Projekt

Obecné

Profil

Úkol #37521

otevřený

SOCIÁLNÍ PROBLEMATIKA - Hodnocení programového bodu 2018-2022

Přidáno uživatelem Michal Breškovec před více než 2 roky(ů). Aktualizováno před více než 2 roky(ů).

Stav:
V řešení (diskutuje se)
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
Cílová verze:
-
Začátek:
02.11.2021
Uzavřít do:
30.11.2021 (více než 2 roky(ů) pozdě)
% Hotovo:

50%

Odhadovaná doba:
Smlouva:

Popis

GARANT - Romana Körösi a Michal Breškovec
Sociální problematika seniorů a hendikepovaných (https://ostrava.pirati.cz/program/jih2018/socialni-problematika/)

Senior express
Stárnutí obyvatelstva
Bezbariérovost
Práce s neziskovými organizacemi

Aktualizováno uživatelem Michal Breškovec před více než 2 roky(ů)

  • % Hotovo změněn z 0 na 50

Hodnocení jednotlivých bodů

Senior expres

I přes usilovnou snahu (například se nám podařilo získat data o počtu občanů nad 60 a 65 let a počet držitelů průkazů ZTP a ZTP/P, které nám ÚMOb nemohl nebo nechtěl poskytnout, opakovaně jsme téma Senior Expresu otevírali na ZMOb a v Sociální komisi), se žádné změny v Senior Expresu prosadit nepodařilo - rada obvodu záměr snížit věkovou hranici klientů nepodporuje a jako důvod uvádí vysokou finanční náročnost. I v sociální komisi je k této otázce negativní stanovisko s argumentem, že je možné použít i alternativní, podobné služby, kdy držitelé průkazů ZTP a ZTP/P (respektive osoby se stanoveným stupněm závislosti) pobírají na tyto služby příspěvek.

Zakázka na Senior Expres se naposledy vypsala na období 2020 -2022 za částku 8 925 620 Kč s odhadem 6000 klientů ve věku nad 77 let.

Aktuálně žije (údaj z roku 2019) v městském obvodě Ostrava-Jih ve věku od 60 let 25721 občanů, 65 let 19101 občanů (info z materiálu rady OPR/ZMOb/0012/19 - Návrh na zřízení příspěvkové organizace s názvem "Centrum sociálních služeb Jih, příspěvková organizace").

K listopadu 2018 bylo v obvodu 1738 držitelů průkazu ZTP a 1020 držitelů průkazu ZTP/P (informace získaná z MPSV).

Podle informace ze Sociální komise z 04. 02. 2019 bylo vydáno cca 1300.

V roce 2019 měla služba k dispozici 3 vozy a v průměru absolvovala kolem 900 jízd měsíčně s náklady kolem 250 000 Kč vč. DPH měsíčně.

Ačkoliv se nám tedy nepodařilo dosáhnou předsevzatých výsledků, získaly jsme důležité informace nezbytné, pro lepší naplánování rozvoje služby Senior Expres ve volebním programu pro komunální volby 2022.

Stárnutí obyvatelstva

Veškeré problémy v oblasti péče pro seniory překryla pandemie Covidu-19. Nicméně v oblasti DPS došlo k několika revitalizačním projektům, celková situace se však příliš nezlepšila a vzhledem k jasnému trendu stárnutí obyvatelstva v našem nejlidnatějším obvodu je nezbytné navýšení ubytovacích kapacit DPS a bezbariérových bytů.

Bezbariérovost

Přímo v našem obvodě působí Ostravská organizace vozíčkářů, která se, mimo jiné, zabývá i aktivním mapováním přístupností objektů, zastávek atd. pro hendikepované osoby. Tyto informace pak vkládá do Mapy přístupnosti na mapovém portálu SMO (viz: https://mapy.ostrava.cz/mapa-pristupnosti/mapa/). Užší spoluprací s touto organizací a lepším financováním by bylo možné připravit kvalitní podklady pro zlepšení situace s bezbarierovostí našeho obvodu.

Práce s neziskovými organizacemi

Sociální oblast považujeme z pohledu dotací městského obvodu za podfinancovanou - což je o to závažnější problém, že Ostrava-Jih je hlavně rezidenční oblast a nejlidnatější obvod Ostravy, čili právě u nás je kvalitní fungování sociálních služeb nejdůležitější.

Naštěstí sociální služby mají zájem v našem obvodě působit. Potýkají se však i s problémy, jako nejvýznamnější považujeme nedostatečnou nabídku vhodných prostorů, kde by mohly působit.

Za významný úspěch Pirátů na Jihu lze považovat podporu projektu Domova pro zdravotně postižené, připravovaný organizací MIKASA.

Můžeme si také připsat částečný úspěch s možností lepší medializace sociálních služeb působících na Jihu.

Aktualizováno uživatelem Michal Breškovec před více než 2 roky(ů)

  • Stav změněn z Nový na V řešení (diskutuje se)

Také k dispozici: Atom PDF