Projekt

Obecné

Profil

Podání #36910

uzavřený

Vize mise

Přidáno uživatelem Matěj Kubíček před více než 2 roky(ů). Aktualizováno před více než 2 roky(ů).

Stav:
Dokončen
Priorita:
Urgentní
Přiřazeno:
f~cen:koord
Začátek:
04.08.2021
Uzavřít do:
% Hotovo:

100%

Odhadovaná doba:

Popis

Ahoj,

prosím o návrhy či podporu již navržených naší společné vize a mise, dle poslední porady KOKS:

Termín do 17.8.2021.

Vize a Mise PO - Matěj
Mise: Jaký je smysl PO, proč PO existuje? Jedna věta.
Vize: Kde chceme být za dva roky? Příklad: Počet členů, počet RegP, počet odběratelů NL. Mělo by reflektovat práci koordinátora.
https://psychologieprokazdeho.cz/vize-a-mise-v-podniku/

Děkujeme,

Aktualizováno uživatelem Nikola Mrázová před více než 2 roky(ů)

Nechám zkušenějším koordinátorům a vedoucímu odboru, aby si stanovil svoje cíle. Do toho se mi nechce vstupovat a pořád si myslím, že by to mělo být propojeno s vizí celé strany, aby to dávalo smysl.

Počet odběratelů newsletteru /členů/ ragú mi přijde, že nic nevypovídá o kvalitě práce a navíc si nejsem jista, zda může KOKS tohle ovlivnit, když přijímaní členů i regP řeší PKS / PMS.
A navíc o kvalitě práce to nic nevypovídá.

Aktualizováno uživatelem Matěj Kubíček před více než 2 roky(ů)

Nikola Mrázová napsal:

Nechám zkušenějším koordinátorům a vedoucímu odboru, aby si stanovil svoje cíle. Do toho se mi nechce vstupovat a pořád si myslím, že by to mělo být propojeno s vizí celé strany, aby to dávalo smysl.

Počet odběratelů newsletteru /členů/ ragú mi přijde, že nic nevypovídá o kvalitě práce a navíc si nejsem jista, zda může KOKS tohle ovlivnit, když přijímaní členů i regP řeší PKS / PMS.
A navíc o kvalitě práce to nic nevypovídá.

Nikolo díky.

Ad 1. část: Propojeno s vizí celé strany to bude, nicméně předpokládám, že všichni známe stranu a nebudeme stanovovat vizi, která by se od ní odchýlila. Zatím je to výkop diskuze.

Druhý bod: Trošku to zní, jako by se práce PO/KOKS nedala měřit, chápu to správně?

Aktualizováno uživatelem Markéta Marková před více než 2 roky(ů)

Pokud to má reflektovat i samotné PO, tak za mě a mou agendu:

Mise: Smysl existence PO vidím třeba v tom, aby zaměstnanci/dodavatelé dostali mzdu/proplacenou fakturu.
Vize: Všechny administrativní náležitosti, které jsou pro splnění mise potřeba, budou v pořádku (v souladu se zákonem i s představami členů a zaměstnanců). Zároveň vidím jako důležité to, že by PO mělo být jakousi oporou pro KoKS, členy i zaměstnance a to administrativní, organizační a někdy i psychickou :)

Aktualizováno uživatelem Vendula Svobodová před více než 2 roky(ů)

Mise PO - podpora pro členy, ale i pro lidi zvenčí, aby dokázali fungovat ve struktuře strany.

Vize PO - nic měřitelného asi nebude. Každý kraj má trochu jinou dynamiku, myslím, že třeba v Ústeckém kraji se člověk mnohem víc nadře, aby někoho zaujal než třeba v kraji, kde nejsou tolik strukturální a sociální problémy. Kdybychom hodnotili počet nových členů, tak to se odrazí nejdřív za rok (zapracování člověka, zaujetí pro věc, rozkoukání mezi členy, odhlasování předsednictvem, ...), počet nových RegP - to má asi konečné číslo a o další aktivitě člověka to taky nakonec nevypovídá. Počet akcí - možná jeden z ukazatelů aktivity, ale nejen KoKSe, ale i členů. Počet odběratelů NL - a kolik jich to čte? :) Práci koordinátora dle mě asi nejlíp odráží hotové úkoly zadané PO (na tom uvidíš, jestli je KoKS na přijmu) + spokojenost PKS (to zase odráží specifikum kraje). Určitě jsou důležité schůzky se zájemci. Takže za dva roky bychom měli chtít mít informované a vzdělané členy a PKS (PMS). Bezproblémový průchod přijímacím procesem pro nové členy.

Aktualizováno uživatelem Klára Bidařová před více než 2 roky(ů)

Mise - nastavit správnou, jasnou a efektivní komunikaci mezi stranou, členskou základnou, dobrovolníky a žadateli o RegP nebo členství
Vize-

  • veškeré know-how napsané na jednom místě/webu, abychom mohli posílat jen odkazy - samozřejmostí je pravidelná a včasná aktualizace při jakékoliv změně a sdílení dobrých praxí
  • uživatelsky přívětivé systémy
  • informovanost a spokojenost členské základny, nováčků i nás samotných

Jinak souhlasím s Vendy, že práci KoKS nejvíc odráží splněné úkoly od PO nebo PKS - správný přístup se dá vyčíst i z toho, jak a jestli ten člověk komunikuje
Odběratele NL, nové členy nebo RegP bych úplně jen na hrb koordinátorům nedávala, podle toho se opravdu nedá měřit pracovitost daného KoKSe - to jde spíš za celkovou propagaci strany, kraje i jednotlivých Pirátů a jejich proaktivitou propagovat/nabízet stranu, kontakt na KoKS, Nalodění a další.. je to individuální kraj od kraje. Samozřejmě přístup Kokse ke kontaktům na to pak má vliv (jestli na to háže bobek, nedává tomu prioritu nebo naopak je to priorita č 1, má propracované a aktualizované odpovědi, postupy, návody.. to je pak znát) - a to je právě ta správná komunikace, o které píšu výše..čemuž, si myslím, bychom se měli pověnovat a vypilovat to, at jsme si v tom všichni jistí.

Aktualizováno uživatelem Barbora Knotová Vaicová před více než 2 roky(ů)

Mise - usnadnění a zjednodušení všech postupů. Aby byly naše postupy jasné a funkční.
Vize - souvisí v mém chápání s misí. Snažit se procesy maximálně zjednodušovat, mít jeden informační kanál, kam by se v případě potřeby mohla obracet členská základna i veřejnost. Vím, že je to strašně těžký úkol, snažím se takové informace vytvářet a distribuovat v kraji, ale stále narážím na věci, které tam nejsou. Sama bych se ráda získala know-how komunikace s nováčky od jiných koks - jak jde z nadšených nováčků vytěžit maximum.

Aktualizováno uživatelem Monika Kuncová před více než 2 roky(ů)

Mise: Hlavní odpovědností personálního odboru je získat kvalitní dodavatele, být podporou členské základě a efektivně spolupracovat s příznivci a dobrovolníky

Vize: Výběr kvalitních dodavatelů ovlivňuje úspěch naší pirátské strany. Uplatňováním správných strategií lidských zdrojů náš odbor přispívá k celkovému úspěchu strany a pomáhá dosahovat jejích cílů. Náš tým pracuje v nejlepším zájmu strany a snaží se vytvářet bezpečné a přátelské pracoviště.

Aktualizováno uživatelem Matěj Kubíček před více než 2 roky(ů)

Díky všem za dosavadní příspěvky. Vidím, že je to velmi plodné a děkuji moc.
Ještě bych upřesnil, jak to formulovat.
Mise znamená, proč děláme, co děláme. Tedy nějaký vyšší smysl toho, proč náš odbor existuje.
Vize je pak měřitelná, tedy to musí být nějaké číslo, i kdyby to měla být např. spokojenost členské základny. Tedy vize je jakýsi číselný cíl, který vyjadřuje největší podstatu naší práce. Jelikož je naše role podpůrná, nebo chcete-li asistentská, je jasné, že bez PKS nezmůžeme nic a cíle nedosáhneme, nicméně slepé přijímání úkolů z PKS není naším posláním. Zároveň tak jasně definujeme svojí DNA, která bude stejná napříč kraji.

Aktualizováno uživatelem Líba Věříšová před více než 2 roky(ů)

Mise - podpora napříč členskou základnou,KS, dobrovolníky, žadateli, příznivci, která povede k růstu strany a lidí.
Vize - úzce souvisí s misí, tzn. díky zefektivnění činností a jejich "zprofesianalizování" rozuměj sdílení dobré praxe, co kde funguje spolehlivě a co nikoliv, se opět projeví na růstu strany ( měřitelno např. číselným cílem počtu členů, RegP, akcí, mandátů, fungujích KET-ů, fungujících MS atd.). To vše ale za jasně definované podpory PKS a dalších stranických odborů

Aktualizováno uživatelem Pavel Buršík před více než 2 roky(ů)

Mise: Aby lidé (příznivci, dobrovolníci, nováčci, členové... - což jsou prolínající se množiny) nezůstávali trosečníky.

Vize podle mě (jak již podrobně píší kolegové dříve) není příliš kvantifikovatelná. Ukazatel, za kterým bychom se honili, by pokřivoval podstatu a kvalitu naší práce (např. pokud bychom se snažili o nábor členů za každou cenu, abychom nahonili nějakou metriku).

Ultimátním cílem, jelikož jsme politickou stranou, je prosazování hodnot a politického programu, předpokladem toho jsou úspěchy ve volbách. Různé interní postupy a byrokratické férovky jsou IMHO prostředkem, spíše než cílem samotným.

Ve vztahu ke KOKS bude určitě záhodno si do budoucna vydiskutovat, zda se jedná spíše o juniorní pozici, ze které vycucnutí a nijak zázračně placení lidé brzy odcházejí, anebo jsme ochotni zainvestovat do zachování institucionální paměti, kumulování zkušeností a růstu jednotlivců na dané pozici.

Aktualizováno uživatelem Barbora Pokorná před více než 2 roky(ů)

Jsem nová, tak bych ráda tuto otázku přenechala těm, kteří už nějaké zkušenosti mají.
Ale z pozice KoKs chci být podpora členské základně. Udržovat tam čistý vzduch, pomáhat řešit problémy, které nastanou a ideálně nastavit fungování tak, aby vznikaly co nejméně.

Podle mého není stoupající počet členů výledkem dobrého fungobání PO (KoKS). Výsledek je dobře fungující tým bez ohledu na počet členů.

Aktualizováno uživatelem Michal Hrib před více než 2 roky(ů)

Mise: Udržet vnitřní kontinuitu strany.
Vize: existuje spousta dobře měřitelných, ale ne zcela vypovídajících ukazatelů jako; počet nových členů, počet odejitých členů (to samé s regP), průměrné trvání členství, průměrná doba než dojde k zapojení nového příznivce, exponovanost členů. Ty všechny jsou částečně důležité a částečně k nim přispíváme i my. Je potřeba! je ale kombinovat i s hůře měřitelnými ukazateli jako je informovanost, spokojenost, pocit smysluplně odváděné práce.

Aktualizováno uživatelem Markéta Tvrdá před více než 2 roky(ů)

Mise PO - podpora pro členy, dobrovolníky, zájemce o členství apod., aby se orientovali ve struktuře strany a byli pro ni přínosem.

Vize PO - souhlasím s ostatními v tom, že by se neměla kvantifikovat, protože věřím, že je pro nás důležitější kvalita. Je pro mě v souladu s mísí - tedy šíření pirátských hodnot, vzdělávání a vytváření prostředí, kde se budou jak členové tak lidi z venku cítit dobře a budou mít možnost se realizovat (ve spolupráci s PKS).
Za sebe bych ocenila více možností vzdělávání, kurzů... (mediace, supervize, koučink apod.)

Aktualizováno uživatelem Ivana Mrkvičková před více než 2 roky(ů)

Mise: Být pomocnou rukou pro fungování krajského sdružení i pro nově příchozí zájemce o členství a dobrovolníky, pro ně být zároveň jakýmsi spojovacím prvkem se zbytkem strany.

Vize: úplně si neumím představit, jak docílit toho, aby to bylo měřitelné. Pro spoustu členů je naše práce neuvěřitelně abstraktní. Dalo by se o ní dokonce říct, že když ji děláme dobře, tak skoro není vidět :)

Aktualizováno uživatelem Karolína Šteflíčková před více než 2 roky(ů)

Mise PO: PO by měl být prvním článkem, na který se členové v kraji obrací za účelem získání informací, smyslem je pomoci.

Vize PO: Nemyslím si, že úspěšné fungování kraje souvisí s počtem členů či příznivců, hlavním ukazatelem úspěšnosti fungování kraje je podle mého celková spokojenost členské základny. Dobré by bylo například dělat jednou ročně nějaký průzkum skrz členskou základnu se zaměřením na PO.

Aktualizováno uživatelem Denisa Rendová před více než 2 roky(ů)

Mise - Zajistit straně, aby spolupracovala s kvalifikovanými lidmi a těmto lidem pomáhat se rozvíjet ve prospěch strany i jich samotných.

Vize - Noví zájemci o členství mají chuť se scházet, cítí se na schůzkách příjemně. Informace pro nováčky jsou podávané v smysluplném rozsahu a v rozumné míře. KoKS je oporou místním sdružením. Nic měřitelného mě nenapadá...

Aktualizováno uživatelem Zuzana Petrůvová před více než 2 roky(ů)

Mise: Personální odbor by měl podporovat, vzdělávat, rozvíjet a zlepšovat vztahy a komunikaci, spojovat a pomáhat najít si ,,své místo" ve straně nejen členům, ale také registrovaným příznivcům a dobrovolníkům.

Vize: Moje osobní vize za dva roky je mít správně nastavené a fungující systémy v kraji, personálně bohatý kraj (tak, abychom měli kvalitní a kvalifikované kandidáty na většinu pozic v různých volbách), nastavenou efektivní komunikaci uvnitř i vně strany a nejen v pirátském centru pořádali (ne)politické akce s velkou návštěvností.

Aktualizováno uživatelem Hana Pavlíčková před více než 2 roky(ů)

MSK HANKA:

Mise: PO aktivizuje, motivuje, vzdělává, spojuje dobrovolníky, zájemce, přiznivce i členskou základnu a pomáhá jim realizovat se v Pirátských aktivitách v rámci kraje i celé ČR tak ,aby strana rostla na dostatečném počtu kvalitně vzdělaných a motivovaných lidí s pirátskými hodnotami a prosperovala

Vize:

  • Dle mého počet členů, RegP ani odběratelů NL nereflektuje úplně dobře práci koordinátora, koordinátor může udělat první poslední, ale lidé se nakonec členy stát nemusí z vlastních důvodů, navíc v rámci krajů je úplně jiná personální situace, jiný počet zájemců atd.

  • Co mi dává smysl, tak nastavit systém péče o zájemce, tak aby s nimi bylo komunikováno, byli pravidelně zváni na akce, byli vzděláváni, rozuměli technickým systémům - a můžeme vyhodnocovat, jak si v rámci tohoto systému koordinátor počíná, kolik lidí zvládl ,,odbavit" např. z počtu Naloděných

  • Měřitelná je také snaha o aktivizaci KS - pořádání akcí, aktivizace MS

  • K tomu je určitě dobré nastavit co nejjednodušší a nejsrozumitelenější procesy v práci koordinátora, ale také v cestě nováčka

Aktualizováno uživatelem Hana Pavlíčková před více než 2 roky(ů)

MSK: hlasováno

Aktualizováno uživatelem Robin Beitl před více než 2 roky(ů)

Mise:
Hlavní význam PO cítím v poskytování příjemného prostředí pro seberealizaci, vzdělávání a práci pro stranu nejen členům, ale i příznivcům - kteří svou činnost vyvíjejí dobrovolnicky. Sekundárně to může být rozpoznávání potenciálu a charakteru dobrovolníků a podle toho je ve straně směřovat, nebo raději nesměřovat. :D
Vize:
Jak tu psali ostatní "něco" měřitelného, co vypovídá o kvalitě práce KoKS, se asi dá těžko vytáhnout. Jedním z měřítek určitě může být třeba pořádání akcí v kraji. Ale hlavním měřítkem je spokojenost členů daného KS, která je těžko měřitelná. Pochopil jsem že k tomuto tématu budeme ještě více jednat v budoucnu. :)

Aktualizováno uživatelem Yveta Martinková před více než 2 roky(ů)

Mise:
Pomoc a podpora pro krajské fóra.
-posilování týmů
-pomoc žadatelům o RegP či členství
-předávání informací z centra na kraje

Vize:
-nárůst členské základny/netroufám si odhadovat, navíc kraje se opravdu od sebe liší
Můj názor je ten, že kraje si bez KoKS neumím představit, tudíž jsou vize pro nás jasné ZDOKONALOVÁNÍ. Pro nás je primární KOMUNIKACE. Měřitelné cíle si opravdu netroufám odhadovat a snad to ani v globálu možné není. Jak jsem psala...Praha není Zlín :)

Aktualizováno uživatelem Markéta Marková před více než 2 roky(ů)

  • % Hotovo změněn z 0 na 100
  • Stav změněn z Nový na Dokončen

Také k dispozici: Atom PDF