Projekt

Obecné

Profil

Předběžná otázka #36705

uzavřený

Předpis o institutu - výklad stanov a zakládací listiny

Přidáno uživatelem Markétka Gregorová před téměř 3 roky(ů). Aktualizováno před více než 2 roky(ů).

Stav:
Odloženo
Priorita:
Normální
Přiřazeno:
Začátek:
07.07.2021
Uzavřít do:
18.07.2021
Spisová značka:
Datum podání:
07.07.2021

Popis

Ahoj RK,

za správní radu pirátského institutu bych vás chtěla požádat o výklad stanov a zakládací listiny institutu. Otázka zní: může RP se souhlasem RV změnit zakládací listinu, nebo je to ustanovení Předpisu o institutu v rozporu se stanovami?

Potřebná omáčka:
Stanovy:
Celostátní fórum ve výlučné působnosti
i) schvaluje zakládací dokument politického institutu jako právnické osoby zakládané stranou,
j) může schválit Předpis o institutu, který upravuje vztah strany k právnické osobě, která je jejím politickým institutem,

Zakládací listina:
Název ústavu: ??? Zkratka: ??? Sídlo ústavu: Na Moráni 360/3, Praha 2 - Nové Město, 128 00 Praha
(tj. je nutná změna - doplnění)

ovšem
Předpis o institutu:
V tomto předpisu se pojmem institut rozumí právnická osoba [název institutu – bude doplněno] založená Českou pirátskou stranou dle zákona č. 89/2012 Sb. občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a stanovená jejím politickým institutem ve smyslu § 17 a následujících zákona č. 424/1991 Sb. o sdružování v politických stranách a politických hnutích ve znění pozdějších předpisů.
(tady se ty hranaté závorky dají klidně vyhodit včetně toho co je mezi nimi, protože institut je jednoznačně určen zbytkem textu)

Dále republikové předsednictvo
a) navrhuje změnu zakládací listiny institutu a předkládá návrh k odsouhlasení republikovému výboru,
b) provádí kroky vedoucí ke změně zakládací listiny institutu, pokud k tomu republikový výbor vyslovil souhlas nebo změnu uložilo celostátní fórum.

Ráda případně doplním dotazy, vycházím z původního dotazu Martina Kučery.


Související úkoly

související s rozhodčí komise - Dlouhodobý úkol #24452: Předběžné otázky řešené RK s volebním obdobím od r. 2019DokončenPetr Springinsfeld

Akce
související s rozhodčí komise - Dlouhodobý úkol #40088: Předběžné otázky řešené RK ve volebním období od r. 2021DokončenViktor Derka

Akce

Aktualizováno uživatelem Petr Springinsfeld před téměř 3 roky(ů)

  • Datum podání nastaven na 07.07.2021
  • Přiřazeno nastaven na Viktor Derka
  • Stav změněn z Nový na Čeká se na řešitele

Jako zpravodaje přiřazuji Viktora Derku.

Aktualizováno uživatelem Viktor Derka před téměř 3 roky(ů)

  • Stav změněn z Čeká se na řešitele na Řešit později

Rozhodčí komise ve složení Viktor Derka jako zpravodaj případu, Petr Springinsfeld, Marian Babic, Jan Lejčko a Ondřej Ručka rozhodla dne 19. 7. 2021 takto

Rozhodčí komise

  1. zahajuje v souladu s čl. 13 odst. 3 písm. g) Stanov řízení o zásadním návrhu na zrušení § 4 odst. 2 písm. b) a § 5 odst. 3 písm. a), b) Předpisu o institutu,
  2. přerušuje řízení o předběžné otázce #36705 do ukončení řízení dle bodu 1.

Odůvodnění

V rámci shora uvedené předběžné otázky došlo ke vzniku důvodných pochybností o souladu § 4 odst. 2 písm. b) a § 5 odst. 3 písm. a), b) Předpisu o institutu s čl. 8 odst. 5 písm. i) Stanov, neboť dle Stanov je schvalování zakladatelského právního jednání u politického institutu ve výlučné působnosti celostátního fóra, ovšem Předpis o institutu připouští možnost změny tohoto zakladatelského právního jednání republikovým předsednictvem se souhlasem republikového výboru. Předpis o institutu sice v § 1 odst. 4 písm. a) od sebe odlišuje pojmy "schválení" a "změny" zakladatelské listiny, ovšem v daném předpisu není tento rozdíl dále konkretizován - Předpis o institutu proto nevylučuje, že by republikové předsednictvo se souhlasem republikového výboru zcela změnilo obsah zakládací listiny institutu, čímž by materiálně došlo ke schválení nové zakladatelské listiny, což je ovšem pravomoc spadající do výlučné působnosti celostátního fóra.

Zahájení řízení dle čl. 13 odst. 3 písm. g) Stanov nevylučuje případnou iniciaci řízení o stížnosti dle § 10 a násl. Rozhodčího řádu.

Poučení

Každý člen České pirátské strany může ve lhůtě 14 dnů od právní moci tohoto usnesení iniciovat jeho mimořádný přezkum Celostátním fórem České pirátské strany na základě čl. 8 odst. 5 písm. h. Stanov.

Aktualizováno uživatelem Markétka Gregorová před více než 2 roky(ů)

Ahoj, ráda bych se dotázala, do kdy máte deadline na vyřešení bodu 1., abychom měli výhled dalších kroků? Díky!

Aktualizováno uživatelem Viktor Derka před více než 2 roky(ů)

Máme pořádkovou lhůtu 30 dní dle § 16 rozhodčího řádu. Aktuálně běží ono navazující řízení 10 dní ([[https://redmine.pirati.cz/issues/36804]]), aktuálně se čeká na vyjádření RP a RV. Uvedené orgány mají lhůtu pro vyjádření do 6.8.2021 - 9.8.2021 se bude konat zasedání RK, kde buďto proběhne ústní jednání k dané věci (pokud to bude RP chtít), nebo se o tom poradí RK sama. Rozhodnutí pak bude možné čekat v rámci následujících dní, přičemž výsledek daného řízení může dost vypovědět výsledku této předběžné otázky.

Aktualizováno uživatelem Viktor Derka před více než 2 roky(ů)

  • Stav změněn z Řešit později na V řešení (diskutuje se)

Dne 21.9. bylo přijato Rozhodčí komisí následující usnesení. Pro 5 členů (Ručka, Lejčko, Babic, Derka, Springinsfeld), proti 0, zdržel se 0, nehlasovali 2 (Pastirčák, Navrkal).

[shrnuti][b][size=110]Předběžná otázka se odkládá.[/size][/b] [/shrnuti]

[teze][b]Odůvodnění:[/b]

Rozhodčí komise otázku postupem dle § 11 odst. 3 JŘRK odložila, neboť ustanovení, o jejichž výklad podatelka Rozhodčí komisi požádala, byla zrušena v řízení [[[https://redmine.pirati.cz/issues/36804]]] , čímž se Předpis o institutu stal jednoznačným, mimo což nemůže Rozhodčí komise poskytovat výklad k neexistujícím ustanovením.

Aktualizováno uživatelem Viktor Derka před více než 2 roky(ů)

  • Stav změněn z V řešení (diskutuje se) na Odloženo

Aktualizováno uživatelem Viktor Derka před téměř 2 roky(ů)

Aktualizováno uživatelem Viktor Derka před téměř 2 roky(ů)

Také k dispozici: Atom PDF