Projekt

Obecné

Profil

Podání #37540

otevřený

ŠKOLSTVÍ - Hodnocení programového bodu 2018 - 2022

Přidáno uživatelem Pavlína Polášková před více než 2 roky(ů).

Stav:
Nový
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
-
Začátek:
04.11.2021
Uzavřít do:
% Hotovo:

0%

Odhadovaná doba:

Popis

1) Financování škol, jejich provoz a výběrová řízení

  • Náš školský program byl z velké části závislý na tom, abychom byli v radě obvodu a mohli realizovat naše návrhy, což samozřejmě šlo velmi špatně. Snažili jsme se v jednání na zastupitelstvu a ve školské komisi přesto prosadit některé naše body, případně podpořit návrhy, které odpovídaly našemu programu. V obvodu došlo k navýšení finančních prostředků do oprav škol, pasportizaci jednotlivých školních budov a stavu jejich okolí. Školy a školy jsou postupně opravovány, což vnímáme jako správné a velmi důležité. Stěžejním bodem našeho programu je a stále bude transparentnost výběru ředitelů škol. Je vidět, že volba ředitele je zásadní pro směřování školy. V posledních volebních obdobích byli jmenování ředitelé často na politickou zakázku – známí radních, bez vítězství v konkurzních řízeních, nebo byl prodloužen kontrakt členu politické strany bez konkurzu, zatímco člen konkurenční politické strany i přes vítězství v konkurzu nebyl jmenován nebo bylo jeho jmenování schválně obstruováno (v tomto případě jsme aktivně zasahovali a snažili se podpořit jmenování takového ředitele podpořit, což se nakonec i povedlo). V případě jmenování špatného kandidáta pak škola často ztrácí na své dlouhodobé prestiži, kvalitních pedagogických výstupech, ze školy postupně odcházejí kvalitní pedagogičtí pracovníci i děti. Ve výjimečných případech dokonce muselo dojít k odvolání jmenovaného ředitele.

V celostátním měřítku jsme spolupracovali na tvorbě či schválení vyhlášek a zákonů, které podporují náš školský program. Ve výběrových komisích je nově navíc členem další odborník z ČŠI – zmenšila se tak role často zaujatých radních. Podpořili jsme úpravu zákona o pedagogických pracovnících, aby ve školách mohli učit odborníci z praxe. Podporujeme navýšení platů učitelů i nepedagogických pracovníků, navýšení dalších finančních prostředků pro školy – např. počítačovou techniku v loňském roce, zkvalitnění dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků, snížení administrativní zátěže ve školách.
V rámci města Ostravy pracujeme na zkvalitnění školského stravování, zlepšení kariérního poradenství, podporujeme talentované děti a spolupráci mezi vysokými, středními a základními školami ve městě.
2) Vysokoškolská příprava učitelů, další vzdělávání a spolupráce škol

3) Škola jako živý organismus
4) Méně byrokracie pro školy

Žádné položky

Také k dispozici: Atom PDF