Projekt

Obecné

Profil

Podání #37539

uzavřený

OTEVŘENÁ RADNICE - Hodnocení programového bodu 2018 - 2022

Přidáno uživatelem Pavlína Polášková před více než 2 roky(ů). Aktualizováno před více než 2 roky(ů).

Stav:
Dokončen
Priorita:
Normální
Začátek:
04.11.2021
Uzavřít do:
% Hotovo:

0%

Odhadovaná doba:

Popis

1) Web

  • Po volbách vznikla na radnici komise pro otevřenou radnici, informační technologie a vztahy s veřejností, kde jsme iniciovali přepsání některých částí webových stránek či doplnění informací nebo její aktualizaci. Výsledkem: byl zadán podnět na úředníky na aktualizaci a zlidštění stránek. Díky MMO byl změněn i vizuál webových stránek a to ve všech obvodech Ostravy. 2) Klikací rozpočet
  • Není politická vůle prosadit. Zkoušeli jsme přes komisi pro otevřenou radnici, dále jsem to diskutovali i při osobním setkání se starostou.

3) 106/1999 Sb. Zákon o svobodném přístupu k informacím

  • Několikrát jsme upozorňovali městský obvod, že nezveřejňuje 106 dle zákona ve strojově čitelném formátu, na základě našich upomínek radnice začala zveřejňovat vše ve strojově čitelném formátu. Radnice stále nezveřejňuje kompletní odpovědi i s přílohami, několikrát jsme na tu upozorňovali – na kontrolním výboru, komisi pro otevřenou radnici i e-mailem na tajemníka.

4) Webová stránka čistota.ovajih.cz

  • Tabulky, ze kterých bude hned jasné, jak se daří pracovat s podněty, nejsou, ale v současnosti lze jasně z jednotlivých případů zjistit, v jakém je stavu a kdo jej zpracovává. Rozvoj čistota.ovajih budeme ještě v průběhu tohoto mandátu řešit. Možnost pro občany jak sdělit své nápady na rozvoj aplikace není a ani jsme doposud neřešili.

5) Zasedání zastupitelstva - materiály online, živý přenos, členění záznamu

  • Materiály k zasedání zastupitelstva jsou již online na webových stránkách díky naší intervenci a není tedy nutné chodit na radnici k vyzvednutí fyzických kopií. Poté se nám podařilo prosadit i streamování zasedání zastupitelstva. Radnice zveřejňovala na svém youtubovém kanále záznam bez rozčlenění na jednotlivé body. Michal Breškovec jim ručně do komentářů vypisoval časy, kdy začíná nový bod. Na základě téhle naši intervence a apelu na zastupitelstvu to začali dělat sami. Zveřejňování pouze zvukového záznamu jsme neřešili, kompletní video se zvukem považujeme za dostatečné.

6) Jednání komisí a výborů-zveřejnění zápisů z komisí a výborů v anonymizované a strojově čitelné verzi na webu obvodu.
Na první komisi pro otevřenou radnici jsme hlasovali o doporučení radě městského obvodu zveřejňovat zápisy z jednání komisí a výborů. Tento návrh nebyl přijat 2 byli PRO, 5 členů PROTI. Poté jsme se ještě několikrát v různých komisích snažili o zveřejnění, ale není vůle vedení obvodu a tedy zveřejňování těchto zápisů na webu obvodu není možné.

7) Krizové situace-mobilní rozhlas
Tento způsob komunikace zatím nebyl prosazen. Probírali jsme na to komisi pro otevřenou radnici. Budeme usilovat v následujícím volebním období, aby Ostrava-Jih se zapojila do mobilního rozhlasu, která tuto funkci má. V obzvláště vážných případech mají nějakou takovou možnosti složky IZS.

8) Komunikace s občany-zapojíme občany do rozhodovacích a plánovacích procesů. Budeme pořádat setkání k různým problematikám a plánům. Chceme, aby se občané aktivně podíleli na rozvoji obvodu. Občané a spolky budou mít své zastoupení v komisích a pracovních skupinách, které zpracovávají podklady pro jednání rady nebo zasedání zastupitelstva.
Téma zapojování občanů do rozhodovacích a plánovacích procesů se s námi táhne prakticky celý náš mandát. U všech záležitostí kontroverznějšího řádu jsme vybízeli zapojení občanů, aby měli možnost se vyjádřit. Ať už to byly záležitosti kolem petic, strategického plánu či větších investic nebo prodejů. Roznášeli jsme anonymní oznámení do lokalit, kde probíhaly prodeje pozemků, aby o tom občané věděli a mohli se přijít k tomu vyjádřit na zastupitelstvo. Na základě reakcí občanů tohle mělo velmi pozitivní dopad. Kritizujeme nízkou informovanost o záležitostech, které řešíme na zastupitelstvu v Jižních listech.
Co se týče zapojení občanů a spolků do komisí a pracovních skupin, tak na základě zkušeností z nabytého mandátu zastupitele je tohle nerealizovatelné. Nejblíže, co jsme k tomu učinili bylo, že jsme měli na některé pozice - kontrolní výbor a komisi pro sport výběrové řízení a podařilo se nám zapojit “aktivního občana z Družstva”.

9) Open data
Z opozice není realizovatelné. Bavíme se jen o některých málo oblastech, kde se s námi bavit chtějí - například informace o zimní údržbě.

10) Dostupné služby e-governmentu
Díky intervenci Magistrátu a taky státu a právu na digitální službu se tyto věci posouvají kupředu. Mohou se nyní posílat elektronicky například žádosti o dotace. Co se týče datových schránek, elektronických OP, ale i trochu Portála občana, tak se povědomí napříč společnosti posunulo, ale bez našeho přičinění - nijak výrazně jsme se na propagaci těchto služeb nepodíleli.

11) Portál občana
Radnice se zapojí do rozvoje portálu. Spustíme v něm základní formuláře – žádost o vystavení volebního průkazu, nahlášení psa, znečištění životního prostřední atd. Zveřejníme nadstandardní počet informací a návody na řešení různých životních situací od svatby až po změnu trvalého bydliště.
Radnice ani zatím Magistrát města Ostravy se do Portálu občana nezapojila. Řeší se to hodně na KETu IT. Pro elektronické formuláře má Ostrava vlastní systém.

12) Zapojíme se do projektu otevřená města
V komisi pro otevřenou radnici jsme to téma naťukli, ale nebyl zájem.

13) Dovnitř´-motivace zaměstnanců, zefektivnění procesů
Není realizovatelné z opozice.

Aktualizováno uživatelem Gabriela Macečková před více než 2 roky(ů)

  • Stav změněn z Nový na Dokončen

Také k dispozici: Atom PDF