Projekt

Obecné

Profil

Podání #39052

uzavřený

Respekt je profi

Přidáno uživatelem Matěj Kubíček před asi 2 roky(ů). Aktualizováno před téměř 2 roky(ů).

Stav:
Dokončen
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
f~cen:koord
Začátek:
12.04.2022
Uzavřít do:
% Hotovo:

100%

Odhadovaná doba:

Popis

Prosím seznamte se s bodem Respekt je profi a dejte vědět, zda chcete implementovat cestu nováčka¨(https://drive.google.com/drive/folders/1N9rLbhKHdfRMLVPUguD7dFarLAOuxoW2?fbclid=IwAR3wGFLBlEXbNz1GFNhfQD1sn7qoceZXdNr4rP-bkcG8DLCAGXIyXo9-yWI) už teď, tak jak jí připravil Jakubův tým a nebo počkáme na chobotnici, což může být až za rok.

https://codimd.pirati.cz/po?edit

Pokud se Vám nějaké body líbí, napište tady do komentářů zda byste se jich chtěli chopit.

NĚKTERÉ BODY NEJSPÍŠ JEN PROHLÁSÍME ZA HOTOVÉ.

Děkuji,

Aktualizováno uživatelem Hana Pavlíčková před asi 2 roky(ů)

MSK - Já už z velké části podle toho jedu, vzhledem k tomu, že to pochází od nás. Ale v praxi to znamená velké množstí tabulek, ručního kopírování dat, hlídání, přepisování atd. A stejně ty tabulky PMSska nevyplnují,jak mají a nedávají mi vědět, jak mají a tak. A to zdaleka neposílám nějaké automatické emaily, které jsou v tom diagramu uvedeny. Za mne pokud by se přecházelo teď, tak to znamená hodně člověčí zbytečné admin. práce navíc - vytvoření tabulek, toho systému, aby to částečně nahrazovalo tu chobotnici. Ta práce by se mohla vložit do něčeho jiného (zapojování lidí do aktivit, funkčnost KETů, sbližování MSsek) a za rok (doufejme), by chobotnice mohla tuhle práci dělat za nás. Už ted mi přijde strašně neefektivní, že dělám práci, kterou by měl dělat systém - například, když je nový RegP v chobotnici, tak by mi měl jako KoDo přijít automatický email a nemusela bych nutít PMS, aby mi to dávali vědět. A k tomu si představte, že se to naučíte takhle v těch tabulkách, naučíte to PMS a za rok je to budete učit všechno znovu. Za mne takto. :-)

Aktualizováno uživatelem Líba Věříšová před téměř 2 roky(ů)

Já úplně nevím, jak tenhle proces uchopit jednoduše, efektivně a činnosti a procesy nebublovat, což si myslím, že se děje.
Nicméně nabízím naše poměrně dobře zpracované vzdělávací newslettery, se základními informacemi, které jsou rozdělené do témat.
Možná by mohly být součástí nejen naloďovacího procesu, ale mohli by se periodicky zasílat napříč členskou základnou....
Pokud by bylo žádoucí jim dát nějakou jinou formu, či kabátek, jsem k dispozici.
https://drive.google.com/drive/folders/1BdshEOp_607asfeOkR0HiOfVvmFl_9EH?usp=sharing

Aktualizováno uživatelem Jakub Dedek před téměř 2 roky(ů)

Kvůli dotazům zde vykopíruji ty body z Respekt je profi ze zápisu:

Cesta Nováčka: https://drive.google.com/drive/folders/1N9rLbhKHdfRMLVPUguD7dFarLAOuxoW2?usp=sharing

48 Procesy Naloďování: Doporučujeme určit konkrétní osobu (na úrovni místních či krajských sdružení), která bude spravovat a znát naloďovací proces a bude umět nasměrovat zájemce o členství k prvnímu kroku a dále až k okamžiku přiřazení dalšího průvodce - “buddyho”. (KOKS)

49 Procesy Naloďování: Doporučujeme zavést roli průvodce pro nováčky - “buddyho” - což by měl být zkušenější člen, klíčem k přiřazení buddyho nováčkovi jsou podobné zájmy. - V procesu, nicméně nemáme buddies.

50 Procesy Naloďování: Doporučujeme zavést naloďovací balíček. Jeho součástí by měly být.
fyzicky: stanovy, zásady týmové spolupráce, komunikační minimum, etický kodex, krajský jednací řád (má-li kraj), demokratické minimum, dlouhodobý program, organogram strany, přehled kontaktů (i lokálních), merch + tričko.
elektronicky - návody: jak si zřídit email, jak na Helios, jak na Fórum, jak na Zulip, jak na Wiki, jak na profil, nastavení newsletterů, jak řešit patologické jevy (brožura dobré praxe), struktura strany a jejich předpisů, https://wiki.pirati.cz/po/posadky, https://wiki.pirati.cz/po/paluby, https://wiki.pirati.cz/rules/start.

elektronicky: odkaz https://wiki.pirati.cz/po/navody/novacek kde by mělo být vše, co dostávají fyzicky. Taktéž odkaz na organizační řád, jednací řád celostátního fóra, seznam předpisů, aktuální volební program a seznam programových dokumentů, odkaz na seznam návodů, odkaz na fundraising, přehled kontaktů."- Kdo? Je v procesu nalodění v cestě nováčka. E-learning Davida Raušera. Wiki v Ostravě.

51 Procesy Naloďování: Doporučujeme, aby na začátku zájemci a zájemkyně vyplnili dotazník, kde mimo jiného představí své zájmy, možnosti a koníčky, také aby si vytvořili identitu a ověřili si ji. Dále doporučujeme, aby se zájemce či zájemkyně vždy domluvili se s členem či členkou příslušného předsednictva, aby formou rozhovoru u nich ověřili a potvrdili soulad se základními programovými cíli. Poté zájemci či zájemkyni představí kolektiv (na fóru, na schůzi), ověří jeho/její zájem a aktivity (úkoly) a přidělí průvodce (buddyho). - Ptá se na to nalodění. Schůze s KOKS? - Děje se to?

52 Procesy Naloďování: Doporučujeme, aby v následujícím kroku předsednictvo nabídlo zájemci/zájemkyni přihlášku (s doporučeným časovým odstupem půl roku od aktivního zapojení) a dalo k vyplnění programový a hodnotový dotazník s otevřenými otázkami. V návaznosti na dotazník je pozvalo na schůzi, představilo a případně provedlo grilování. Na základě toho, a případně s přihlédnutím na názor buddyho, poté veřejně hlasovalo o přijetí či nepřijetí, a své rozhodnutí odůvodnilo. - V cestě nováčka ok. Funguje to tak?

53 Procesy Naloďování: Doporučujeme v okamžik přijetí člena či členky a po zaplacení jeho/jejího příspěvku, aby dostal/a naloďovací balíček a buddy si ho s nim/ní prošel. Společně s naloďovacím balíčkem by měl/a dostat odkaz na kalendář dalších zaškolení, včetně centrálního úvodního školení, které by mělo probíhat alespoň 1x měsíčně. - Onboarding. Co je centrální úvodní školení? Je to v cestě nováčka. CÚš DLE KONSENTU: tím bylo míněno, že se všichni nováčci budou jednou za čas společně školit, aby se vyznali ve stranických procesech a zároveň by měli v rámci efektivity rovnou podstoupit vzdělávání o respektujícím chování. Cílem je poznávání nováčků mezi sebou a vytváření vazeb.

54 Procesy Naloďování: Doporučujeme, aby doprovázení nového člena či členky buddym pokračovalo i po obeznámení s naloďovacím balíčkem minimálně po dobu 2 měsíců. - Done. Až ke členství.

55 Procesy Naloďování: Doporučujeme, aby po 2 měsících po přijetí zaslal Personální odbor nováčkovi pravidelný vyhodnocovací dotazník, kde nováček zhodnotí, zaprvé, jestli ví vše, co má vědět. Zadruhé PO posbírá zpětnou vazbu k přijímacímu procesu za účelem jeho vylepšování. - Cesta nováčka, je to tam?

56 Procesy Naloďování: Doporučujeme, aby aktualizaci balíčku nováčka, návodů, úvodního školení a vyhodnocovacího dotazníku a hodnotového dotazníku prováděl Personální odbor. - Done.

57 Procesy Naloďování: Doporučujeme vypracovat pro předsednictva návod pro přijímání a návod pro odmítání členů a členek a RegP, včetně postupu co dělat, když je předsednictvo na pochybách. Doporučujeme těm, kteří jsou na pochybách, umožnit zdržet se hlasování či hlasování odložit. - Funguje v MsK. Je v balíčcích. LINK od Jakuba: https://drive.google.com/drive/folders/1xqt9qr7vSCQb6-4sFZq-cTiA96P97ulF?usp=sharing

Aktualizováno uživatelem Ivana Mrkvičková před téměř 2 roky(ů)

PaK - aktuálně to nemáme moc na kom vyzkoušet, protože se skoro nikdo nenaloďuje. Chápu tu snahu člověka co nejvíc začlenit a "vtáhnout do děje". Osobně se ale trošku obávám, že je to trošku složité, obsahuje to moc kroků a vyžaduje to jak po nováčkovi, tak to PMS/Buddym velké množství aktivity formálního charakteru, což by mohlo odradit jak nováčky, tak Buddyho. Přece jen do toho dávají svůj čas dobrovolnicky. Co vidím vyloženě jako krok mimo je to, že bych tiskla nějaké dokumenty a fyzicky je předávala - jsme přece strana proslulá digitalizací a tím, že internet je naše moře.

Aktualizováno uživatelem Vendula Svobodová před téměř 2 roky(ů)

JmK - přiřazení buddyho máme už v pravidlech, když někoho přijmeme https://forum.pirati.cz/viewtopic.php?f=436&t=38227.
48) Děláme my KoKS. Další dotazník bych už jim nedávala, my se jich na tohle všechno ptáme na první schůzce.
49) Buddyho přidělujeme až přijatým členům, v této fázi se snažíme lidi zapojit do aktivit, zároveň je ale taky necháme rozkoukat a na schůzce jim zdůrazňujeme, že když něco nebudou vědět, ať se ozvou KoKS.
50) Pro lidi, kteří dorazí osobně na schůzku, máme připravený merch a schéma podmínek členství. Všichni pak dostanou mailem manuál, kde je krok po kroku vysvětlené úplně všechno včetně prokliků do fóra, profilu apod.
51) Soulad s idejemi se ověřuje při schůzce RegP, kde předsednictvo, člen předsednictva položí několik otázek. Podobně se děje ještě před hlasováním o novém členovi, kdy i se zápisem proběhne finální grilovačka.
53) asi by bylo fajn, kdyby to probíhalo centrálně.

Aktualizováno uživatelem Barbora Knotová Vaicová před téměř 2 roky(ů)

SčK - buddy systém u nás funguje historicky, co jsem nastoupila, jen tomu tak neříkáme. Aktuálně máme problém s nízkým počtem Naloďujících se a nízkou chutí se zapojit směrem od členské základny. Když už se někdo aktivní najde, snažíme se energii směřovat jinam, než k nováčkům. To zůstává primárně mě a kontaktním osobám v MS.

Aktualizováno uživatelem Hana Černošová před téměř 2 roky(ů)

LBK
48/ Zastává KoKS, obzvlášť na malém kraji, nejlépe si to pohlídá jeden člověk.
49/ Senior buddy není dotažen, žádala jsem o jednoduchý manuál kroků, buddy mám nahlášeny.
50/ Naloďovací balíček zaveďte, tohle neobsáhnu..uchazečům předkládám po úspěšné schůzce prezentaci kraje, fcí, složení a odborů strany ... takový úvod, jak si zřídit to a to je aktuálně i s návody nabádám průběžně.
51/ Schůzky se dějí s KoKS, dotazník bych podala až po prvním prověření.
52/ Otevřené otázky, 2 sady, podává KS jako reakci na představení na fóru.
53/ Onboarding existuje ? Kalendář zaškolení - pokud se stanoví něco pevného, uvítám.
54/ I po započetí členství 2 m, dle potřeby.
55/ Sbíráme data, nováček nebude nadšen z dalšího formuláře.

Aktualizováno uživatelem David Raušer před téměř 2 roky(ů)

PHA - Cestu nováčka v podstatě ve stejné podobě používáme v Praze už nyní. Za mě bych nečekal na Chobotnici.
Co se týče dalších bodů, tak za Prahu nabízíme pomoc s jakýmikoliv bude potřeba pomoci. Nemáme žádné preferované.

Aktualizováno uživatelem Monika Kuncová před téměř 2 roky(ů)

SčK - u nás řeší Barča a ta se již vyjádřila

Aktualizováno uživatelem Zuzana Petrůvová před téměř 2 roky(ů)

Nemám, co bych za sebe doplnila.

Aktualizováno uživatelem Karolína Šteflíčková před téměř 2 roky(ů)

PlK

48)Dělám já, já jsem ten první člověk, který kontaktuje a provádí nového zájemce celým procesem až ke schůzce s předsednictvem a poté i tím, jak se stát členem, případně RegP
49) co se týče buddy, tak momentálně se mi nikdo nenaloďuje tudíž nemám na kom zkoušet.
50) tohle je za mě absolutně super a určitě bych to ráda zavedla.. u nás v kraji se nic podobného do teď nedělalo pokud vím, alespoň mi to nebylo od předchozího koordinátora předáno a jsem rozhodně za to i u nás začít aplikovat.
K ostatním bodům nemám co dodat, líbí se mi

Aktualizováno uživatelem Nikola Mrázová před téměř 2 roky(ů)

již jsem doplnila v rámci diskuze. Více nemám, co dodat. Konzultováno s Klárkou.

Aktualizováno uživatelem Eliška Holšánová před téměř 2 roky(ů)

ZlK - nastavujeme teď proces zapojování nováčků nově s Hedvikou a postupujeme podle návodu od Jakuba, líbí se nám. Do teď to u nás v kraji moc nefungovalo, respektive zapojování lidí se neřešilo moc systematicky ani důsledně a to bychom rády vylepšily. Buddy program zatím nemáme, až nastavíme základní procesy, tak na tom zkusíme zapracovat. Minimálně v obcích, kde se moc fyzicky nepohybujeme, by byl buddy skvělý.

Aktualizováno uživatelem Michal Langer před téměř 2 roky(ů)

OLK - vyjádřil jsem se na callu PO, žádné další připomínky nemáme

Aktualizováno uživatelem Barbora Pokorná před téměř 2 roky(ů)

VYS - žádné další připomínky nemáme

Aktualizováno uživatelem Hedvika Dřevojánková před téměř 2 roky(ů)

nastavujeme procesy po vzoru MSK, aktualne upravuju vzorove maily, seznamujeme s praci s tabulkami MSka

Aktualizováno uživatelem Markéta Marková před téměř 2 roky(ů)

  • % Hotovo změněn z 0 na 100
  • Stav změněn z Nový na Dokončen

Také k dispozici: Atom PDF