Projekt

Obecné

Profil

Předběžná otázka #38448

uzavřený

Volba vs. usnášení většinou členů

Přidáno uživatelem Bára Soukupová před asi 2 roky(ů). Aktualizováno před téměř 2 roky(ů).

Stav:
Dokončen
Priorita:
Normální
Začátek:
02.02.2022
Uzavřít do:
Spisová značka:
Datum podání:
03.02.2022

Popis

Vážená rozhodčí komise,

ráda bych se zeptala na výklad čl. 6, odst. 4 Stanov:

(4) Orgány se usnášejí většinou všech svých členů. V řádně oznámeném hlasování se usnášejí většinou přítomných, komise případně jinak, stanoví-li tak předpis nebo na jeho základě a v jeho mezích jejich jednací řád. ...

Jednací řád CF poměrně důsledně rozlišuje mezi usnášením a volbou, oboje jasně definuje hned § 1:

§ 1 Cíl jednání celostátního fóra
Cílem jednání celostátního fóra je rozhodovat v jeho působnosti

a) usnesením, které vybírá z předložených návrhů usnesení, nebo
b) volbou, ve které vybírá z navržených kandidátů.

Má otázka směřuje k tomu, zda se čl. 6, odst. 4 Stanov vztahuje pouze na usnášení (čemuž odpovídá použité názvosloví) nebo na veškeré rozhodování - tedy usnášení i volbu.

Tuto otázku pokládám proto, aby bylo jasné, jestli skutečně všechny orgány použité volební systémy musí obsahovat prvek nadpoloviční shody (většinou realizovanou skrz 1. kolo volby, tzv. přijatelnost).

Domnívám se totiž, že jednak taková podmínka nemá vždy jednoznačně pozitivní účinek, jednak také to, že přijatelnost v prvním kole nelze považovat za usnesení většinou členů ve smyslu, jak to chápou stanovy.

Ve svém důsledku lze moji otázku zjednodušit na dotaz, zda si mohou orgány strany schválit takový jednací řád, který pro volbu nepožaduje nutnost 1. kola - přijatelnosti.

Děkuji!


Související úkoly

související s rozhodčí komise - Dlouhodobý úkol #40088: Předběžné otázky řešené RK ve volebním období od r. 2021DokončenViktor Derka

Akce

Aktualizováno uživatelem Viktor Derka před asi 2 roky(ů)

  • Datum podání nastaven na 03.02.2022
  • Přiřazeno nastaven na Tomáš Pastirčák

Přiřazuji věc T. Pastirčákovi.

Aktualizováno uživatelem Viktor Derka před téměř 2 roky(ů)

Aktualizováno uživatelem Tomáš Pastirčák před téměř 2 roky(ů)

  • Stav změněn z Nový na Dokončen

Otázka č. 1:
Vztahuje se článek 6 odst. 4 Stanov pouze na usnášení, nebo na veškeré rozhodování – tedy usnášení i volbu?

Otázka č. 2:
Mohou si orgány strany schválit takový jednací řád, který pro volbu nepožaduje nutnost 1. kola – přijatelnosti?

Odpověď na otázku č. 1:
Článek 6 odst. 4 Stanov se vztahuje na usnášení i volbu.

Odpověď na otázku č. 2:
Tato část předběžné otázky se postupem dle § 11 odst. 3 Jednacího řádu rozhodčí komise odkládá.

Odůvodnění odpovědi č. 1:
Článek 6 Stanov specifikuje obecné zásady, jedná se zde tedy o usnášení v širším slova smyslu zahrnujícím přijetí jakéhokoliv rozhodnutí. Pokud by tomu tak nebylo, došlo by k absurdní situaci, kdy by podmínky volby nebyly ve Stanovách nijak upraveny. Odpovídající ustanovení jednacího řádu CF (§12 odst. 2) při ustanovení o většinové podpoře v poznámce pod čarou odkazuje v ustanovení právě na čl. 6 odst. 4 Stanov. Ke stejnému závěru vedlo také řešení předběžné otázky č. #23850, kde v bodě IV odůvodnění řešitel dovozuje nutnost získání podpory nadpoloviční většiny hlasujících členů.

Odůvodnění odpovědi č. 2:
Možnost schválení vlastního jednacího řádu je zcela jednoznačně dána čl. 6 odst. 1 Stanov. Parametry, která oblastní fóra nemohou v rámci primárních voleb změnit, byly již rozhodnuty v předběžné otázce #23850, zejména pak odkazuji na bod IV odůvodnění otázky A1, který jednoznačně vykládá, které parametry primárních voleb si oblastní fóra změnit nemohou. Rozhodčí komise tedy konstatuje, že oblastním fóra si mohou schválit takový jednací řád, který nutnost 1. kola nevyžaduje, ale podmínka přijatelnosti musí být zachována. Příkladem takového jednokolového systému je volba, při které je zároveň určena jak přijatelnost, tak preference kandidátů, tedy například systém jednoho přenosného hlasu. Pro takový volební systém nicméně v současné době neexistuje technické řešení na systémech strany.

Také k dispozici: Atom PDF