Projekt

Obecné

Profil

Mediální výstup #36407

uzavřený

Bijeme na poplach před vytunelováním ostravské huti Liberty Steel

Přidáno uživatelem Aleš Vopat před téměř 3 roky(ů). Aktualizováno před téměř 3 roky(ů).

Stav:
Dokončen
Priorita:
Normální
Kategorie:
-
Cílová verze:
-
Začátek:
03.05.2021
Uzavřít do:
% Hotovo:

0%

Odhadovaná doba:

Popis

Ostravská huť Liberty Steel je v ohrožení. Společně se Starosty jsme proto vyzvali vládu k razantním krokům, aby nedošlo k vytunelování ocelárny a ztrátě tisíců pracovních míst.

„Majitelé společnosti v čele s indickým byznysmenem Sandžívem Guptou si z premiéra udělali dobrý den. Porušili totiž jen několik dní starý slib, že nevyvedou emisní povolenky mimo Českou republiku. Obešli dozorčí radu a vyměnili také část představenstva. To jsou jasné varovné signály. Budeme apelovat na vládu, aby zamezila opakování scénáře s vytunelováním OKD,“ uvedl Ivan Bartoš k prodeji emisních povolenek, které hutní společnost Liberty Ostrava prodala sesterské rumunské společnosti Liberty Galati.

„Stát se prostřednictvím Exportní garanční a pojišťovací společnosti zaručil Liberty v rámci covidové pomoci za dvoumiliardový úvěr. Do ostravského závodu ovšem peníze nikdy nedorazily. Německá banka Greensill, kam byly převedeny, je v insolvenci. Ostrava tedy splácí úvěr, který nikdy nečerpala. Podáme společně s Piráty k EGAPu podnět na prošetření této transakce a požádáme vládu, aby Kontrolní výbor pravidelně informovala o jednotlivých krocích týkajících se řešení situace v Liberty,” popsal Lukáš Černohorský.

Tisková zpráva:

Aktualizováno uživatelem Jan Vrobel před téměř 3 roky(ů)

  • Stav změněn z Čeká se na 3.osobu na Dokončen

Také k dispozici: Atom PDF