Projekt

Obecné

Profil

Předběžná otázka #37691

uzavřený

Otázka výkladu stanov

Přidáno uživatelem Jan Prokop před více než 2 roky(ů). Aktualizováno před více než 2 roky(ů).

Stav:
Dokončen
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
Začátek:
22.11.2021
Uzavřít do:
Spisová značka:
Datum podání:
22.11.2021

Popis

Dle stanov místní předsednictvo c) plní usnesení oblastního fóra, přijímá nové členy
Nikde ve stanovách není psáno, že předsednictvo musí mít podepsané nda. A bez nda se nedostane do systému, kde může ověřit identitu budoucího registrovaného příznivce. Předsednictvo dle mého názoru mělo by mít možnost tuto úlohu dělat pouze na základě zákona o zpracování osobních údajů. (GDPR)
Mohli byste mi to prosím potvrdit nebo vyvrátit?
Děkuji
Jan Prokop


Související úkoly

související s rozhodčí komise - Dlouhodobý úkol #40088: Předběžné otázky řešené RK ve volebním období od r. 2021DokončenViktor Derka

Akce

Aktualizováno uživatelem Viktor Derka před více než 2 roky(ů)

  • Datum podání nastaven na 22.11.2021
  • Přiřazeno nastaven na Viktor Derka

Věc přiřazuji sobě.

Aktualizováno uživatelem Viktor Derka před více než 2 roky(ů)

Dne 28.11.2021 přijala RK k otázce následující usnesení:

Otázka: Jak má konat PMS v činnosti vyplývající ze stanov (přijímání nových členů), pokud mu není udělen přístup do systému, kde jde potencionální nový člen ověřit?

Předběžná otázka se odkládá.

Odůvodnění:

Dle JdŘ RK §13 odst. 3 zpravodaj navrhne odložit předběžnou otázku, nesměřuje-li do výkladu předpisu. Předložená otázka nesměřuje do výkladu žádného konkrétního ustanovení, naopak usiluje o poskytnutí odpovědi na konkrétní právně relevantní situaci. Ptá-li se tazatel, jak má postupovat, pak nemůže RK poskytnout odpověď, neboť její rolí je výklad stranických předpisů, ne zodpovídání právních dotazů na vnitrostranické právo. Pokud je podatel přesvědčen, že mu institucionální nastavení brání ve výkonu svých povinností dle § 2 odst. 2 PCP, jsou k jeho procesní obraně určeny jiné prostředky, zde zejm. řízení o stížnosti dle § 10 a násl. RŘ.

Na okraj je možné dodat, že ve vnitrostranických předpisech není upravena povinnost členů oblastních předsednictev uzavřít dohodu o mlčenlivosti (tzv. NDA). Členové předsednictev mimoto zastupují stranu jakožto členové orgánů nezapsaní do veřejného rejstříku právnickou osobu dle § 166 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, a proto na ně plně dopadají při výkonu funkce člena oblastního předsednictva obecného nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), resp. zákona č. 110/2019 Sb., o zpracování osobních údajů. Poruší-li člen oblastního předsednictva povinnosti z těchto předpisů vyplývající, odpovídá pak straně za veškerou způsobenou škodu.

Aktualizováno uživatelem Viktor Derka před více než 2 roky(ů)

  • Stav změněn z Nový na Dokončen

Aktualizováno uživatelem Viktor Derka před téměř 2 roky(ů)

Také k dispozici: Atom PDF