Projekt

Obecné

Profil

Návrh #38347

uzavřený

Žádost KS Praha o příspěvek na volby do komunálu a do ZHMP v roce 2022

Přidáno uživatelem Daniel Mazur před více než 2 roky(ů). Aktualizováno před více než 1 rok.

Stav:
Dokončen
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
-
Cílová verze:
-
Začátek:
24.01.2022
Uzavřít do:
% Hotovo:

100%

Odhadovaná doba:

Popis

Ahoj předsednictvo,
dávám ke schválení níže uvedenou depeši Republikovému předsednictvu.
Dan
Návrh usnesení:
"
Předsednictvo KS Praha schvaluje žádost o příspěvek na volby do komunálu a do ZHMP 2022 v níže uvedeném znění.

Vážený pane předsedo, vážené místopředsedkyně, vážení místopředsedové,

volby do zastupitelstev obcí a na Magistrát hl. m. Prahy jsou jednou s hlavních aktivit strany v roce 2022. Výsledek sněmovních voleb roku 2021 pro Piráty výrazně snížil objemy financí na všech úrovních strany pro další 4 roky.

Předchozí Republikové předsednictvo do návrhu rozpočtu strany na rok 2022, který byl hlasovaný a schválený Republikovým výborem, nezařadilo alokace příspěvků jednotlivým krajským sdružením na volby v roce 2022. V rámci projednávání byla pouze identifikovaná částka 6 milionů Kč pro tyto volby (netýká se podpor senátních kandidatur, pouze komunálu a „kraje“ hl. m. Praha) s tím, že rozhodnutí o jejím rozdělení bude učiněno až po volbách nového Republikového předsednictva.

Předsednictvo KS hl. m. Praha tímto vás, Republikové předsednictvo, žádá o přednostní projednání rozdělení této rezervy a zároveň žádá o příspěvky do volebního rozpočtu KS Praha:

  1. 1 250 000 Kč jako přímou podporu kampaně pro volby do Zastupitelstva hl. m. Prahy (ZHMP), a
  2. 1 000 000 Kč jako příspěvek na podporu komunálních kampaní na radnice pražských městských částí.

Úhrnem tedy žádáme o 2 250 000 Kč do rozpočtu KS Praha k využití pro volební kampaň na území hl. m. Prahy.

Zdůvodnění výše požadovaného příspěvku:
Uvědomujeme si, že podporu komunálních kampaní, tedy do zastupitelstev obcí, statutárních měst a městských částí, nelze přímo srovnávat s podporou kampaně do zastupitelstva krajského, kterým je pro tyto účely ZHMP. Z počtu mandátů v krajích plynou straně příjmy v následujícím volebním období, zatímco příspěvek na komunální kampaně je finančně čistým nákladem. Pro vyčlenění části rozpočtu na kraj proti rozpočtu na komunál proto nelze stanovit univerzálně spravedlivé pravidlo.

  1. V roce 2020 byly náklady krajských kampaní a volebního štábu 5,9 milionu Kč. Z toho připadalo v průměru asi 450 tisíc Kč na každý kraj a dále šel 1 milion na činnost volebního štábu a když asi třetinu z toho stáli fundraiseři, kteří mají v roce 2022 samostatnou centrální rozpočtovou položku, a cca 650 tisíc Kč šlo na koordinaci kampaní. Centrální koordinace kampaní komunálních v roce 2022 bude představovat podstatně menší objem práce a peněz. Naopak takový náklad bude mít koordinace v rámci hl. m. Prahy – vedle Magistrátu pojedou kampaně na alespoň 20 samostatných radnic. Obálka těch dvou částí – příspěvek kraji a koordinace kampaní – je na 1,1 milionu Kč. Částku 1,25 milionu Kč žádáme vzhledem k tomu, že je Praha na počet trvale hlášených obyvatel druhým největším krajem (1,3 milionu obyvatel proti průměru 750 tisícům obyvatel na kraj).
  2. Rozdělení částky 4,75 milionu Kč, která zbude po vyčlenění alokace na ZHMP dle bodu 1, mezi jednotlivé komunální kampaně by mělo vážit počty radnic, volební potenciál na každé z nich a kolik zastupitelů bude z řad členů Pirátů. Vzhledem k tomu, že v Praze máme 16 MS a očekáváme kampaně do více než 20 zastupitelstev, čímž i na úrovni městských částí pokryjeme 85% obyvatel, žádáme o celý 1 milion korun jako příspěvek na komunální kampaně na území hl. m. Prahy.

Závěrem bychom rádi dodali, že rozdělení financí vzešlých z voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR tak, jak bylo schváleno RV, porušuje §4 Hospodářského předpisu ke koaliční smlouvě, a tím snižuje příjmy KS Praha řádově o milion korun ročně !

Předseda KS Praha a zároveň zástupce KF Praha v Republikovém výboru se rozhodl nevynucovat dodržení tohoto předpisu v době schvalování rozpočtu strany pro rok 2022, protože věc měla potenciál ještě více a dramaticky zhoršit vnitrostranickou atmosféru – vždyť jen z PHA, SčK a ÚsK vzešli poslanci, příjem ostatních krajů by se ještě více propadl. Zároveň ale cítíme povinnost žádat o solidaritu ostatních sdružení strany a o zohlednění tohoto našeho smírčího pohledu při směřování podpory na volby v roce 2022. Pokud bude naše žádost vyslyšena, bude to také jediná kompenzace, kterou budeme místo dodržení výše uvedeného předpisu za KS Praha žádat.

S přátelským pozdravem za Předsednictvo KS Praha
Daniel Mazur
"


Související úkoly

související s Republikové předsednictvo - Podání #38360: Žádost KS Praha o příspěvek na volbyDokončenDaniel Mazur25.01.2022

Akce

Aktualizováno uživatelem Daniel Mazur před více než 2 roky(ů)

  • Soukromý změněn z Ne na Ano

Aktualizováno uživatelem Daniel Mazur před více než 2 roky(ů)

Jsem PRO.

Aktualizováno uživatelem Bára Soukupová před více než 2 roky(ů)

PRO

Aktualizováno uživatelem Honza Hora před více než 2 roky(ů)

Pro

Aktualizováno uživatelem Ondřej Chrást před více než 2 roky(ů)

pro

Aktualizováno uživatelem Zuzana Freitas Lopesová před více než 2 roky(ů)

Pro

Aktualizováno uživatelem Daniel Mazur před více než 2 roky(ů)

  • % Hotovo změněn z 0 na 50
  • Stav změněn z Nový na V řešení (diskutuje se)

Uzavírám hlasování:
Pro 5
Proti/Zdrželi se/Nehlasovali 0.
Usnesení bylo přijato. Jdu dopis přenést do podatelny RP. :)
Děkuji, Dan

Aktualizováno uživatelem Daniel Mazur před více než 2 roky(ů)

  • Soukromý změněn z Ano na Ne

Aktualizováno uživatelem Bára Soukupová před asi 2 roky(ů)

  • související s Podání #38360: Žádost KS Praha o příspěvek na volby přidán

Aktualizováno uživatelem Jiří Belšán před více než 1 rok

  • % Hotovo změněn z 50 na 100
  • Stav změněn z V řešení (diskutuje se) na Dokončen

Také k dispozici: Atom PDF