvaluje volební spolupráci republikový výbor, nejde-li o vstup strany do koalice, ten schvaluje celostátní fórum.
  • V případě voleb senátních spolupráci pro daný senátní obvod schvaluje příslušné krajské fórum (případně ve společném jednání všechna krajská fóra, do jejichž krajů zasahuje daný senátní obvod).

Odůvodnění

V případě sněmovních voleb volební řád výslovně stanovuje, že volební spolupráci schvaluje republikový výbor (§ 22 odst. 5), a jednací řád celostátního fóra rovněž výslovně stanovuje, že vstup České pirátské strany do koalice ve volbách do Poslanecké sněmovny schvaluje celostátní fórum (§ 45 pís. g).

Pro ostátní případy žádný předpis výslovně nestanovuje, kdo volební spolupráci schvaluje, ale organizační řád dává pravomoc činit volební rozhodnutí oblastním fórům (§ 22 písmeno c) a celostátní fórum má dle stanov „veškerou působnost, kterou stanovy neurčují jinému orgánu strany“ (čl. 8 odst. 6 písmeno d).

Co se týká zařazení schválení volební spolupráce jako volebního rozhodnutí (§ 23c VŘ), tak zde volíme volnější výklad. Teoreticky sice nemusí schválení volební spolupráce mít dopad na kandidátní listinu nebo volební program, nicméně typicky tento dopad má (nejčastěji uzavření volební koalice). V případě, že by šlo třeba jen o vzájemnou výpomoc v kampani, šlo by uvažovat i o tom, že stačí pouze schválení příslušným předsednictvem (§ 15a odst. 1 VŘ).

Aktualizováno uživatelem Viktor Derka před více než 1 rok

  • Stav změněn z Nový na Dokončen

Také k dispozici: Atom PDF